Ingredients
-
200g Kasza jaglana
-
600g Burak
-
150g Orzechy laskowe
-
50g Słonecznik
-
1 duża Czerwona cebula
-
4 ząbki Czosnek
-
100 ml Olej
-
4 łyżki Sos sojowy
-
4 łyżeczki Musztarda
-
100g Bułka tarta
-
70g Mąka pszenna
-
4 łyżki Płatki drożdżowe
-
3 łyżeczki Tymianek
-
do smaku Pieprz i sól
To za co cenię sobie kuchnię wegańska, to przymus bycia kreatywnym podczas gotowania. Dzięki temu dania są różnorodne, a na talerzu nie ma monotonii. Dzisiaj na tapet wleciał burger z buraka i kaszy jaglanej, który został przeze mnie wzbogacony o kilka ciekawych dodatków. Oczywiście w środku nadal jest to roślinny kotlecik, więc jeśli szukasz zamiennika mięsa, to w tym przepisie go nie znajdziesz. Znajdziesz natomiast wspaniały smak, który zapamiętasz na długo!
Burger z buraka
No dobrze, ale wracając do wnętrza… Co znajduje się w tym kotleciku poza tytułowymi składnikami? Przede wszystkim jestem wielkim fanem połączenia buraka z orzechami, tak więc nie mogło tutaj zabraknąć uprażonych orzechów laskowych oraz słonecznika, które cudownie się z nim komponują. Wyjątkowego smaku kotletom z buraka nadaje również dodatek musztardy, sosu sojowego, tymianku i… płatki drożdżowe. Te ostatnie nie są co prawda składnikiem obowiązkowym, ale jeśli masz w spiżarce nieaktywne płatki drogowe, to naprawdę warto ich użyć do przygotowania kotletów.
Z czym podawać burgera z buraka?
U mnie na spodzie wylądowało rozgniecione awokado z odrobiną soli. Na kotleciku położyłem świeży szpinak, spory plaster pomidora czekoladowego oraz krążki czerwonej cebuli. Górę bułki posmarowałem wegańskim majonezem… To połączenie jest dla mnie fenomenalne i burger z buraka i kaszy jaglanej w moim odczuciu najlepiej smakuje w takim towarzystwie. Jeśli chodzi o pieczywo, to oczywiście możesz sięgnąć po dowolne bułki. Chcesz je zrobić samodzielnie? Polecam ci przepis na bułki pszenne oraz bułki dyniowe.
Burger z buraka – KĄCIK PORAD
- Orzechy laskowe mogę z powodzeniem zostać zastąpione przez np. orzechy włoskie.
- Orzechy powinny zostać bardzo drobno posiekane lub częściowo mogą być nawet przemielone. Ja użyłem do tego malaksera.
- Zamiast mąki pszennej możesz również użyć dowolnej mąki bezglutenowej lub orkiszowej.
- Z podanej ilości składników wychodzi 10 dużych kotlecików.
- Kotlety z buraka i kaszy jaglanej świetnie nadają się do mrożenia i późniejszego podgrzewania.
Szukasz więcej podobnych inspiracji? Sprawdź koniecznie mój sposób na kotlety z zielonej soczewicy, kotlety z batatów oraz kotlety z marchewki. Każda z tych propozycji jest wegańska, prosta w przygotowaniu i co najważniejsze… SMAKOWITA! Teraz bez zbędnego przedłużania, czas zakasać rękawy i wkroczyć do kuchni. W końcu burgery z buraka same się nie zrobią.
Składniki
Kasza jaglana: 200g | |
Burak: 600g | |
Orzechy laskowe: 150g | |
Słonecznik: 50g | |
Czerwona cebula: 1 duża | |
Czosnek: 4 ząbki | |
Olej: 100 ml | |
Sos sojowy: 4 łyżki | |
Musztarda: 4 łyżeczki | |
Bułka tarta: 100g | |
Mąka pszenna: 70g | |
Płatki drożdżowe: 4 łyżki | |
Tymianek: 3 łyżeczki | |
Pieprz i sól: do smaku |
Wykonanie
1
Gotowe
|
|
2
Gotowe
|
Do dużej miski zetrzyj na małych oczkach obrane buraki. Orzechy laskowe oraz słonecznik upraż na suchej patelni, bardzo drobno posiekaj i wsyp do miski. Cebulę i czosnek pokrój drobno, rozgrzej część oleju na patelni i smaż je przez 5 minut, a następnie dodaj do miski. Wlej pozostały olej oraz dodaj wszystkie pozostałe składniki. Bardzo dokładnie wymieszaj, spróbuj i dopraw do smaku. |
3
Gotowe
|
|
4
Gotowe
|
Jak zrobić burgera z buraka? |
Hej 🙂 bardzo Ci dziękuję za ten przepis, miałam nadmiar buraków a te burgery wyszły na prawdę ekstra, a jak pachniały!
Super! Bardzo mi miło <3 🙂
Ojejku! Jakie to dobre! To juz kolejny Twój przepis, który testuję i każdy wychodzi rewelacyjnie!
PS. Zrobiłam bez musztardy i bułkę tartą zamieniałam na kaszę manną.
Super! Bardzo mi miło 🙂
A czy płatki jaglane zamiast kaszy sprawdza się równie dobrze?
Myślisz, że taka sama gramatura będzie okk? 🙂
Powinno być ok:)
Robiłam wczoraj i… genialny jest ten przepis! Burgery wyszły przepyszne.Piękny kolor i niepowtarzalny smak 🙂 w końcu znalazłam idealny przepis! Fajnie, że można je mrozić, bo nic się nie marnuje, a w każdej chwili będą pod ręką. Dzięki wielkie 🙂