Ingredients
-
100g Ryż
-
1 puszka Mleczko kokosowe
-
200 ml Mleko roślinne
-
do smaku Cukier
-
1 łyżeczka Ekstrakt waniliowy
-
szczypta Sól
-
Jeśli chcesz uzyskać smakowy budyń, dodaj do blendowania owoce, kakao lub czekoladę
Budyń z ryżu
Siedziałem na kanapie i zastanawiałem się na co mam dzisiaj ochotę. Wyjątkowo chodziło za mną coś słodkiego. Nagle „WIEM, TO JEST TO”… Tak dawno nie jadłem budyniu, na to mam ochotę! Oczywiście mogłem zrobić klasyczny na mące ziemniaczanej, ale… mąki nie miałem. Rozejrzałem się po kuchni i olśniło mnie… Budyń ryżowy… to dopiero jest to co chce!
Budyń z ryżu, ale o jakim smaku?
O jakim tylko chcesz! Ja Ci daję przepis na klasyczny waniliowy, ale sam już robiłem z mango i czekoladą (na zdjęciu) – przy blendowaniu dodałem obrane mango i udekorowałem sosem czekoladowym. Bardzo fajnie sprawdzi się z sezonowymi owocami, kilkoma kostkami czekolady w środku lub ulubionym syropem. Ja jednak najbardziej polecam Ci wersję podstawową, waniliową. Taki budyń ryżowy jest najlepszy.
Polecam Ci również:
- Kisiel z nasion chia
- Kisiel z siemienia lnianego
- Kisiel brzoskwiniowy
- Deser z kaszy jaglanej
- Owsianka z karmelizowanym bananem
Składniki
Ryż: 100g | |
Mleczko kokosowe: 1 puszka | |
Mleko roślinne: 200 ml | |
Cukier: do smaku | |
Ekstrakt waniliowy: 1 łyżeczka | |
Sól: szczypta | |
Jeśli chcesz uzyskać smakowy budyń, dodaj do blendowania owoce, kakao lub czekoladę |
Wykonanie
1
Gotowe
|
Wszystkie składniki poza cukrem umieść w garnku. Gotuj ryż do momentu, gdy będzie już rozgotowany - będzie łatwiej blendować. |
2
Gotowe
|
Blenduj na gładki budyń, dodaj cukru do smaku i... gotowe! |