Ingredients
-
200g Mąka pszenna
-
z 1/2 puszki Woda spod ciecierzycy80g
-
80g Margaryna
-
100g Cukier trzcinowy
-
1 tabliczka Gorzka czekolada
-
1 łyżeczka Proszek do pieczenia
-
szczypta Sól
-
szczypta Cynamon
Ciasteczka z czekoladą
Nie są modne, bo w składnikach próżno szukać jarmużu, spiruliny lub jagód goi. Nie są zdrowe, bo mają cukier i margarynę… ale wiesz co? SĄ PYSZNE!!! Ciasteczka z czekoladą, według dzisiejszego przepisu, to bardzo klasyczne składniki i smak. Zasmakują każdemu, kto lubi słodkości.
Do przygotowania ich użyłem czekolady gorzkiej, ale równie dobrze możesz poszukać w sklepach groszków czekoladowych lub użyć innej ulubionej czekolady. Pamiętaj jednak, że jeśli już chcesz dodawać słodszą czekoladę (zawierającą więcej cukru), to koniecznie zmniejsz jego ilość w cieście, bo zrobi się ulepek. Ciastka z czekoladą mogą być bardzo chrupiące, jak i miękkie. Wszystko zależy, z której propozycji nałożenia ich na blaszkę skorzystasz. Dla mnie jeden i drugi jest świetny.
Inne ciekawe przepisy na ciastka:
- Ciasteczka kokosowe – tylko 2 składniki!
- Ciasteczka tahini – tylko 3 składniki!
- Ciasteczka owsiane
- Ciastka owsiane z rodzynkami
- Ciastka z fasoli
Składniki
Mąka pszenna:: 200g | |
Woda spod ciecierzycy:: z 1/2 puszki | |
Margaryna:: 80g | |
Cukier trzcinowy:: 100g | |
Gorzka czekolada:: 1 tabliczka | |
Proszek do pieczenia:: 1 łyżeczka | |
Sól:: szczypta | |
Cynamon:: szczypta |
Wykonanie
1
Gotowe
|
|
2
Gotowe
|
|
3
Gotowe
|
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia i układaj ciasteczka. Są na to dwa sposoby. |
Czy mąka pszenna pełnoziarnista sprawdzi się w tym przepisie?
Jasne, że tak 🙂
w smaku rewelacja 🙂