Bób pieczony

0 0
Bób pieczony

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Bób:: 400g
Sól:: 1/2 łyżeczki
Przyprawa kuchni chińskiej:: 2 łyżki
Olej:: 3 łyżki

Nutritional information

100g
Porcja
133
Kalorie
7.1g
Białko
7.9g
Tłuszcz
14g
Węgl.
5.8g
Błonnik

Bób pieczony jest świetnym dodatkiem do obiadu lub zamiennikiem snacków, po które sięgamy wieczorami. Zdrowy i pyszny. Czego chcieć więcej?

  • 60 min
  • Serves 4
  • Easy

Ingredients

Share

Bób pieczony

Sposobów na wykorzystanie bobu jest cała masa. Oczywiście, można go jeść zaraz po ugotowaniu bez dodatków, ale ja jednak wolę dodać do niego szczyptę fantazji i stworzyć coś ciekawego. Bób pieczony z przyprawą kuchni chińskiej to świetna przekąska lub dodatek do obiadu! Lubisz sięgać wieczorkiem po chipsy? Odstaw je i zrób sobie bób. Smakuje rewelacyjnie, a jest o wiele zdrowszy.

Porady:

  • Jeśli chcecie zrobić chipsy z bobu, to uważajcie, żeby bób nie był rozgotowany, ponieważ wtedy będzie niemożliwe upieczenie go na chrupko. Oczywiście miękki też jest pyszny, ale jeśli ma Wam on zastąpić chipsy, to jest to warunek konieczny.
  • Ugotowany i obrany bób należy osuszyć ręcznikiem papierowym, żeby na jego powierzchni było jak najmniej wody.
  • Przyprawę kuchni chińskiej możesz zastąpić inną ulubioną mieszanką przypraw.
  • Chcesz się dowiedzieć jak ugotować bób, aby nie doskwierały Ci wzdęcia? Koniecznie zobacz mój wpis o tym jak ugotować bób!

Zobacz inne przepisy z bobem

[Ocena: 5]

Składniki

Ilość porcji:
Bób:: 400g
Sól:: 1/2 łyżeczki
Przyprawa kuchni chińskiej:: 2 łyżki
Olej:: 3 łyżki

Wykonanie

1
Gotowe

Bób ugotuj (sprawdź jak się gotuje bób), przelej zimną wodą i obierz ze skórki. Najlepiej gotować go troszkę krócej niż we wpisie, tak żeby nie był rozgotowany (około 8-10 minut).

2
Gotowe

Bób rozdzielony na połówki - powinien sam w palcach się rozpołowić - osusz ręcznikiem papierowym, a następnie przełóż do miseczki. Dodaj przyprawę, sól oraz olej. Delikatnie wymieszaj.

3
Gotowe

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Bób umieść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika na około 25-30 minut. Jeśli nie jest po tym czasie chrupiący, to przemieszaj go i piecz jeszcze chwilę.

pieczonapaptryka2
previous
Zupa krem z pieczonej papryki
Masło migdałowe
next
Masło migdałowe
pieczonapaptryka2
previous
Zupa krem z pieczonej papryki
Masło migdałowe
next
Masło migdałowe
Subscribe
Powiadom o
guest


0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x
Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here