Bułeczki z chałwą

0 0
Bułeczki z chałwą

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Mleko roślinne: 300 ml
Suche drożdże: 14g
Cukier trzcinowy: 4 łyżki
Mąka pszenna: 500g
Sól: 1/3 łyżeczki
Olej: 5 łyżek
Ekstrakt waniliowy: 2 łyżeczki
Nadzienie
Masło roślinne: 70g
Chałwa: 200g
Cukier: 3 łyżki
Glazura
Dżem pomarańczowy: 2 łyżki
Syrop klonowy: 2 łyżki
Mleko roślinne: 1 łyżka

Wyrośnięte, przyjemnie słodkie... IDEALNE drożdżówki z chałwą!

  • Serves 1
  • Medium

Ingredients

  • Nadzienie

  • Glazura

Share

Po samą chałwę sięgam stosunkowo rzadko, ale gdy jest ona częścią lodów lub domowego wypieku, to staje się jednym z moich ulubionych słodyczy. Dzisiaj upiekłem drożdżowe bułeczki z chałwą i pomarańczową glazurą. To połączenie jest bezbłędne.

Drożdżówki z chałwą

Delikatna gorycz i słodycz płynąca z chałwy, w połączeniu z puszystym drożdżowym ciastem i słodką glazurą… Do tego kubek świeżo zaparzonej kawy i ładny widok na zewnątrz. Tak mógłby zaczynać się każdy mój poranek.

Lubisz takie domowe wypieki? Zobacz koniecznie mój sposób na idealne cynamonki. Świetne są również drożdżówki z makiem oraz wegańskie jagodzianki i chałka… Tyle pyszności, a tak mało czasu. Bez zbędnego przedłużania, czas zakasać rękawy i ukręcić w pierwszej kolejności drożdżówki z chałwą!

Bułeczki z chałwą - drożdżówki z chałwą

Bułeczki z chałwą – KĄCIK PORAD

  • Moja foremka miała wymiary 23x30cm. Możesz również śmiało użyć troszkę większej foremki.
  • Jeśli używasz świeżych drożdży, to użyj ich 50g.
  • Użyłem mleka sojowego, ale nada się również każde inne.
[Ocena: 5]

Składniki

Ilość porcji:
Mleko roślinne: 300 ml
Suche drożdże: 14g
Cukier trzcinowy: 4 łyżki
Mąka pszenna: 500g
Sól: 1/3 łyżeczki
Olej: 5 łyżek
Ekstrakt waniliowy: 2 łyżeczki
Nadzienie
Masło roślinne: 70g
Chałwa: 200g
Cukier: 3 łyżki
Glazura
Dżem pomarańczowy: 2 łyżki
Syrop klonowy: 2 łyżki
Mleko roślinne: 1 łyżka

Wykonanie

1
Gotowe

W dużej misce wymieszaj letnie mleko, drożdże, cukier, mąkę, sól, olej oraz ekstrakt waniliowy. Wyrób bardzo dokładnie elastyczne i gładkie ciasto. W razie potrzeby dosyp więcej mąki. Odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.

2
Gotowe

Wyrośnięte ciasto wyjmij z miski. Wyrabiaj przez kilka chwil i rozwałkuj na kształt prostokąta o wymiarach mniej więcej 45x30cm.

3
Gotowe

Ciasto posmaruj roztopionym masłem roślinnym, obsyp pokruszoną w rękach chałwą i obsyp delikatnie cukrem. Zwijaj ciasto. Następnie ostrożnie pokrój na kawałki o grubości 3-4cm.

4
Gotowe

Powstałe ślimaczki układaj w foremce. Dżem, syrop klonowy oraz mleko roślinne wymieszaj ze sobą. Posmaruj ślimaczki.

5
Gotowe

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Wstaw foremkę i piecz przez 20-30 minut. Gdy będą już rumiane, wyjmij je z piekarnika, odstaw do przestygnięcia. Bułeczki z chałwą są już gotowe. Smacznego!

Konrad Budzyk

Gofry z mąki z ciecierzycy - Gofry z ciecierzycy
previous
Gofry z mąki z ciecierzycy
Przepis na Wegańskie drożdżówki z serem
next
Wegańskie drożdżówki z serem
Gofry z mąki z ciecierzycy - Gofry z ciecierzycy
previous
Gofry z mąki z ciecierzycy
Przepis na Wegańskie drożdżówki z serem
next
Wegańskie drożdżówki z serem
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x
Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here