Burger z ciecierzycy na wypasie

6 0
Burger z ciecierzycy na wypasie

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Ciecierzyca:: 240g 1 puszka
Kasza bulgur:: 80g 1/2 szklanki
Orzechy włoskie:: 130g 1 szklanka
Jarmuż:: świeży lub mrożony 100g
Cebula czerwona:: 1/2 sztuki
Czosnek:: 1 ząbek
Pomidory suszone:: 8 sztuk
Olej:: lub inny 2 łyżki
Zioła prowansalskie:: 2 łyżeczki
Sól:: do smaku
Pieprz czarny:: szczypta
Przykładowe dodatki
Pieczony burak::
Pomidor::
Ketchup::
Wegański majonez::
Kiełki::

Nutritional information

Kotlecik
Porcja
144
Kalorie
4.5g
Białko
9.5g
Tłuszcz
11g
Węglowodany
2.4g
Błonnik

Nie ważne czy szukasz pomysłu na obiad czy kolację. Burger z ciecierzycy sprawdzi się w każdych warunkach. Dodaj ulubione dodatki i ciesz się smakiem.

  • 40 min
  • Serves 12
  • Easy

Ingredients

  • Przykładowe dodatki

Share

Burger z ciecierzycy

Chęć na burgera prześladowała mnie przez ostatnie kilka dni. Rozmyślałem, jakiego zrobić. Co powinno być jego motywem przewodnim. Z tak wyczerpujących rozmyśleń doszło do tragedii… zrobiłem się głodny i nie chciałem już dłużej czekać na natchnienie, które na mnie spłynie z nieba. Popatrzyłem do lodówki, szafek w kuchni i stwierdziłem, że najlepszą i najpyszniejszą opcją będzie burger z ciecierzycy, w towarzystwie orzechów włoskich i jarmużu.

Z czym podawać burgera z ciecierzycy?

Ja do środka dałem mój prosty ketchup, pomidora, kiełki i pieczone buraki pokrojone w plasterki. Te ostatnie w szczególności polecam. Są rewelacyjne w smaku!Bardzo dobrze się komponują z delikatnym burgerem. Sprawdź jak upiec buraki.

Następnym razem ten wegański burger z cieciorki będzie skąpany w sosie orzechowym lub wegańskim majonezie. Jestem przekonany, że te smaki również świetnie będą się uzupełniały.

Burger z ciecierzycy

[Ocena: 5]

Składniki

Ilość porcji:
Ciecierzyca:: 240g 1 puszka
Kasza bulgur:: 80g 1/2 szklanki
Orzechy włoskie:: 130g 1 szklanka
Jarmuż:: świeży lub mrożony 100g
Cebula czerwona:: 1/2 sztuki
Czosnek:: 1 ząbek
Pomidory suszone:: 8 sztuk
Olej:: lub inny 2 łyżki
Zioła prowansalskie:: 2 łyżeczki
Sól:: do smaku
Pieprz czarny:: szczypta
Przykładowe dodatki
Pieczony burak::
Pomidor::
Ketchup::
Wegański majonez::
Kiełki::

Wykonanie

1
Gotowe
10 minut

Do garnka wsyp kaszę bulgur, zalej wrzątkiem i gotuj do momentu, aż będzie gotowa. Powinno to zająć 10-15 minut.

2
Gotowe

Do malaksera dodaj wszystkie składniki (w tym ugotowaną kaszę bulgur) i miksuj przez około 2 minuty.

3
Gotowe
25 minut

Formuj burgery i układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Jeśli masa byłaby zbyt lepka i wilgotna, dodaj troszkę bułki tartej. Na pewno pomoże.
Blachę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piecz 25-30 minut. Po 15 minutach obróć kotleciki na drugą stronę. Gdy będą już gotowe, układaj je na bułkach posmarowanych ketchupem i dodaj ulubione warzywa.

Jak upiec buraki
previous
Jak upiec buraki? 2 proste sposoby!
next
Sałatka z pieczonym burakiem
Jak upiec buraki
previous
Jak upiec buraki? 2 proste sposoby!
next
Sałatka z pieczonym burakiem
Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Agnieszka

jaka inna kasza może być dodana do tego burgera?

Konrad Budzyk

De facto każda poza kaszą gryczaną prażoną. Ważne tylko, żeby uważać podczas gotowania kaszy jaglanej, którą możesz chcieć dodać – nie może być rozgotowana, tlyko ugotowana na sypko. Z innymi tego problemu nie ma 🙂

2
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x
Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here