Ingredients
-
Na ciasto
-
150 ml Mleko roślinne
-
25g Drożdże świeże
-
2 łyżki Cukier
-
300g Mąka pszenna
-
1/2 łyżeczki Sól
-
2 łyżki Olej
-
Na farsz
-
2 sztuki Banany
-
50g Czekolada
-
3 łyżki Olej kokosowy
Przepis na bułeczki drożdżowe z bananami i czekoladą
Bułeczki drożdżowe, a właściwie drożdżówki z bananami, to moja propozycja na szybki, pyszny i niedrogi deser. Mogą być również świetną propozycją na słodkie śniadanie! Jeśli szukasz inspiracji śniadaniowych, to koniecznie sprawdź również moje pozostałe pomysły na śniadanie 😊
Słów kilka na temat przepisu na bułeczki drożdżowe z bananami
- Użyłem czekolady gorzkiej. Jeśli chcesz, możesz wziąć dowolną inną!
- Słodycz płynie tutaj głównie z bananów, dlatego ważne, żeby były dojrzałe.
- Jeśli lubisz bardzo słodkie drożdżówki, to możesz dodać więcej cukru do ciasta. Ja staram się słodzić umiarkowanie.
- Użyj oleju kokosowego najlepiej nierafinowanego, rozpuszczonego.
- Jeśli chcesz czymś zastąpić olej kokosowy, to może to być np. roztopiona margaryna lub masło roślinne.
[Ocena: 4.4]
Składniki
Ilość porcji:
Na ciasto |
|
Mleko roślinne: 150 ml | |
Drożdże świeże: 25g | |
Cukier: 2 łyżki | |
Mąka pszenna: 300g | |
Sól: 1/2 łyżeczki | |
Olej: 2 łyżki | |
Na farsz |
|
Banany: 2 sztuki | |
Czekolada: 50g | |
Olej kokosowy: 3 łyżki |
Wykonanie
1
Gotowe
|
|
2
Gotowe
|
|
3
Gotowe
|
|
4
Gotowe
|
|
5
Gotowe
|
Pysznie 🙂 uwielbiam drożdżowe ciasto, a ślimaczki fajnie wyglądają i świetnie smakują 🙂 pozdrawiam 🙂
Dziękuję 🙂
Aż chciałoby się zjeść taką drożdżóweczkę 🙂
Wyszły pyszne!
Czy jest szansa na podmienie maki na bezglutenowa?;)
Niestety nie mam z tym doświadczenia 🙁
Niezwykle prosty przepis na przepyszne drożdżówki. W przeciągu tygodnia wykonałam się dwukrotnie i za każdym razem wyszły idealne: delikatne i aromatyczne. Dziękuje!!!
Nie polecam użycia samej maki bezglutenowej- eksperymentalne fiasko!
Bardzo dziękuję <3
Ja już piekę trzeci raz ślimaczki z bananami, bardzo smaczne:))
Dziś eksperyment dodałam do ciasta przyprawę do pierników i kakao,
z braku czekolady a na wierzch posypałam wiórkami kokosa. Mam nadzieję, że eksperyment uda się;)
Koniecznie daj znać 😊