Ciastka owsiane z rodzynkami

Ciastka owsiane z rodzynkami

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Płatki owsiane:: 150g
Banan:: 2 sztuki
Masło orzechowe:: 100g
Rodzynki:: 80g
Cynamon:: 1 łyżeczka
Wanilia:: 1 laska
Opcjonalnie
Cukier trzcinowy::

Nutritional information

Ciastko
Porcja
163
Kalorie
5g
Białko
6g
Tłuszcz
22g
Węglowodany

Ciastka owsiane z rodzynkami to świetna przekąska. Ciastka owsiane bezglutenowe, to zdrowy i pyszny deser dla najbardziej wybrednych dzieci i dorosłych.

  • 25 min
  • Serves 10
  • Easy

Ingredients

  • Opcjonalnie

Share

Ciastka owsiane z rodzynkami

Ostatnio na blogu pojawiało się sporo wytrawnych przepisów. Czas na mały odwrót. Dzisiaj chcę Wam przedstawić bardzo prosty przepis na ciasteczka owsiane z rodzynkami. Są banalne w wykonaniu i de facto jedyne czego potrzebujemy, to poza składnikami, jedna miska i piekarnik. Zrobienie tych ciastek zajmie mniej czasu niż nie jednej osobie zebranie się do wyjścia po ciastka do sklepu.

Ciastka bez dodatku cukru, są słodkie i smaczne, a to za sprawą rodzynek oraz bananów. Natomiast jeśli bardzo lubisz słodycze, to radziłbym jeszcze trochę dosłodzić cukrem lub innych słodziwem. Dla osób, które nie tolerują glutenu, chciałbym przypomnieć, że płatki których powinny użyć, aby otrzymać upragnione ciastka owsiane bezglutenowe, muszą być oznaczone przekreślonym kłosem.

Ciastka owsiane z rodzynkami

Przepis na ciastka owsiane – czy podlega modyfikacji?

Zamiast rodzynek możesz użyć innych słodkich owoców suszonych, takich jak daktyle czy figi. Do przygotowania tych ciastek użyłem masła orzechowego z orzeszków arachidowych, ale każde inne również powinno się sprawdzić. Co do płatków owsianych to nie zalecam zamiany ich na inne płatki… bo to są w końcu ciastka owsiane 🙂

Jak widać, da się zrobić zdrowe, pełne błonnika i naturalnie występujących cukrów ciastka, które bez obaw można dać dzieciom (jeśli wcześniej sami wszystkich nie zjecie). Jeśli dzieci nie posiadacie, to nawet lepiej, bo więcej dla Qas zostanie 😉

Ciastka owsiane z rodzynkami

Inne przepisy, które mogą Cię zainteresować:

[Ocena: 5]

Składniki

Ilość porcji:
Płatki owsiane:: 150g
Banan:: 2 sztuki
Masło orzechowe:: 100g
Rodzynki:: 80g
Cynamon:: 1 łyżeczka
Wanilia:: 1 laska
Opcjonalnie
Cukier trzcinowy::

Wykonanie

1
Gotowe
5 min

Włącz piekarnik na 180 stopni. Rozgnieć banany z masłem orzechowym. Wymieszaj wszystkie składniki w misce za pomocą łyżki lub ewentualnie za pomocą malaksera.

2
Gotowe
20 min

Zwilż ręce i formuj płaskie ciasteczka. Układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstaw do piekarnika i piecz przez około 20 minut.
Po wyjęciu z piekarnika przełóż ciasteczka na kratkę do wystygnięcia.

Konrad Budzyk

previous
Curry z batatami i szpinakiem
Tofurnik malinowy
next
Tofurnik malinowy
previous
Curry z batatami i szpinakiem
Tofurnik malinowy
next
Tofurnik malinowy
Subscribe
Powiadom o
guest
25 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Julia

Ciastka wychodzą kruche czy miękkie? 🙂

Konrad Budzyk

Hmm raczej miękkie. Trzymają się etc, ale kruchości im brak… następne będą kruche 😉

Marcela

Super wyglądają, tylko czy można zastąpić czymś masło orzechowe? Alergia nie pozwala 🙁

Konrad Budzyk

Na wszystkie orzechy? Bo masło z migdałów lub nerkowców też byłoby super 🙂

Justyna

zrobiłam dzisiaj! super, dzięki:)

Konrad Budzyk

<3

Iza

Czy zamiast masla orzechowego mozr byc weganka margaryna? Odpadają u nas orzrchy migdały. 😳

Konrad Budzyk

O kurcze, o takim zastępniku to nie pomyślałem. Warto spróbować. Będą dzięki temu pewnie bardziej chrupiące i „maślane” w smaku 🙂

jaglusia

Mmm pychotka!:)

piegusek

do kawki w sam raz:)

Ola

Czy można zastąpić banany innym składnikiem?

Konrad Budzyk

Hmm mus jabłkowy mógłby się sprawdzić 🙂

Agata

Właśnie zrobiłam, od razu podwójną porcję 🙂 są przepyszne! Zamiast rodzynek dałam poszatkowane daktyle i suszoną żurawine. Czuję, że te ciastka często będą u mnie gościć. Dzięki za przepis 🙂

Konrad Budzyk

<3

Martyna

Przepis super, polecam 😉

Konrad Budzyk

<3

Magdalena

Właśnie upiekłam. Wyszły pysznie 🙂 świetnie,że są wystarczająco słodkie i nie trzeba dodawać cukru. Pozdrawiam 🙂

25
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x
Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here