Ingredients
-
85g Mąka gryczana
-
2 sztuki Banan
-
50ml Mleko roślinne
-
1 łyżka Ocet jabłkowy
-
1 łyżeczka Soda oczyszczona
-
2 łyżki Kakao
-
szczypta Sól
-
szczypta Gałka muszkatołowa
-
1/2 łyżeczki Cynamon
-
2 łyżki Olej
-
8 sztuk Orzechy włoskie
-
Opcjonalnie
-
do smaku Cukier trzcinowy
Bezglutenowy chlebek bananowy z mąki gryczanej
Poprzednie ciasto bananowe bezglutenowe oraz racuchy z bananami zostały przez Was odebrane bardzo dobrze, więc tym razem postanowiłem zrobić coś… z bananami. Bezglutenowy chlebek bananowy z mąki gryczanej o smaku kakaowym.
Dlaczego bezglutenowy chlebek bananowy?
Uwielbiam ciasta i chlebki bananowe. Banalnie proste do zrobienia, a przy tym jakie pyszne… Wciągają. Niby taka foremka powinna wystarczyć dla kilku osób… niby. Nie ma, jednak co się przejmować, bo tak samo jak poprzednie przepisy, tak i ten nie posiada ani grama cukru… no chyba, że dodasz. Ja bym pewnie dodał, ale bycie fit jest w modzie, więc nie dodaję. A co!
Porady:
- Banany powinny być bardzo, bardzo dojrzałe. Pojawiły się kropeczki? To ten moment w którym banan dojrzał do tego, aby zostać perfidnie wykorzystanym.
- Przepis jest na jedną foremkę (u mnie wymiary: 10,5 cm x 23,5 cm) – możesz oczywiście zrobić w innej.
- Orzechy włoskie możesz zastąpić innymi orzechami lub owocami. Świetnie sprawdzą się borówki i truskawki.
[Ocena: 5]
Składniki
Ilość porcji:
Mąka gryczana:: 85g | |
Banan:: 2 sztuki | |
Mleko roślinne:: 50ml | |
Ocet jabłkowy:: 1 łyżka | |
Soda oczyszczona:: 1 łyżeczka | |
Kakao:: 2 łyżki | |
Sól:: szczypta | |
Gałka muszkatołowa:: szczypta | |
Cynamon:: 1/2 łyżeczki | |
Olej:: 2 łyżki | |
Orzechy włoskie:: 8 sztuk | |
Opcjonalnie |
|
Cukier trzcinowy:: do smaku |
Wykonanie
1
Gotowe
|
|
2
Gotowe
|
Czym ewentualnie mogę zastąpić make gryczana? 🙂
Spróbowałbym pszenną – powinno wyjść teoretycznie bardziej pulchne. Tak czy siak polecam spróbować z gryczaną 😉
Jaką inną mąką mogę ewentualnie zastąpić gryczaną? 🙂
Pszenna powinna być ok, ale głowy nie dam, bo nie robiłem 😉 Z bezglutenowych również nie mam pojęcia 🙁
Zrobiłam dziś. Pyszności!
5 minut w kuchni i już włożyłam do piekarnika. Czekam na rezultat. Ciekawe czy wytrzyma do śniadania. 🙂
Czy można pominąć ocet jabłkowy i zastąpić mleko roślinne tradycyjnym?
Nie próbowałem, to nie powiem niestety 🙁
Czy może być mąka gryczana pełnoziarnista ??
Nie próbowałem, ale warto spróbować 🙂
Chlebek przepyszny, świetny przepis !!!
Dziękuję 🙂