Ingredients
-
Na ciasto
-
300g Mąka pszenna
-
150 ml Mleko roślinne
-
2 łyżki Olej
-
25g Drożdże
-
1 łyżka Cukier
-
1/2 łyżeczki Sól
-
Na farsz
-
1 łyżka Olej
-
300g Pieczarki
-
2 średnie Cebula
-
1 ząbek Czosnek
-
1/2 pęczka Zielona cebulka
-
1/2 łyżeczki Tymianek
-
do smaku Pieprz i sól
-
Dodatkowo
-
do posypania Sezam
Przepis na bułki nadziewane pieczarkami
Ostatnio zacząłem sporo rzeczy samodzielnie wypiekać. Sprawia mi to niesamowicie dużo radości i satysfakcji. Gdy wyciągam pięknie wyrośnięte, pachnące i zarumienione pieczywo z własnego piekarnika, to automatycznie na buzi pojawia się uśmiech. Były już klasyczne domowe bułki pszenne, a dzisiaj nadszedł czas, na nadziewane lub jak kto woli, faszerowane bułki z pieczarkami 😊
Czy można czymś wzbogacić bułki z pieczarkami?
Pewnie, że tak. Przepis podany jest podstawowy. U mnie wleciało dodatkowo np. wędzone tofu. Fajnym dodatkiem mogą być również suszone pomidory lub tempeh. Ogranicza nas jedynie wyobraźnia 😉
Te bułki z pieczarkami, to idealna propozycja na śniadanie w domu, jak i w drodze. Sprawdź koniecznie moje pozostałe pomysły na śniadanie.
Składniki
Na ciasto |
|
Mąka pszenna: 300g | |
Mleko roślinne: 150 ml | |
Olej: 2 łyżki | |
Drożdże: 25g | |
Cukier: 1 łyżka | |
Sól: 1/2 łyżeczki | |
Na farsz |
|
Olej: 1 łyżka | |
Pieczarki: 300g | |
Cebula: 2 średnie | |
Czosnek: 1 ząbek | |
Zielona cebulka: 1/2 pęczka | |
Tymianek: 1/2 łyżeczki | |
Pieprz i sól: do smaku | |
Dodatkowo |
|
Sezam: do posypania |
Wykonanie
1
Gotowe
|
W misce wymieszaj mleko roślinne, drożdże, cukier i łyżkę mąki. Przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut. Po tym czasie powinna pojawić się pianka - drożdże pracują. Dodaj pozostałe składniki i wyrób elastyczne, gładkie ciasto. W razie potrzeby dodaj troszkę więcej mąki. Ciasto ma być delikatne, miękkie ale odstawać od palców. Przykryj je ściereczką. |
2
Gotowe
|
|
3
Gotowe
|
|
4
Gotowe
|
Bardzo udane bułeczki, pięknie wyrosły, a nadzienie z pieczarek na pewno świetnie smakuje 🙂
Dzień dobry
Czy pieczemy w 200 i tylko termoobieg? 🙂
Ja piekłem bez termoobiegu. Po prostu góra-dół 🙂
Dziękuję 🙂 dziś wypróbuję
Drożdże suche czy mokre?
Mokre 🙂
Witam, czy tylko mi się wydaje czy w farszu jest tofu? Pozdrawiam 🙂
Haha, dałem sobie tofu wędzone do kilku sztuk 🙂
Czy można zamrozić bułki przed pieczeniem? Jeśli tak to jak wtedy je piec?
Po upieczeniu można. Przed niestety nie 🙂
Bułki bardzo dobre, polecam 🙂 ciasto zrobiłam jak na 8 porcji, a farsz jak na 10 (jedynie dałam tylko 2 cebule podsmażone na maśle zamiast ponad 3) i proporcje wyszły idealne 🙂
Super! Bardzo mi miło 🙂
Przepyszne, jak praktycznie wszystko z tego bloga 🥰
Witam można zwykłe mleko
Tak 🙂
Swietny przepis, godzina na zrobienie sniadanja?
Nikt nie napisał, że to TYLKO na śniadanie. Poza tym nikt nie każe ci robić.
A sezam się nie przypiecze za bardzo? Mam już za sobą spalone posypki sezamowe i mnie to zastanawia