Cebularze

0 0
Cebularze

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Ciasto
Mąka pszenna:: 150g
Mleko roślinne:: 80ml
Olej:: 2 łyżki
Cukier trzcinowy:: 1 łyżeczka
Sól:: 1/2 łyżeczki
Drożdże instant:: 1/2 paczuszki
Farsz
Cebula biała:: 3 sztuki
Mak niebieski:: 5 łyżek
Olej:: 2 łyżki

Nutritional information

1
Porcja
315
Kalorie
8.3g
Białko
16.5g
Tłuszcz
37.5g
Węgl.
5.2g
Błonnik

Lubisz cebulę tak samo jak ja? Jeśli tak, to ten przepis z pewnością jest dla Ciebie. Cebularze z tego przepisu to ogrom cebuli i maku.

  • 60 min
  • Serves 4
  • Easy

Ingredients

  • Ciasto

  • Farsz

Share

Przepis na cebularze

Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na żydowski, albo jak kto woli lubelski przysmak. Chodzi oczywiście o cebularze. Pamiętam jak jeszcze za dzieciaka zajadałem się nimi (kupowanymi w pobliskiej piekarni) i babcinymi moskolami… to były czasy. Nie raz chodził za mną ten wspaniały smak cebuli połączonej z makiem, aż wreszcie wziąłem się za siebie i je zrobiłem.

Cebularze – przepis idealny

Dla mnie cebularz to nie może być buła z odrobiną cebuli, jak czasami widuję na zdjęciach w internecie lub w niektórych piekarniach. Ja cebularza kupuję dla… CEBULI i ma jej być naprawdę dużo! Zresztą zarówno cebula, jak i mak są na tyle tanie, że nie trzeba sobie ich szczędzić.

[Ocena: 5]

Składniki

Ilość porcji:
Ciasto
Mąka pszenna:: 150g
Mleko roślinne:: 80ml
Olej:: 2 łyżki
Cukier trzcinowy:: 1 łyżeczka
Sól:: 1/2 łyżeczki
Drożdże instant:: 1/2 paczuszki
Farsz
Cebula biała:: 3 sztuki
Mak niebieski:: 5 łyżek
Olej:: 2 łyżki

Wykonanie

1
Gotowe

Składniki na ciasto wrzuć do malaksera z końcówką do wyrabiania ciasta (hak) lub wyrób je ręcznie. Odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce.

2
Gotowe

Cebulę pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć cebulę, mak i posyp dosłownie szczyptą soli. Smaż na średnim ogniu przez około 10 minut. Odstaw do przestygnięcia. Najlepiej dać do lodówki na całą noc, żeby smak się przegryzł, ale jeśli nie masz czasu, to śmigaj do następnego kroku.

3
Gotowe

Ciasto podziel na 4 części (lub więcej) i rozwałkuj. Połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową, przykryj ściereczka i odstaw na 15 minut do wyrośnięcia. Nałóż farsz na środek. Wstaw blachę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez około 15 minut.

Konrad Budzyk

Naleśniki z makiem
previous
Naleśniki z makiem
Pasztet z bobu
next
Pasztet z bobu
Naleśniki z makiem
previous
Naleśniki z makiem
Pasztet z bobu
next
Pasztet z bobu
Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Halina

Jestem wdzięczna za wspaniałe przepisy ale zabójczą folię aluminiową proponuję eliminować z życia, szczególnie jeśli ma być poddawana wysokiej temperaturze, w kontakcie z jedzeniem. Pozdrawiam

Aśka

Właśnie się zajadam pysznym niedzielnym śniadankiem z cebularzami w roli głównej 🙂 Ciasto zrobiłam drożdżowe bez mleka – takie jak na chleb, cebulka podduszona z makiem to ciekawe i mało popularne połączenie. Na pewno będę robić częściej 🙂

2
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x
Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here