Ingredients
-
400g Bób
-
1/2 łyżeczki Sól
-
2 łyżki Przyprawa kuchni chińskiej
-
3 łyżki Olej
Bób pieczony
Sposobów na wykorzystanie bobu jest cała masa. Oczywiście, można go jeść zaraz po ugotowaniu bez dodatków, ale ja jednak wolę dodać do niego szczyptę fantazji i stworzyć coś ciekawego. Bób pieczony z przyprawą kuchni chińskiej to świetna przekąska lub dodatek do obiadu! Lubisz sięgać wieczorkiem po chipsy? Odstaw je i zrób sobie bób. Smakuje rewelacyjnie, a jest o wiele zdrowszy.
Porady:
- Jeśli chcecie zrobić chipsy z bobu, to uważajcie, żeby bób nie był rozgotowany, ponieważ wtedy będzie niemożliwe upieczenie go na chrupko. Oczywiście miękki też jest pyszny, ale jeśli ma Wam on zastąpić chipsy, to jest to warunek konieczny.
- Ugotowany i obrany bób należy osuszyć ręcznikiem papierowym, żeby na jego powierzchni było jak najmniej wody.
- Przyprawę kuchni chińskiej możesz zastąpić inną ulubioną mieszanką przypraw.
- Chcesz się dowiedzieć jak ugotować bób, aby nie doskwierały Ci wzdęcia? Koniecznie zobacz mój wpis o tym jak ugotować bób!
Zobacz inne przepisy z bobem
[Ocena: 5]
Składniki
Ilość porcji:
Bób:: 400g | |
Sól:: 1/2 łyżeczki | |
Przyprawa kuchni chińskiej:: 2 łyżki | |
Olej:: 3 łyżki |
Wykonanie
1
Gotowe
|
Bób ugotuj (sprawdź jak się gotuje bób), przelej zimną wodą i obierz ze skórki. Najlepiej gotować go troszkę krócej niż we wpisie, tak żeby nie był rozgotowany (około 8-10 minut). |
2
Gotowe
|
|
3
Gotowe
|