Ingredients
-
Suche
-
65g Mąka jaglana
-
65g Mąka ryżowa
-
2 łyżeczki Proszek do pieczenia
-
1 łyżeczka Soda oczyszczona
-
1 łyżka Nasiona chia+ 2 łyżki wrzątku (wymieszane i odstawione na 5 minut)
-
1 łyżeczka Sól
-
1 łyżeczka Gałka muszkatołowa
-
100g Wiórki kokosowe
-
Mokre
-
4 średnie Banandojrzałe
-
110ml Mleko roślinne
-
85g Miód / Syrop klonowy
-
55g Olej kokosowy
-
25g Nasiona chia
-
2 łyżki Ocet jabłkowy
-
1 laska Wanilia
Obecnie jestem studentem, ale kilka lat wstecz, zaczynając przygodę z weganizmem i pracując, chlebek bananowy był dla mnie zbawieniem. Prosty i szybki do zrobienia, a na dodatek pyszny. Wtedy, jak i teraz, gluten spożywam, ale bardzo lubię sięgać po przepisy bezglutenowe, ponieważ w moim odczuciu są one zdrowsze. Poza tym chcę pokazać ludziom, że nawet jeśli nie jedzą glutenu, to nadal mogą jeść smacznie i w dodatku nie odmawiając sobie takich produktów jak chleb, ciasto czy wczorajsza granola z kaszy gryczanej.
Długo zastanawiałem się z jakiej mąki zrobić chlebek bananowy, który w dodatku ma być bezglutenowy. W moim mąkowym arsenale mam większość dostępnych w Polsce mąk. Większość jest nawet nieotwarta… taka mania kolekcjonowania jedzenia 😉 Stwierdziłem, że zamiast otwierać nową paczkę nieznanej mi mąki, sięgnę po dwie popularne w naszym kraju, czyli jaglaną i ryżową. Są dosyć neutralne w smaku (uwaga na jaglaną, ponieważ w zależności od producenta jedna będzie gorzkawa, a druga „delikatna”- to ta druga opcja jest pożądana), dzięki czemu smak banana i kokosa będzie dominował… w końcu chlebek bananowy musi troszeczkę „dawać” bananem 🙂
A jak bezglutenowy chlebek bananowy wypada w smaku?
Gotowy chlebek jest delikatnie korzenny, a przeważa w nim smak banana i kokosa. Dla mnie połączenie jest bezbłędne! Opcjonalnie można użyć do przyozdobienia lub jako wsadu orzechów, jak i owoców suszonych. Ja jednak preferuję prostotę, którą powyżej możecie zobaczyć. Noszę w sobie nadzieję, że poniższy przepis na bezglutenowy chlebek bananowy zachęci nie tylko osoby zmuszone do jedzenia bezglutenowych produktów, ale również zdrowych.
Sprawdź gdzie dostaniesz najtaniej:
Składniki
Suche |
|
Mąka jaglana:: 65g | |
Mąka ryżowa:: 65g | |
Proszek do pieczenia:: 2 łyżeczki | |
Soda oczyszczona:: 1 łyżeczka | |
Nasiona chia:: 1 łyżka | |
Sól:: 1 łyżeczka | |
Gałka muszkatołowa:: 1 łyżeczka | |
Wiórki kokosowe:: 100g | |
Mokre |
|
Banan:: 4 średnie | |
Mleko roślinne:: 110ml | |
Miód / Syrop klonowy:: 85g | |
Olej kokosowy:: 55g | |
Nasiona chia:: 25g | |
Ocet jabłkowy:: 2 łyżki | |
Wanilia:: 1 laska |
Wykonanie
1
Gotowe
|
Do malaksera daj wszystkie mokre składniki i zmiksuj (zostaw tylko jednego banana, ponieważ posłuży później do ozdoby). Ewentualnie rozgnieć składniki w misce za pomocą widelca. |
2
Gotowe
|
Dodaj suche składniki i ponownie zmiksuj lub wymieszaj w misce. |
3
Gotowe
|
Wysmaruj keksówkę (20cm) olejem i przelej ciasto. Przekrój odstawionego banana wzdłuż i ułóż tak jak na zdjęciu. |
4
Gotowe
|
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz 50-60 minut. Sprawdzaj patyczkiem czy chlebek jest już gotowy (jeśli patyczek będzie suchy, oznacza to, że możemy wyłączyć piec). |
5
Gotowe
|
Wyłącz piekarnik i zostaw chlebek w nim przy uchylonych drzwiczkach na 5 minut. |
6
Gotowe
|
Wyjmij chlebek bananowy z pieca i poczekaj aż troszeczkę przestygnie, a następnie wyciągnij go z foremki i połóż na kratce do całkowitego wystygnięcia. |
Czy nasiona chia sa konieczne ? wyjdzie bez nich?
Nie mam pojęcia… one robią za jajko i gluten… może siemie lniqne zamiast chia? Można spróbować bez nich, aletroche więcej bym dał mąki jak już, bo one pochłaniają część wody /wilgoci
Przepyszny! Cudownie wilgotny, aromatyczny, intensywny w smaku. Robiłam już dwa razy :-). Zmniejszam tylko trochę ilość gałki i soli i dodaję jeszcze cynamon.
Jest opcja na podawanie kaloryczności przy przepisach?
Będzie taka opcja. Chcę wprowadzić nowy szablon. W nim będzie już pole z kaloriami jak i np dodawanie do ulubionych po rejestracji 🙂
Blog po zmianach wygląda mega!
Bardzo się cieszę, że nowy wygląd się podoba <3 🙂
A czy można zastąpić jaglaną mąkę np kukurydzianą?
Osobiście nie robiłem, ale myślę, że warto spróbować 🙂
Czy chlebek pieczemy góra -dół czy z termoobiegiem?
Góra-dół 🙂
Ten chlebek to już stały punkt mojego jadłospisu. Dzisiaj przez pomyłkę zamiast mąki jaglanej wrzuciłam gryczaną – też pysznie wyszło:-) Do środka dorzucam jeszcze zawsze rodzynki
<3
ale pyszny : O jedzony z masłem orzechowym to już w ogole lepszy niż jakiekolwiek ciasto
Cześć 🙂 czy możesz zatem polecić jakąś „delikatną”, mniej gorzką mąkę jaglaną? gdzieś słyszałam, że to zależy od świeżości i jakości kaszy, że ta gorzkawa może być po prostu zjełczała, zresztą podobnie jak sama kasza. ale, że potem żal mi się pozbyć tej rzekomo kiepskiej, gorzkiej, wolałabym kupić od razu smaczną. pewnie najlepiej by było mielić samodzielnie… ale to inna sprawa 😉
Ile razy kupowałem, to miałem ruletkę… 🙁 Z BioLife polecam – była super.