Ingredients
-
1 puszka Ciecierzyca240g
-
1/2 szklanki Kasza bulgur80g
-
1 szklanka Orzechy włoskie130g
-
100g Jarmużświeży lub mrożony
-
1/2 sztuki Cebula czerwona
-
1 ząbek Czosnek
-
8 sztuk Pomidory suszone
-
2 łyżki Olejlub inny
-
2 łyżeczki Zioła prowansalskie
-
do smaku Sól
-
szczypta Pieprz czarny
-
Przykładowe dodatki
-
Pieczony burak
-
Pomidor
-
Ketchup
-
Wegański majonez
-
Kiełki
Burger z ciecierzycy
Chęć na burgera prześladowała mnie przez ostatnie kilka dni. Rozmyślałem, jakiego zrobić. Co powinno być jego motywem przewodnim. Z tak wyczerpujących rozmyśleń doszło do tragedii… zrobiłem się głodny i nie chciałem już dłużej czekać na natchnienie, które na mnie spłynie z nieba. Popatrzyłem do lodówki, szafek w kuchni i stwierdziłem, że najlepszą i najpyszniejszą opcją będzie burger z ciecierzycy, w towarzystwie orzechów włoskich i jarmużu.
Z czym podawać burgera z ciecierzycy?
Ja do środka dałem mój prosty ketchup, pomidora, kiełki i pieczone buraki pokrojone w plasterki. Te ostatnie w szczególności polecam. Są rewelacyjne w smaku!Bardzo dobrze się komponują z delikatnym burgerem. Sprawdź jak upiec buraki.
Następnym razem ten wegański burger z cieciorki będzie skąpany w sosie orzechowym lub wegańskim majonezie. Jestem przekonany, że te smaki również świetnie będą się uzupełniały.
Składniki
Ciecierzyca:: 1 puszka | |
Kasza bulgur:: 1/2 szklanki | |
Orzechy włoskie:: 1 szklanka | |
Jarmuż:: 100g | |
Cebula czerwona:: 1/2 sztuki | |
Czosnek:: 1 ząbek | |
Pomidory suszone:: 8 sztuk | |
Olej:: 2 łyżki | |
Zioła prowansalskie:: 2 łyżeczki | |
Sól:: do smaku | |
Pieprz czarny:: szczypta | |
Przykładowe dodatki |
|
Pieczony burak:: | |
Pomidor:: | |
Ketchup:: | |
Wegański majonez:: | |
Kiełki:: |
Wykonanie
1
Gotowe
10 minut
|
|
2
Gotowe
|
|
3
Gotowe
25 minut
|
Formuj burgery i układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Jeśli masa byłaby zbyt lepka i wilgotna, dodaj troszkę bułki tartej. Na pewno pomoże. |
jaka inna kasza może być dodana do tego burgera?
De facto każda poza kaszą gryczaną prażoną. Ważne tylko, żeby uważać podczas gotowania kaszy jaglanej, którą możesz chcieć dodać – nie może być rozgotowana, tlyko ugotowana na sypko. Z innymi tego problemu nie ma 🙂