Chlebek bananowy z mąki gryczanej

0 0
Chlebek bananowy z mąki gryczanej

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Mąka gryczana:: 85g
Banan:: 2 sztuki
Mleko roślinne:: 50ml
Ocet jabłkowy:: 1 łyżka
Soda oczyszczona:: 1 łyżeczka
Kakao:: 2 łyżki
Sól:: szczypta
Gałka muszkatołowa:: szczypta
Cynamon:: 1/2 łyżeczki
Olej:: 2 łyżki
Orzechy włoskie:: 8 sztuk
Opcjonalnie
Cukier trzcinowy:: do smaku

Nutritional information

1
Porcja
98
Kalorie
2.7g
Białko
4.4g
Tłuszcz
12.5g
Węgl.
0.8g
Błonnik

Chlebek bananowy z mąki gryczanej to kolejna bezglutenowa i bezcukrowa propozycja na smakowite ciasto. Tym razem o smaku kakaowym!

  • 50 min
  • Serves 10
  • Easy

Ingredients

  • Opcjonalnie

Share

Bezglutenowy chlebek bananowy z mąki gryczanej

Poprzednie ciasto bananowe bezglutenowe oraz racuchy z bananami zostały przez Was odebrane bardzo dobrze, więc tym razem postanowiłem zrobić coś… z bananami. Bezglutenowy chlebek bananowy z mąki gryczanej o smaku kakaowym.

Dlaczego bezglutenowy chlebek bananowy?

Uwielbiam ciasta i chlebki bananowe. Banalnie proste do zrobienia, a przy tym jakie pyszne… Wciągają. Niby taka foremka powinna wystarczyć dla kilku osób… niby. Nie ma, jednak co się przejmować, bo tak samo jak poprzednie przepisy, tak i ten  nie posiada ani grama cukru… no chyba, że dodasz. Ja bym pewnie dodał, ale bycie fit jest w modzie, więc nie dodaję. A co!

Porady:

  • Banany powinny być bardzo, bardzo dojrzałe. Pojawiły się kropeczki? To ten moment w którym banan dojrzał do tego, aby zostać perfidnie wykorzystanym.
  • Przepis jest na jedną foremkę (u mnie wymiary: 10,5 cm x 23,5 cm) – możesz oczywiście zrobić w innej.
  • Orzechy włoskie możesz zastąpić innymi orzechami lub owocami. Świetnie sprawdzą się borówki i truskawki.
[Ocena: 5]

Składniki

Ilość porcji:
Mąka gryczana:: 85g
Banan:: 2 sztuki
Mleko roślinne:: 50ml
Ocet jabłkowy:: 1 łyżka
Soda oczyszczona:: 1 łyżeczka
Kakao:: 2 łyżki
Sól:: szczypta
Gałka muszkatołowa:: szczypta
Cynamon:: 1/2 łyżeczki
Olej:: 2 łyżki
Orzechy włoskie:: 8 sztuk
Opcjonalnie
Cukier trzcinowy:: do smaku

Wykonanie

1
Gotowe

Wszystkie składniki, za wyjątkiem orzechów włoskich i 1 łyżki oleju, połącz ze sobą bardzo dokładnie. Najlepiej do tego celu użyć malaksera lub blendera.

2
Gotowe

Foremkę wysmaruj pozostałym olejem. Wlej ciasto oraz poukładaj orzechy i włóż foremkę do piekarnika. Piecz przez około 40 minut w 180 stopniach Celsjusza.

Konrad Budzyk

Ciasto bananowe bezglutenowe
previous
Ciasto bananowe bezglutenowe z truskawkami
Chleb z mąki gryczanej
next
Chleb z mąki gryczanej
Ciasto bananowe bezglutenowe
previous
Ciasto bananowe bezglutenowe z truskawkami
Chleb z mąki gryczanej
next
Chleb z mąki gryczanej
Subscribe
Powiadom o
guest
12 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Paula

Czym ewentualnie mogę zastąpić make gryczana? 🙂

Konrad Budzyk

Spróbowałbym pszenną – powinno wyjść teoretycznie bardziej pulchne. Tak czy siak polecam spróbować z gryczaną 😉

Paula

Jaką inną mąką mogę ewentualnie zastąpić gryczaną? 🙂

Konrad Budzyk

Pszenna powinna być ok, ale głowy nie dam, bo nie robiłem 😉 Z bezglutenowych również nie mam pojęcia 🙁

Iwek

Zrobiłam dziś. Pyszności!

Domiuszka

5 minut w kuchni i już włożyłam do piekarnika. Czekam na rezultat. Ciekawe czy wytrzyma do śniadania. 🙂

Izabela

Czy można pominąć ocet jabłkowy i zastąpić mleko roślinne tradycyjnym?

Konrad Budzyk

Nie próbowałem, to nie powiem niestety 🙁

Ania

Czy może być mąka gryczana pełnoziarnista ??

Konrad Budzyk

Nie próbowałem, ale warto spróbować 🙂

Anna

Chlebek przepyszny, świetny przepis !!!

Konrad Budzyk

Dziękuję 🙂

12
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x
Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here