Caponata

0 0
Caponata

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Bakłażan:: 600g 2 sztuki
Pomidory w puszce:: 2x 400g 2 puszki
Cebula czerwona:: 1 sztuka
Seler:: 1 łodyga
Czosnek:: 2 ząbki
Kapary:: 1-2 łyżki
Zielone oliwki:: 20 sztuk
Rodzynki:: 30g 1 garstka
Cukier trzcinowy:: 1 łyżka
Ocet balsamiczny:: 2 łyżki
Oliwa z oliwek:: 6 łyżek
Pieprz czarny::
Sól::
Bazylia:: do podania

Gulasz śródziemnomorski? Caponata poleca się na obiad!

  • 40 min
  • Serves 2
  • Medium

Ingredients

Share

Caponata

Do kaszy, ryżu lub makaronu, sam sos to czasami za mało… Fajnie jest mieć coś pod zębem, a jednocześnie nie narobić się przy tym! Bardzo fajnym rozwiązaniem tej potrzeby, są różnego rodzaju gulasze, a dzisiejszy, na włoską modłę, to ostatnio mój ulubiony. Caponata sycylijska, bo to o niej mowa, jest połączeniem świeżych pomidorów z bakłażanem i kaparami. Do tego dochodzi aromatyczna bazylia oraz pozostałe składniki, które razem tworzą niesamowitą pulę smaków, uwalnianą w naszych ustach z każdym hapnięciem 😂

Uwagi

  • Z czym podać? Ja miałem ochotę na ryż basmati, więc to jego użyłem, ale caponata świetnie smakuje również z dowolną kaszą, jak i makaronem.
  • Użyłem dobrej jakości pomidorów pelati w puszce. Jeśli nie masz do takich dostepu, użyj świeżych pomidorów (wcześniej trzeba je sparzyć i obrać ze skórki).
  • Nie lubisz bakłażana? To nie problem! Możesz bez problemu uzyć cukinii.

 

 

[Ocena: 5]

Składniki

Ilość porcji:
Bakłażan:: 600g 2 sztuki
Pomidory w puszce:: 2x 400g 2 puszki
Cebula czerwona:: 1 sztuka
Seler:: 1 łodyga
Czosnek:: 2 ząbki
Kapary:: 1-2 łyżki
Zielone oliwki:: 20 sztuk
Rodzynki:: 30g 1 garstka
Cukier trzcinowy:: 1 łyżka
Ocet balsamiczny:: 2 łyżki
Oliwa z oliwek:: 6 łyżek
Pieprz czarny::
Sól::
Bazylia:: do podania

Wykonanie

1
Gotowe

Bakłażany pokrój w grubą kostkę, oprósz deliaktnie solą i odstaw na 20-30 minut. Wytrzyj je dokładnie ręcznikiem papierowym. Smaż na 3 łyżkach oliwy przez kilka minut. Odstaw go na bok.

2
Gotowe

Na tej samej patelni rozgrzej pozostałą oliwę. Podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę, drobno pokrojony seler naciowy i posiekany czosnek. Po kilku minutach dodaj ocet balsamiczny, cukier, rodzynki, kapary, zielone oliwki i pokrojone pomidory (jeśli u Ciebie te w puszce są w całości, wystarczy je delikatnie pokroić lub ewentualnie zmiksować).

3
Gotowe

Na sam koniec dodaj bakłażana, dopraw solą oraz pieprzem. Przed podaniem obsyp dużą iloscią świeżej bazylii i... GOTOWE! Prawda, że proste? 😉

previous
Jeleń biegający po rozmarynie
next
Blooming Onion, czyli kwitnąca cebula
previous
Jeleń biegający po rozmarynie
next
Blooming Onion, czyli kwitnąca cebula
Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
titi

Uwielbiam caponatę, choć osobiście nie zastępowałabym bakłażana niczym – bakłażan to bakłażan…
Ja jeszcze przedtem griluję lekko warzywa, dodaje im to pazura.

Delektujemy

O Panie:D Przepyszna jest caponata w Twoim wydaniu:)

2
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x
Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here