Ingredients
-
150g Płatki owsiane
-
2 sztuki Banan
-
100g Masło orzechowe
-
80g Rodzynki
-
1 łyżeczka Cynamon
-
1 laska Wanilia
-
Opcjonalnie
-
Cukier trzcinowy
Ciastka owsiane z rodzynkami
Ostatnio na blogu pojawiało się sporo wytrawnych przepisów. Czas na mały odwrót. Dzisiaj chcę Wam przedstawić bardzo prosty przepis na ciasteczka owsiane z rodzynkami. Są banalne w wykonaniu i de facto jedyne czego potrzebujemy, to poza składnikami, jedna miska i piekarnik. Zrobienie tych ciastek zajmie mniej czasu niż nie jednej osobie zebranie się do wyjścia po ciastka do sklepu.
Ciastka bez dodatku cukru, są słodkie i smaczne, a to za sprawą rodzynek oraz bananów. Natomiast jeśli bardzo lubisz słodycze, to radziłbym jeszcze trochę dosłodzić cukrem lub innych słodziwem. Dla osób, które nie tolerują glutenu, chciałbym przypomnieć, że płatki których powinny użyć, aby otrzymać upragnione ciastka owsiane bezglutenowe, muszą być oznaczone przekreślonym kłosem.
Przepis na ciastka owsiane – czy podlega modyfikacji?
Zamiast rodzynek możesz użyć innych słodkich owoców suszonych, takich jak daktyle czy figi. Do przygotowania tych ciastek użyłem masła orzechowego z orzeszków arachidowych, ale każde inne również powinno się sprawdzić. Co do płatków owsianych to nie zalecam zamiany ich na inne płatki… bo to są w końcu ciastka owsiane 🙂
Jak widać, da się zrobić zdrowe, pełne błonnika i naturalnie występujących cukrów ciastka, które bez obaw można dać dzieciom (jeśli wcześniej sami wszystkich nie zjecie). Jeśli dzieci nie posiadacie, to nawet lepiej, bo więcej dla Qas zostanie 😉
Inne przepisy, które mogą Cię zainteresować:
- Kruche ciasteczka owsiane
- Ciastka z ciecierzycy
- Ciastka z fasoli
- Ciasteczka kokosowe
- Ciastka z czekoladą
- Prosty deser z kaszy jaglanej
Składniki
Płatki owsiane:: 150g | |
Banan:: 2 sztuki | |
Masło orzechowe:: 100g | |
Rodzynki:: 80g | |
Cynamon:: 1 łyżeczka | |
Wanilia:: 1 laska | |
Opcjonalnie |
|
Cukier trzcinowy:: |
Wykonanie
1
Gotowe
5 min
|
Włącz piekarnik na 180 stopni. Rozgnieć banany z masłem orzechowym. Wymieszaj wszystkie składniki w misce za pomocą łyżki lub ewentualnie za pomocą malaksera. |
2
Gotowe
20 min
|
Zwilż ręce i formuj płaskie ciasteczka. Układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. |
Ciastka wychodzą kruche czy miękkie? 🙂
Hmm raczej miękkie. Trzymają się etc, ale kruchości im brak… następne będą kruche 😉
Super wyglądają, tylko czy można zastąpić czymś masło orzechowe? Alergia nie pozwala 🙁
Na wszystkie orzechy? Bo masło z migdałów lub nerkowców też byłoby super 🙂
zrobiłam dzisiaj! super, dzięki:)
<3
Czy zamiast masla orzechowego mozr byc weganka margaryna? Odpadają u nas orzrchy migdały. 😳
O kurcze, o takim zastępniku to nie pomyślałem. Warto spróbować. Będą dzięki temu pewnie bardziej chrupiące i „maślane” w smaku 🙂
Mmm pychotka!:)
do kawki w sam raz:)
Czy można zastąpić banany innym składnikiem?
Hmm mus jabłkowy mógłby się sprawdzić 🙂
Właśnie zrobiłam, od razu podwójną porcję 🙂 są przepyszne! Zamiast rodzynek dałam poszatkowane daktyle i suszoną żurawine. Czuję, że te ciastka często będą u mnie gościć. Dzięki za przepis 🙂
<3
Przepis super, polecam 😉
<3
Właśnie upiekłam. Wyszły pysznie 🙂 świetnie,że są wystarczająco słodkie i nie trzeba dodawać cukru. Pozdrawiam 🙂