Bułki z pieczarkami

0 0
Bułki z pieczarkami

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Na ciasto
Mąka pszenna: 300g
Mleko roślinne: 150 ml
Olej: 2 łyżki
Drożdże: 25g
Cukier: 1 łyżka
Sól: 1/2 łyżeczki
Na farsz
Olej: 1 łyżka
Pieczarki: 300g
Cebula: 2 średnie
Czosnek: 1 ząbek
Zielona cebulka: 1/2 pęczka
Tymianek: 1/2 łyżeczki
Pieprz i sól: do smaku
Dodatkowo
Sezam: do posypania

Puchate, delikatne, rumiane... po prostu idealne bułeczki nadziewane!

  • Serves 6
  • Medium

Ingredients

  • Na ciasto

  • Na farsz

  • Dodatkowo

Share

Przepis na bułki nadziewane pieczarkami

Ostatnio zacząłem sporo rzeczy samodzielnie wypiekać. Sprawia mi to niesamowicie dużo radości i satysfakcji. Gdy wyciągam pięknie wyrośnięte, pachnące i zarumienione pieczywo z własnego piekarnika, to automatycznie na buzi pojawia się uśmiech. Były już klasyczne domowe bułki pszenne, a dzisiaj nadszedł czas, na nadziewane lub jak kto woli, faszerowane bułki z pieczarkami 😊

Czy można czymś wzbogacić bułki z pieczarkami?

Pewnie, że tak. Przepis podany jest podstawowy. U mnie wleciało dodatkowo np. wędzone tofu. Fajnym dodatkiem mogą być również suszone pomidory lub tempeh. Ogranicza nas jedynie wyobraźnia 😉

Te bułki z pieczarkami, to idealna propozycja na śniadanie w domu, jak i w drodze. Sprawdź koniecznie moje pozostałe pomysły na śniadanie.

Przepis na bułki nadziewane pieczarkami

[Ocena: 4.9]

Składniki

Ilość porcji:
Na ciasto
Mąka pszenna: 300g
Mleko roślinne: 150 ml
Olej: 2 łyżki
Drożdże: 25g
Cukier: 1 łyżka
Sól: 1/2 łyżeczki
Na farsz
Olej: 1 łyżka
Pieczarki: 300g
Cebula: 2 średnie
Czosnek: 1 ząbek
Zielona cebulka: 1/2 pęczka
Tymianek: 1/2 łyżeczki
Pieprz i sól: do smaku
Dodatkowo
Sezam: do posypania

Wykonanie

1
Gotowe

W misce wymieszaj mleko roślinne, drożdże, cukier i łyżkę mąki. Przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut. Po tym czasie powinna pojawić się pianka - drożdże pracują. Dodaj pozostałe składniki i wyrób elastyczne, gładkie ciasto. W razie potrzeby dodaj troszkę więcej mąki. Ciasto ma być delikatne, miękkie ale odstawać od palców. Przykryj je ściereczką.

2
Gotowe

Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć cebulę pokrojoną w kostkę i smaż przez 2 minuty. Po tym czasie dodaj posiekany czosnek i pokrojone w kostkę pieczarki. Smaż kilka minut. Dodaj przyprawy oraz posiekaną zieloną cebulę. Wymieszaj i zdejmij z ognia.

3
Gotowe

Ciasto podziel na 6 części. Uformuj cienkie placki. Nałóż farsz na środek każdego z nich. Podwiń ciasto raz z jednej, raz z drugiej strony, żeby otrzymać bułeczkę. Układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia sklejeniem do dołu.

4
Gotowe

Bułeczki posmaruj mlekiem lub wodą, posyp sezamem i przykryj ściereczką do podrośnięcia na 10-15 minut. W międzyczasie włącz piekarnik na 200 stopni. Wsadź blaszkę i piecz około 20 minut.

Konrad Budzyk

Przepis na bułeczki drożdżowe z bananami i czekoladą
previous
Bułeczki drożdżowe z bananami i czekoladą
Przepis na naleśniki a'la bolognese
next
Naleśniki a’la bolognese
Przepis na bułeczki drożdżowe z bananami i czekoladą
previous
Bułeczki drożdżowe z bananami i czekoladą
Przepis na naleśniki a'la bolognese
next
Naleśniki a’la bolognese
Subscribe
Powiadom o
guest
18 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Magda

Bardzo udane bułeczki, pięknie wyrosły, a nadzienie z pieczarek na pewno świetnie smakuje 🙂

Liliana

Dzień dobry
Czy pieczemy w 200 i tylko termoobieg? 🙂

Konrad Budzyk

Ja piekłem bez termoobiegu. Po prostu góra-dół 🙂

Liliana

Dziękuję 🙂 dziś wypróbuję

zuza

Drożdże suche czy mokre?

Konrad Budzyk

Mokre 🙂

anna

Witam, czy tylko mi się wydaje czy w farszu jest tofu? Pozdrawiam 🙂

Konrad Budzyk

Haha, dałem sobie tofu wędzone do kilku sztuk 🙂

Jagoda

Czy można zamrozić bułki przed pieczeniem? Jeśli tak to jak wtedy je piec?

Konrad Budzyk

Po upieczeniu można. Przed niestety nie 🙂

Iza

Bułki bardzo dobre, polecam 🙂 ciasto zrobiłam jak na 8 porcji, a farsz jak na 10 (jedynie dałam tylko 2 cebule podsmażone na maśle zamiast ponad 3) i proporcje wyszły idealne 🙂

Konrad Budzyk

Super! Bardzo mi miło 🙂

Hania

Przepyszne, jak praktycznie wszystko z tego bloga 🥰

Beata

Witam można zwykłe mleko

Konrad Budzyk

Tak 🙂

Q22q2

Swietny przepis, godzina na zrobienie sniadanja?

OMG

Nikt nie napisał, że to TYLKO na śniadanie. Poza tym nikt nie każe ci robić.

Toja

A sezam się nie przypiecze za bardzo? Mam już za sobą spalone posypki sezamowe i mnie to zastanawia

18
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x
Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here