Ingredients
-
100g Brązowy ryż
-
1 puszka Czerwona fasola
-
1 duża Cebula biała
-
50g Bułka tarta
-
1 łyżka Cukier trzcinowy
-
3 łyżki Sos BBQ
-
1 łyżka Kumin
-
1 łyżka Papryka wędzona
-
1 łyżeczka Chilli w proszku
-
do smaku Sól
-
do smaku Pieprz czarny
-
4 łyżki Olej kokosowy
Burgery z czerwonej fasoli
Kilka dni temu pokazywałem Wam przepis na burgery z ciecierzycy. Przyszedł czas na burgery z czerwonej fasoli! Pyszne i proste w przygotowaniu (jak to roślinne burgery). Oczywiście struktury prawdziwego, krwistego burgera te roślinne nigdy nie będą miały, dlatego fani mielonego mięsa pewnie będą rozczarowani, natomiast dla pozostałych myślę, że będzie to bardzo przyjemne doznanie.
Należy tutaj zaznaczyć, że są to burgery z czerwonej fasoli w wersji pikantnej. Jeśli nie lubisz ostrych smaków, to nie dodawaj papryczki chilli i uważaj na sos BBQ, który dodajesz czy aby na pewno nie jest ostry.
Co z dodatkami?
Jako dodatki do burgerów polecam, standardowo, świeżego pomidora, a ponad to suszonego, świeżą zieloną cebulkę i jakieś delikatne sosy, takie jak wegański majonez, sos orzechowy lub łagodny keczup. Burgery same w sobie są dosyć mocne w smaku i ostre, dlatego nie ma sensu dobijać jeszcze swojego podniebienia ostrymi sosami.
Obecnie przymierzam się jeszcze do burgerów ze słodkich ziemniaków. Ogarnę szybko przepis na tahini i biorę się do roboty.
Składniki
Brązowy ryż:: 100g | |
Czerwona fasola:: 1 puszka | |
Cebula biała:: 1 duża | |
Bułka tarta:: 50g | |
Cukier trzcinowy:: 1 łyżka | |
Sos BBQ:: 3 łyżki | |
Kumin:: 1 łyżka | |
Papryka wędzona:: 1 łyżka | |
Chilli w proszku:: 1 łyżeczka | |
Sól:: do smaku | |
Pieprz czarny:: do smaku | |
Olej kokosowy:: 4 łyżki |
Wykonanie
1
Gotowe
|
Ugotuj brązowy ryż tak, żeby był "puchaty" i sypki - nie może być rozgotowany. |
2
Gotowe
|
W międzyczasie rozgrzej olej na patelni i podsmaż cebulkę pokrojoną w kostkę. |
3
Gotowe
|
Podsmażoną cebulkę i pozostałe składniki umieść w malakserze i zmiksuj, ale niebyt dokładnie. |
4
Gotowe
|
Ponownie rozgrzej patelnię z odrobiną oleju, formuj burgery i smaż z każdej strony po kilka minut. Opcjonalnie, możesz spróbować je upiec w piekarniku lub na grillu. |
Super, zrobiliśmy je kilka razy i są pyszne!
Dziękuję 🙂