Ingredients
-
100g Jarmuż
-
2 łyżki Olej
-
1/4 łyżeczki Sól
-
Opcjonalnie
-
1/4 łyżeczki Czosnek
-
1/4 łyżeczki Papryka wędzona
Czy w zaciszu domowym można samodzielnie przygotować względnie zdrową i szybką przekąskę? Pewnie, że tak! Dzisiaj zrobiłem dla siebie jak i dla Was chipsy z jarmużu, które z powodzeniem mogą zastąpić tradycyjne chipsy podczas wieczornego chrupania. Świetnie sprawdzą się również jako dodatek do zupy caldo verde… Są naprawdę świetnie!
Chipsy z jarmużu
Do ich przygotowania potrzebujesz tak na prawdę tylko jarmużu oraz oleju i soli. Wszelkie dodatki są opcjonalne. Jeśli chcesz, możesz dodać odrobinę papryki wędzonej lub czosnku w proszku. Dzięki temu chipsy nabiorą wyjątkowego smaku. Ja jednak jestem fanem tradycyjnych i klasycznych rozwiązań, dlatego moje chipsy z jarmużu są jedynie solone.
Bardzo ważne podczas pieczenia jarmużu jest to, żeby systematycznie go kontrolować. W zależności od piekarnika czas spędzony w piekarniku może być od 5 do 10 minut. Najważniejsze, żeby po wyjęciu liście nie były wiotkie, tylko przyjemnie chrupiące.
Lubisz sobie pochrupać? Zachęcam Cię również do sprawdzenia przepisu na krakersy z ziaren oraz ciasteczka cebulowe.
Składniki
Jarmuż: 100g | |
Olej: 2 łyżki | |
Sól: 1/4 łyżeczki | |
Opcjonalnie |
|
Czosnek: 1/4 łyżeczki | |
Papryka wędzona: 1/4 łyżeczki |
Wykonanie
1
Gotowe
|
Jarmuż oczyść z łodyg - zostaw same liście. Włóż je do miski, wlej olej, wsyp sól + ewentualnie inne przyprawy i dokładnie wymieszaj. |
2
Gotowe
|
Rozgrzej piekarnik do 150 stopni. Blaszkę wyłóż papierem od pieczenia, ułóż liście jarmużu w taki sposób, żeby się ze sobą nie stykały. Włóż blaszkę do piekarnika i piecz przez 5-10 minut. Chipsy powinny być chrupiące. |