Chlebek jaglany

0 0
Chlebek jaglany

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Mąka jaglana:: 50g
Słonecznik:: 25g
Nasiona chia:: 25g
Pomidory suszone:: 3 sztuki
Olej:: 1 łyżka
Woda:: 3 łyżki
Oregano:: 1/2 łyżeczki
Bazylia:: 1/2 łyżeczki
Sól:: szczypta

Nutritional information

1
Porcja
138
Kalorie
4.3g
Białko
8.2g
Tłuszcz
11.2g
Węgl.
3.5g
Błonnik

Szukasz pysznej przekąski, lub czegoś co można zamoczyć w pastach? Chlebek jaglany lub krakersy jaglane z tego przepisu na pewno Cię usatysfakcjonują!

  • 20 min
  • Serves 4
  • Easy

Ingredients

Share

Chlebek jaglany

Przygotowując przepisy na pasty, które znajdziecie w mojej książce Hummusy i pasty miałem dylemat, z czym je zjeść… Uwierzcie mi, że nawet najlepsze pieczywo może się przejeść. Wcinałem z chlebem gryczanym, krakersami z ziaren… Ciągle jednak było mi mało. Podczas przygotowywania przepisu na hummus śródziemnomorski olśniło mnie. Pomyślałem, że fajną opcją może być chlebek jaglany na śródziemnomorską modłę. Po chwili w całym mieszkaniu już pachniało świeżym, chrupiącym i gotowym do jedzenia chlebkiem.

Oczywiście przyprawy możecie sobie dobrać pod siebie. Nie lubicie oregano, bazylii i suszonych pomidorów? Dajcie coś innego, a chlebek nadal będzie pyszny! Możecie również pokroić go na mniejsze kawałki i uzyskać krakersy jaglane. Wszystko to kwestia chęci.

[Ocena: 0]

Składniki

Ilość porcji:
Mąka jaglana:: 50g
Słonecznik:: 25g
Nasiona chia:: 25g
Pomidory suszone:: 3 sztuki
Olej:: 1 łyżka
Woda:: 3 łyżki
Oregano:: 1/2 łyżeczki
Bazylia:: 1/2 łyżeczki
Sól:: szczypta

Wykonanie

1
Gotowe

Wszystkie składniki umieść w malakserze i zmiksuj. Odstaw na 15 minut.

2
Gotowe

Powstałe ciasto ugnieć, wyłóż na papier do pieczenia, przykryj drugim arkuszem i rozwałkuj - możesz podzielić ciasto na kilka części. Wykrój chlebki lub krakersy. Przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw blaszkę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 15 minut... lub do momentu, gdy zaczną wyglądać jak na zdjęciu. Wyjmij, przestudź i zajadaj.

Konrad Budzyk

Kasza jaglana ze szpinakiem
previous
Kasza jaglana ze szpinakiem
Koktajl malinowy
next
Koktajl malinowy
Kasza jaglana ze szpinakiem
previous
Kasza jaglana ze szpinakiem
Koktajl malinowy
next
Koktajl malinowy
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Kama

Jak długo takie chlebki wytrzymają?

1
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x
Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here