Ingredients
-
500g Kasza gryczana niepalona
-
650ml Woda
-
1 łyżka Sól
-
1 łyżka Olej kokosowydo wysmarowania foremek
-
można dodać do środka lub na wierzch ziarna słonecznika, pestki dyni, kminek, czarnuszkę... co kto lubi
Chleb z kaszy gryczanej
Chleb z kaszy gryczanej? Z kaszy?! Czy mi się coś czasem nie pomyliło? NIE! To naprawdę chleb z kaszy gryczanej (niepalonej lub jak kto woli białej), który nie tylko się nazywa chlebem, ale również smakuje i wygląda jak chleb. Dla miłośników pulchnego białego chlebka ten będzie porażką, ale jeśli np. lubisz chleb żytni na zakwasie, to i tego posmak będzie Ci odpowiadał. Miękisz jest naprawdę rewelacyjny. Nie jest klejący ani zbyt suchy… po prostu idealny.
Jeśli chcesz szybkiego chleba, to koniecznie zobacz chleb z mąki gryczanej. Jest rewelacyjny!
Dlaczego warto zrobić chleb z kaszy gryczanej?
Ostatnimi czasy staram się unikać glutenu. Jestem zdania, że zwłaszcza mąka pszenna jest na tyle kiepskiej jakości, że lepiej ją wyłączyć maksymalnie z diety. Nie jestem glutenofobem, ale z miłą chęcią odkrywam i sięgam na co dzień po produkty go pozbawione.
Kasza gryczana NIEPALONA jest niesamowicie korzystna dla naszego zdrowia, dlatego też warto włączyć ją do diety. Jest ona na tyle fenomenalna, że chcę jej poświęcić osobny wpis w „Dietetycznych rozprawkach”.
Jak urodziła się koncepcja zrobienia chleba z kaszy gryczanej?
Tydzień temu, wracając do domu rodzinnego, mama przez telefon poinformowała mnie, że własnie piecze chleb na mój przyjazd, więc będę miał co zjeść… oczywiście ze smutkiem odpowiedziałem jej, że chyba nie bardzo dla mnie takie wypieki, bo ona dobrze wie, że unikam mąki pszennej (zazwyczaj właśnie z pszennej piekła i chleby i bułki). Ze śmiechem w głosie odpowiedziała mi, że wie, dlatego jest to chleb gryczany! Podchodziłem do tego sceptycznie, ale z radością, że o mnie pomyślała. Po dotarciu do domu i teście organoleptycznym okazało się, że chleb jest niesamowicie dobry! Gdy wróciłem do krakowskiej codzienności, postanowiłem zrobić go samemu.
Przepis został zaciągnięty z bloga „natchniona.pl” i delikatnie tylko zmieniony. Czasami naprawdę nie warto zbytnio kombinować. Ja w przeciwieństwie do koleżanki z wymienionego wcześniej bloga, postanowiłem wykonać chlebek w małej keksówce, aby wielkościowo bardziej przypominało bułkę (rozlałem zawartość blendera do 4 foremek). Jeśli jednak wolisz chleb z większą ilością miękiszu, to zrób go w dużej foremce..
Teraz pomimo celiakii lub glutenofobii możesz dzielić się chlebem i solą!
Składniki
Kasza gryczana niepalona:: 500g | |
Woda:: 650ml | |
Sól:: 1 łyżka | |
Olej kokosowy:: 1 łyżka | |
można dodać do środka lub na wierzch ziarna słonecznika, pestki dyni, kminek, czarnuszkę... co kto lubi |
Wykonanie
1
Gotowe
|
Kaszę gryczaną porządnie przepłucz pod bieżącą wodą i przełóż do miski. Wlej wodę i odstaw na minimum 24 godziny (temperatura pokojowa). W tym czasie dobrze byłoby kilkukrotnie przemieszać kaszę. Sprawdź koniecznie gdzie dostaniesz kaszę gryczaną niepaloną w najniższej cenie -> Kliknij |
2
Gotowe
|
Po upłynięciu 24 godzin (radziłbym nie więcej niż 48), przelej zawartość miski do kielicha blendera, dodaj sól i zblenduj na gładko. |
3
Gotowe
|
Foremki wysmaruj olejem i przelej zawartość blendera. Ja użyłem 4 mniejszych, ale z powodzeniem możesz upiec w 1 dużej (regularnej) keksówce. Odstaw na około 8 godzin do "zimnego" piekarnika. |
4
Gotowe
|
Po tym czasie włącz piekarnik na 200 stopni i piecz około 25 minut, w przypadku małych foremek, i 60 minut w przypadku dużych. Każdy piekarnik piecze troszkę inaczej, dlatego sprawdzaj stopień wypieczenia patyczkiem drewnianym. Wbijaj go w środek chleba i sprawdzaj czy miękisz jest już suchy. |
5
Gotowe
|
Po wyjęciu z piekarnika skórka powinna być dość twarda, dlatego przykryj swoje wypieki ściereczką. Gdy chleb już przestygnie wyjmij go z foremki i ciesz się smakiem! |
no nie wierzę. nie dośc, że przepis jest tak banalnie prosty, że ludzie, którzy nie potrafią przygotowywać bardziej wymyślnych dań (czyt. ja) i nie trzeba nad nim siedzieć nie wiadomo ile i doglądać, to jeszcze wystarczy wiedzieć jak się obsługuje blender i piekarnik. idealny dla biedaków, którzy mają tylko najbardziej podstawowe artykuły spożywcze w szafce (czyt. ja) i zero fantazji. taki prosty, a taki skuteczny, że aż się zawstydziłam, że na to nie wpadłam 😀 dzięki!
Czyżby piosenka „Simply the best” była o tym chlebie? xD
Świetna robota.
Najpiękniejszy chlebek gryczany jaki widziałam! Fantastyczny ♥
Fenomenalny! !!
<3
Witam Pana chciała bym upiec taki chlebek , ale nie podaje Pan proporcji . Jeśli to możliwe bardzo bym prosiła na maila. Mój adres: [email protected]. Pozdrawiam serdecznie i czekam z nie cierpliwoscia 😊
Proporcje wszystkie są podane w składnikach 🙂
Upiekłam Pański chlebek wyszedł przepyszny wczoraj piekłam już drugi , tak smakuje . Dziękuję i pozdrawiam 😊
i nie trzeba ani drozdzy ani zakwasu , ani sody ?
Nie, bo przez to, że leży namoczona, to robi się swego rodzaju zakwas 😉
szkoda ze trzeba az tak długo czekać, i potem jeszcze te 8 h jest konieczne, dlaczego? nie zaczyna się ta kasza psuć?
Właśnie chodzi o to, żeby delikatnie zaczęła fermentować… taki zakwas się robi dzięki temu 🙂
Czy ciasto po zblendowaniu jest takie wodniste jak naleśnikowe? 😉
Mniej więcej tak 🙂
ufffff….myślałam, że przesadziłam z wodą 😀 dam znać za parę godzin!
chyba jednak zbyt duzo wody, jest dosc lepki i mokry, miekisz nie jest suchy 🙁 ale z miodem ok 🙂
A sprawdzałaś suchość chlebka przed wyjęciem z piekarnika???
Czy chleb można też zrobić z innego rodzaju kaszy? 🙂
Osobiście nie próbowałem, ale myślę, że tak 🙂
to ja będę próbować z jaglanej.. 😉
Koniecznie powiedz jak wyszło 🙂
czy można pominąć etap w zostawienia chleba w piekarniku i od razu go upiec?
Hmm myślę że tak, ale zostaeiłbym w takim razie dłużej w miace do „sfermentowania”
Czy ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika, do 200 st., czy piekarnik nagrzewamy razem z ciastem chlebowym, które było wcześniej w nim?
Nagrzewamy razem z ciastem 🙂
Witam, piekę ok 60 minut od momentu nagrzania się piekarnika czy od razu liczyć czas od włączenia piekarnika???
Od razu po włączeniu liczymy 60 min 🙂
Pamiętaj, że trzeba sprawdzać patyczkiem suchość chlebka przed wyjęciem z piekarnika