Chlebek z czerwonym pesto

0 0
Chlebek z czerwonym pesto

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Mleko roślinne: 200 ml
Drożdże świeże: 40g
Cukier: 2 łyżeczki
Mąka pszenna: 400g
Sól: 1 łyżeczka
Olej: 4 łyżki
Czerwone pesto: 5-6 łyżek

Piękny zapach świeżego pieczywa, suszone pomidory, lekka sałatka i wino... Szykuje się cudowny wieczór!

  • Serves 2
  • Medium

Ingredients

Share

Chlebek z czerwonym pesto

Oj jak ja uwielbiam świeże, domowe wypieki. Nie ważne, czy będzie to coś na słodko, czy tak jak dzisiaj na wytrawnie, to zawsze się buzia cieszy i ślinka cieknie na samą myśl o tych smakowitościach. Wspaniały zapach unoszący się w powietrzu, zaraz po otwarciu piekarnika, ta idealnie przypieczona, złota, chrupiąca skórka i ten smak… WSPANIAŁOŚCI! Chlebek z czerwonym pesto, to właśnie takie cudowne połączenie.

Z czym zajadałem chlebek?

Była to sałatka, a poza planem zdjęciowym… karafka czerwonego wina… 😅 W towarzystwie skromnej sałatki na bazie rukoli, czarnych oliwek, pomidorów suszonych i sosu balsamicznego, chlebek z pesto z suszonych pomidorów smakuje rewelacyjnie! Smaki idealnie się uzupełniają, a „odrobina” dobrego wina, jest jak wisienka na torcie.

Do dzisiejszego chlebka możecie zrobić własne pesto z suszonych pomidorów lub kupić gotowe w sklepie. Domowe pesto jest oczywiście najlepsze, dlatego jeśli tylko możesz, to ukręć je samodzielnie. Zajmie Ci to tylko minutę!

[Ocena: 4]

Składniki

Ilość porcji:
Mleko roślinne: 200 ml
Drożdże świeże: 40g
Cukier: 2 łyżeczki
Mąka pszenna: 400g
Sól: 1 łyżeczka
Olej: 4 łyżki
Czerwone pesto: 5-6 łyżek

Wykonanie

1
Gotowe

W misce wymieszaj mleko, drożdże, cukier oraz szczyptę mąki i odstaw na 10 minut. Po tym czasie dodaj olej, sól oraz pozostałą mąkę i wyrabiaj ciasto przez kilka minut. Odstaw na 15 minut do wyrośnięcia.

2
Gotowe

Ciasto podziel na dwie części (wyjdą dwa chlebki) i rozwałkuj każdą z nich. Posmaruj czerwonym pesto i zwiń.

3
Gotowe

Przekrój wałek wzdłuż i zrób warkocz.

4
Gotowe

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Warkocze przełóż do foremki lub połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw do wyrośnięcia na 5-10 minut. Wstaw do piekarnika i piecz około 20-25 minut.

Konrad Budzyk

Czerwone pesto z suszonych pomidorów
previous
Czerwone pesto z suszonych pomidorów
Zielony koktajl z rukolą
next
Zielony koktajl z rukolą
Czerwone pesto z suszonych pomidorów
previous
Czerwone pesto z suszonych pomidorów
Zielony koktajl z rukolą
next
Zielony koktajl z rukolą
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x
Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here