Ingredients
-
50g Mąka jaglana
-
25g Słonecznik
-
25g Nasiona chia
-
3 sztuki Pomidory suszone
-
1 łyżka Olej
-
3 łyżki Woda
-
1/2 łyżeczki Oregano
-
1/2 łyżeczki Bazylia
-
szczypta Sól
Chlebek jaglany
Przygotowując przepisy na pasty, które znajdziecie w mojej książce „Hummusy i pasty„ miałem dylemat, z czym je zjeść… Uwierzcie mi, że nawet najlepsze pieczywo może się przejeść. Wcinałem z chlebem gryczanym, krakersami z ziaren… Ciągle jednak było mi mało. Podczas przygotowywania przepisu na hummus śródziemnomorski olśniło mnie. Pomyślałem, że fajną opcją może być chlebek jaglany na śródziemnomorską modłę. Po chwili w całym mieszkaniu już pachniało świeżym, chrupiącym i gotowym do jedzenia chlebkiem.
Oczywiście przyprawy możecie sobie dobrać pod siebie. Nie lubicie oregano, bazylii i suszonych pomidorów? Dajcie coś innego, a chlebek nadal będzie pyszny! Możecie również pokroić go na mniejsze kawałki i uzyskać krakersy jaglane. Wszystko to kwestia chęci.
Składniki
Mąka jaglana:: 50g | |
Słonecznik:: 25g | |
Nasiona chia:: 25g | |
Pomidory suszone:: 3 sztuki | |
Olej:: 1 łyżka | |
Woda:: 3 łyżki | |
Oregano:: 1/2 łyżeczki | |
Bazylia:: 1/2 łyżeczki | |
Sól:: szczypta |
Wykonanie
1
Gotowe
|
|
2
Gotowe
|
Powstałe ciasto ugnieć, wyłóż na papier do pieczenia, przykryj drugim arkuszem i rozwałkuj - możesz podzielić ciasto na kilka części. Wykrój chlebki lub krakersy. Przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw blaszkę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 15 minut... lub do momentu, gdy zaczną wyglądać jak na zdjęciu. Wyjmij, przestudź i zajadaj. |
Jak długo takie chlebki wytrzymają?