Boczniaki w panierce

7 0
Boczniaki w panierce

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Boczniaki:: 500g
Mleko roślinne:: 250ml
Woda:: 250ml
Mąka kukurydziana:: 100g
Papryka wędzona:: 2 łyżeczki
Papryka słodka:: 2 łyżeczki
Papryka ostra:: szczypta
Sól:: 2 łyżeczki
Woda:: 200-300ml
Płatki kukurydziane:: 150g
Olej:: 700ml

Nutritional information

1
Porcja
585
Kalorie
6g
Białko
41g
Tłuszcz
50.2g
Węgl.
3.6g
Błonnik

Masz nieustającą ochotę na coś chrupiącego, niezdrowego i dobrze przyprawionego? Boczniaki w panierce na pewno Cię usatysfakcjonują!

  • 60 min
  • Serves 5
  • Easy

Ingredients

Share

Boczniaki w panierce

Nie o samej trawie, kamieniach i wodzie człowiek żyje. Czasami ciągnie nas wszystkich do syfiastego jedzenia… no prawie wszystkich. Trzeba wtedy sobie ulżyć, odchamić się i spałaszować coś tłuściutkiego, smażonego i niezbyt zdrowego. O ile będzie to „od święta”, to na pewno nam nie zaszkodzi. Po ostatnich sporych zakupach boczniakowych zrobiłem boczniaki smażone z pietruszką, a dzisiaj przyszedł czas wrzucić je na głęboką wodę… a raczej olej i zrobić boczniaki w panierce!

panierowane boczniaki

Boczniaki w panierce – z czym jeść?

Tak przygotowane boczniaki w panierce można pałaszować na wiele sposobów. Ja proponuję zrobić do nich prosty ketchup, wegański majonezsos jogurtowy z miętą lub sos orzechowy i podawać w „kubełku”. Wybór sosu zależy od Twoich preferencji. Boczniaki możesz również wsadzić do kanapki lub tortilli, polać wybranym sosem i dorzucić ulubione warzywa. W taki sposób otrzymasz pysznego wrapa.

boczniaki panierowane

[Ocena: 5]

Składniki

Ilość porcji:
Boczniaki:: 500g
Mleko roślinne:: 250ml
Woda:: 250ml
Mąka kukurydziana:: 100g
Papryka wędzona:: 2 łyżeczki
Papryka słodka:: 2 łyżeczki
Papryka ostra:: szczypta
Sól:: 2 łyżeczki
Woda:: 200-300ml
Płatki kukurydziane:: 150g
Olej:: 700ml

Wykonanie

1
Gotowe

Boczniaki umyj, odseparuj od siebie a te większe podziel na 2 lub 4 części, umieść w misce i zalej mlekiem (u mnie sojowe) i wodą. Wstaw na minimum godzinę do lodówki.

2
Gotowe

W miseczce wymieszaj przyprawy i mąkę kukurydzianą. Wlej wodę i dobrze wymieszaj - nie może być grudek. Wody dolewaj stopniowo do momentu uzyskania konsystencji gęstego ciasta naleśnikowego. W malakserze lub za pomocą blendera zmiksuj płatki kukurydziane na drobno.

3
Gotowe

Rozgrzej w garnku olej (u mnie rzepakowy). Boczniaki wyjmij z lodówki, odlej wodę, odsącz delikatnie. Na talerz wysyp płatki, a obok postaw miseczkę z ciastem. Każdego boczniaka wsadzaj pojedynczo do ciasta, a następnie obtocz w płatkach. Wrzucaj na rozgrzany olej i smaż do uzyskania złotego koloru z obu stron. Boczniaki muszą być smażone na głębokim tłuszczu i nie może być ich na raz zbyt dużo w garnku lub na patelni - nie mogą do siebie przylegać.
Usmażone boczniaki wyłóż na ręcznik papierowy i odsącz z nadmiaru oleju.

Konrad Budzyk

Boczniaki smażone
previous
Boczniaki smażone z pietruszką
ciasteczka z czekoladą
next
Ciasteczka z czekoladą
Boczniaki smażone
previous
Boczniaki smażone z pietruszką
ciasteczka z czekoladą
next
Ciasteczka z czekoladą
Subscribe
Powiadom o
guest
11 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Asia

Proponowałabym zamiast smażenia na patelni- pieczenie w piekarniku 😁

Konrad Budzyk

Jasne że można, ale jednak co smażone, to smażone. Niesamowicie chrupiące i pyszne 🙂

Emilia

Wpadłam na tego bloga zupełnie przypadkiem, i baaaaardzo mnie to cieszy. Już nie mogę się doczekać jak wypróbuję jakiś przepis, a brzmią one na papierze bardzo dobrze. Może i kiedyś odważę się spróbować boczniaków, bo tutaj wyglądają na naprawdę satysfakcjonujące danie.

Konrad Budzyk

<3 Są super. Jeśli chcesz coś prostszego i bardziej fit z boczniaków, to polecam boczniaki smażone z pietruszką :)

Wito

Niezdrowego? No, może smażone nie jest całkiem zdrowe, ale… syfiastego?? Boczniaki? Sam jesteś syfiasty.

Katarzyna

Czym mogę zastąpić mąkę kukurydzianą?

Konrad Budzyk

Można spróbować z pszenną lub orkiszową np 🙂

Marta

po co namaczać w mleku?

Konrad Budzyk

Są dzięki temu delikatniejsze 🙂

Ala

można użyć mąki z ciecierzycy?

Konrad Budzyk

Tak 🙂

11
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x
Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here