Bób pieczony

0 0
Bób pieczony

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Bób:: 400g
Sól:: 1/2 łyżeczki
Przyprawa kuchni chińskiej:: 2 łyżki
Olej:: 3 łyżki

Nutritional information

100g
Porcja
133
Kalorie
7.1g
Białko
7.9g
Tłuszcz
14g
Węgl.
5.8g
Błonnik

Bób pieczony jest świetnym dodatkiem do obiadu lub zamiennikiem snacków, po które sięgamy wieczorami. Zdrowy i pyszny. Czego chcieć więcej?

  • 60 min
  • Serves 4
  • Easy

Ingredients

Share

Bób pieczony

Sposobów na wykorzystanie bobu jest cała masa. Oczywiście, można go jeść zaraz po ugotowaniu bez dodatków, ale ja jednak wolę dodać do niego szczyptę fantazji i stworzyć coś ciekawego. Bób pieczony z przyprawą kuchni chińskiej to świetna przekąska lub dodatek do obiadu! Lubisz sięgać wieczorkiem po chipsy? Odstaw je i zrób sobie bób. Smakuje rewelacyjnie, a jest o wiele zdrowszy.

Porady:

  • Jeśli chcecie zrobić chipsy z bobu, to uważajcie, żeby bób nie był rozgotowany, ponieważ wtedy będzie niemożliwe upieczenie go na chrupko. Oczywiście miękki też jest pyszny, ale jeśli ma Wam on zastąpić chipsy, to jest to warunek konieczny.
  • Ugotowany i obrany bób należy osuszyć ręcznikiem papierowym, żeby na jego powierzchni było jak najmniej wody.
  • Przyprawę kuchni chińskiej możesz zastąpić inną ulubioną mieszanką przypraw.
  • Chcesz się dowiedzieć jak ugotować bób, aby nie doskwierały Ci wzdęcia? Koniecznie zobacz mój wpis o tym jak ugotować bób!

Zobacz inne przepisy z bobem

[Ocena: 5]

Składniki

Ilość porcji:
Bób:: 400g
Sól:: 1/2 łyżeczki
Przyprawa kuchni chińskiej:: 2 łyżki
Olej:: 3 łyżki

Wykonanie

1
Gotowe

Bób ugotuj (sprawdź jak się gotuje bób), przelej zimną wodą i obierz ze skórki. Najlepiej gotować go troszkę krócej niż we wpisie, tak żeby nie był rozgotowany (około 8-10 minut).

2
Gotowe

Bób rozdzielony na połówki - powinien sam w palcach się rozpołowić - osusz ręcznikiem papierowym, a następnie przełóż do miseczki. Dodaj przyprawę, sól oraz olej. Delikatnie wymieszaj.

3
Gotowe

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Bób umieść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika na około 25-30 minut. Jeśli nie jest po tym czasie chrupiący, to przemieszaj go i piecz jeszcze chwilę.

Konrad Budzyk

Jak ugotować bób
previous
Jak ugotować bób
Konfitura truskawkowa
next
Konfitura truskawkowa
Jak ugotować bób
previous
Jak ugotować bób
Konfitura truskawkowa
next
Konfitura truskawkowa
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x
Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here