Ingredients
-
Ciasto
-
150g Mąka pszenna
-
80ml Mleko roślinne
-
2 łyżki Olej
-
1 łyżeczka Cukier trzcinowy
-
1/2 łyżeczki Sól
-
1/2 paczuszki Drożdże instant
-
Farsz
-
3 sztuki Cebula biała
-
5 łyżek Mak niebieski
-
2 łyżki Olej
Przepis na cebularze
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na żydowski, albo jak kto woli lubelski przysmak. Chodzi oczywiście o cebularze. Pamiętam jak jeszcze za dzieciaka zajadałem się nimi (kupowanymi w pobliskiej piekarni) i babcinymi moskolami… to były czasy. Nie raz chodził za mną ten wspaniały smak cebuli połączonej z makiem, aż wreszcie wziąłem się za siebie i je zrobiłem.
Cebularze – przepis idealny
Dla mnie cebularz to nie może być buła z odrobiną cebuli, jak czasami widuję na zdjęciach w internecie lub w niektórych piekarniach. Ja cebularza kupuję dla… CEBULI i ma jej być naprawdę dużo! Zresztą zarówno cebula, jak i mak są na tyle tanie, że nie trzeba sobie ich szczędzić.
Składniki
Ciasto |
|
Mąka pszenna:: 150g | |
Mleko roślinne:: 80ml | |
Olej:: 2 łyżki | |
Cukier trzcinowy:: 1 łyżeczka | |
Sól:: 1/2 łyżeczki | |
Drożdże instant:: 1/2 paczuszki | |
Farsz |
|
Cebula biała:: 3 sztuki | |
Mak niebieski:: 5 łyżek | |
Olej:: 2 łyżki |
Wykonanie
1
Gotowe
|
|
2
Gotowe
|
|
3
Gotowe
|
Jestem wdzięczna za wspaniałe przepisy ale zabójczą folię aluminiową proponuję eliminować z życia, szczególnie jeśli ma być poddawana wysokiej temperaturze, w kontakcie z jedzeniem. Pozdrawiam
Właśnie się zajadam pysznym niedzielnym śniadankiem z cebularzami w roli głównej 🙂 Ciasto zrobiłam drożdżowe bez mleka – takie jak na chleb, cebulka podduszona z makiem to ciekawe i mało popularne połączenie. Na pewno będę robić częściej 🙂