Ingredients
-
500g Boczniaki
-
250ml Mleko roślinne
-
250ml Woda
-
100g Mąka kukurydziana
-
2 łyżeczki Papryka wędzona
-
2 łyżeczki Papryka słodka
-
szczypta Papryka ostra
-
2 łyżeczki Sól
-
200-300ml Woda
-
150g Płatki kukurydziane
-
700ml Olej
Boczniaki w panierce
Nie o samej trawie, kamieniach i wodzie człowiek żyje. Czasami ciągnie nas wszystkich do syfiastego jedzenia… no prawie wszystkich. Trzeba wtedy sobie ulżyć, odchamić się i spałaszować coś tłuściutkiego, smażonego i niezbyt zdrowego. O ile będzie to „od święta”, to na pewno nam nie zaszkodzi. Po ostatnich sporych zakupach boczniakowych zrobiłem boczniaki smażone z pietruszką, a dzisiaj przyszedł czas wrzucić je na głęboką wodę… a raczej olej i zrobić boczniaki w panierce!
Boczniaki w panierce – z czym jeść?
Tak przygotowane boczniaki w panierce można pałaszować na wiele sposobów. Ja proponuję zrobić do nich prosty ketchup, wegański majonez, sos jogurtowy z miętą lub sos orzechowy i podawać w „kubełku”. Wybór sosu zależy od Twoich preferencji. Boczniaki możesz również wsadzić do kanapki lub tortilli, polać wybranym sosem i dorzucić ulubione warzywa. W taki sposób otrzymasz pysznego wrapa.
Składniki
Boczniaki:: 500g | |
Mleko roślinne:: 250ml | |
Woda:: 250ml | |
Mąka kukurydziana:: 100g | |
Papryka wędzona:: 2 łyżeczki | |
Papryka słodka:: 2 łyżeczki | |
Papryka ostra:: szczypta | |
Sól:: 2 łyżeczki | |
Woda:: 200-300ml | |
Płatki kukurydziane:: 150g | |
Olej:: 700ml |
Wykonanie
1
Gotowe
|
|
2
Gotowe
|
|
3
Gotowe
|
Rozgrzej w garnku olej (u mnie rzepakowy). Boczniaki wyjmij z lodówki, odlej wodę, odsącz delikatnie. Na talerz wysyp płatki, a obok postaw miseczkę z ciastem. Każdego boczniaka wsadzaj pojedynczo do ciasta, a następnie obtocz w płatkach. Wrzucaj na rozgrzany olej i smaż do uzyskania złotego koloru z obu stron. Boczniaki muszą być smażone na głębokim tłuszczu i nie może być ich na raz zbyt dużo w garnku lub na patelni - nie mogą do siebie przylegać. |
Proponowałabym zamiast smażenia na patelni- pieczenie w piekarniku 😁
Jasne że można, ale jednak co smażone, to smażone. Niesamowicie chrupiące i pyszne 🙂
Wpadłam na tego bloga zupełnie przypadkiem, i baaaaardzo mnie to cieszy. Już nie mogę się doczekać jak wypróbuję jakiś przepis, a brzmią one na papierze bardzo dobrze. Może i kiedyś odważę się spróbować boczniaków, bo tutaj wyglądają na naprawdę satysfakcjonujące danie.
<3 Są super. Jeśli chcesz coś prostszego i bardziej fit z boczniaków, to polecam boczniaki smażone z pietruszką :)
Niezdrowego? No, może smażone nie jest całkiem zdrowe, ale… syfiastego?? Boczniaki? Sam jesteś syfiasty.
Czym mogę zastąpić mąkę kukurydzianą?
Można spróbować z pszenną lub orkiszową np 🙂
po co namaczać w mleku?
Są dzięki temu delikatniejsze 🙂
można użyć mąki z ciecierzycy?
Tak 🙂