3 składnikowe ciasteczka tahini

3 0
3 składnikowe ciasteczka tahini

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Tahini:: 100g
Mąka kokosowa:: 40g
Daktyle:: 5 sztuk medjool

Nutritional information

1
Porcja
105
Kalorie
3.2g
Białko
7.6g
Tłuszcz
7.6g
Węglowodany

Ciasteczka tahini składają się z tylko 3 prostych składników. Ich wykonanie to pikuś! Ciastka tahini rewelacyjnie sprawdzą się na szybki podwieczorek.

  • 20 min
  • Serves 8
  • Medium

Ingredients

Share

W związku z tym, że ciasteczka kokosowe, które były z tylko 2 składników, cieszyły się Waszym ogromnym zainteresowaniem i uznaniem, postanowiłem przygotować ciasteczka tahini. Są, moim zdaniem, jeszcze lepsze od tamtych, a równie proste do zrobienia!

Dodatkowo postanowiłem wykonać te ciastka w nawiązaniu do wczorajszego wpisu, uczącego Was jak zrobić mąkę kokosową. Ciasteczka tahini oczywiście nie mogą obejść się bez… tahini. Dlatego też odsyłam Was do przepisu na pastę tahini lub do pobliskiego sklepu z żywnością bliskowschodnią. W większości super i hipermarketów tahini, jak i mąka kokosowa są dostępne, więc nie musisz dramatyzować, że nie masz jak zrobić ciasteczek.

Czy, co i na co można zmienić?

Uprzedzając pytania co do zastępowania tahini masłami orzechowymi… oczywiście można to zrobić, ale to już nie będą ciasteczka tahini tylko ciasteczka orzechowe. Daktyle medjool z powodzeniem można zastąpić zwykłymi daktylami, ale najpierw radziłbym je namoczyć w ciepłej wodzie, a następnie odcisnąć porządnie. Miód lub dowolny syrop też się sprawdzą. A czym zastąpić mąkę kokosową? Lepiej nie kombinować, tyle 😉

Mam nadzieję, że takie połączenie Wam zasmakuje. Ja całość (8 ciasteczek) zjadłem, za jednym zamachem, w towarzystwie ciepłego mleczka… Rewelacja!  Spodziewajcie się kolejnych prostych przepisów 🙂

[Ocena: 0]

Składniki

Ilość porcji:
Tahini:: 100g
Mąka kokosowa:: 40g
Daktyle:: 5 sztuk medjool

Wykonanie

1
Gotowe

Wszystkie składniki umieść w malakserze i zmiksuj.

2
Gotowe

Uformuj 8 równych kuleczek, rozpłaszcz je delikatnie, ułóż na blaszce.

3
Gotowe

Blachę wsadź do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 10-15 minut.
Wystudź je i zajadaj... z tym wystudzeniem może być ciężko, bo kuszą zapachem.

Konrad Budzyk

previous
Ryż z orzechowym tofu
next
Pieczona jaglanka z jabłkami
previous
Ryż z orzechowym tofu
next
Pieczona jaglanka z jabłkami
Subscribe
Powiadom o
guest
6 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Magda

To ładną ilość kalorii pochłonąłeś naraz ;p

Konrad Budzyk

Oj tak, oj tam 🙂 Ważne, że smaczne 🙂

magda

a czy można czymś zastąpiś daktyle (nietolerancja fruktozy:(

Konrad Budzyk

Hmm… teoretycznie erytrol, ksylitol, glukoza + odrobina oleju lub nawet wody 🙂

Magda

Czy daktyle medjool można zastąpić suszonymi zwykłymi namoczonymi wcześniej? Wiem, że smakiem i konsystencją żadne się z nimi nie równają, ale niestety są też niestandardowo drogie i słabo dostępne ;-).

Konrad Budzyk

Tak, tak. Wystarczy po namoczeniu je dobrze odcisnąć 🙂

6
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x
Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here