Bezglutenowy chlebek bananowy

4 0
Bezglutenowy chlebek bananowy

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Suche
Mąka jaglana:: 65g
Mąka ryżowa:: 65g
Proszek do pieczenia:: 2 łyżeczki
Soda oczyszczona:: 1 łyżeczka
Nasiona chia:: + 2 łyżki wrzątku (wymieszane i odstawione na 5 minut) 1 łyżka
Sól:: 1 łyżeczka
Gałka muszkatołowa:: 1 łyżeczka
Wiórki kokosowe:: 100g
Mokre
Banan:: dojrzałe 4 średnie
Mleko roślinne:: 110ml
Miód / Syrop klonowy:: 85g
Olej kokosowy:: 55g
Nasiona chia:: 25g
Ocet jabłkowy:: 2 łyżki
Wanilia:: 1 laska

Nutritional information

1
Porcja
2573
Kalorie
35g
Białko
140g
Tłuszcz
325g
Węglowodany

Zdrowy i niesłychanie prosty w wykonaniu chlebek bananowy jest bezglutenowy, ale pełny smaku. Warto wypróbować ten przepis na bezglutenowy chlebek bananowy

  • 60 min
  • Serves 1
  • Medium

Ingredients

  • Suche

  • Mokre

Share

Obecnie jestem studentem, ale kilka lat wstecz, zaczynając przygodę z weganizmem i pracując, chlebek bananowy był dla mnie zbawieniem. Prosty i szybki do zrobienia, a na dodatek pyszny. Wtedy, jak i teraz, gluten spożywam, ale bardzo lubię sięgać po przepisy bezglutenowe, ponieważ w moim odczuciu są one zdrowsze. Poza tym chcę pokazać ludziom, że nawet jeśli nie jedzą glutenu, to nadal mogą jeść smacznie i w dodatku nie odmawiając sobie takich produktów jak chleb, ciasto czy wczorajsza granola z kaszy gryczanej.

Długo zastanawiałem się z jakiej mąki zrobić chlebek bananowy, który w dodatku ma być bezglutenowy. W moim mąkowym arsenale mam większość dostępnych w Polsce mąk. Większość jest nawet nieotwarta… taka mania kolekcjonowania jedzenia 😉 Stwierdziłem, że zamiast otwierać nową paczkę nieznanej mi mąki, sięgnę po dwie popularne w naszym kraju, czyli jaglaną i ryżową. Są dosyć neutralne w smaku (uwaga na jaglaną, ponieważ w zależności od producenta jedna będzie gorzkawa, a druga „delikatna”- to ta druga opcja jest pożądana), dzięki czemu smak banana i kokosa będzie dominował… w końcu chlebek bananowy musi troszeczkę „dawać” bananem 🙂

A jak bezglutenowy chlebek bananowy wypada w smaku?

Gotowy chlebek jest delikatnie korzenny, a przeważa w nim smak banana i kokosa. Dla mnie połączenie jest bezbłędne! Opcjonalnie można użyć do przyozdobienia lub jako wsadu orzechów, jak i owoców suszonych. Ja jednak preferuję prostotę, którą powyżej możecie zobaczyć. Noszę w sobie nadzieję, że poniższy przepis na bezglutenowy chlebek bananowy zachęci nie tylko osoby zmuszone do jedzenia bezglutenowych produktów, ale również zdrowych.

Sprawdź gdzie dostaniesz najtaniej:

[Ocena: 5]

Składniki

Ilość porcji:
Suche
Mąka jaglana:: 65g
Mąka ryżowa:: 65g
Proszek do pieczenia:: 2 łyżeczki
Soda oczyszczona:: 1 łyżeczka
Nasiona chia:: + 2 łyżki wrzątku (wymieszane i odstawione na 5 minut) 1 łyżka
Sól:: 1 łyżeczka
Gałka muszkatołowa:: 1 łyżeczka
Wiórki kokosowe:: 100g
Mokre
Banan:: dojrzałe 4 średnie
Mleko roślinne:: 110ml
Miód / Syrop klonowy:: 85g
Olej kokosowy:: 55g
Nasiona chia:: 25g
Ocet jabłkowy:: 2 łyżki
Wanilia:: 1 laska

Wykonanie

1
Gotowe

Do malaksera daj wszystkie mokre składniki i zmiksuj (zostaw tylko jednego banana, ponieważ posłuży później do ozdoby). Ewentualnie rozgnieć składniki w misce za pomocą widelca.

2
Gotowe

Dodaj suche składniki i ponownie zmiksuj lub wymieszaj w misce.

3
Gotowe

Wysmaruj keksówkę (20cm) olejem i przelej ciasto. Przekrój odstawionego banana wzdłuż i ułóż tak jak na zdjęciu.

4
Gotowe

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz 50-60 minut. Sprawdzaj patyczkiem czy chlebek jest już gotowy (jeśli patyczek będzie suchy, oznacza to, że możemy wyłączyć piec).

5
Gotowe

Wyłącz piekarnik i zostaw chlebek w nim przy uchylonych drzwiczkach na 5 minut.

6
Gotowe

Wyjmij chlebek bananowy z pieca i poczekaj aż troszeczkę przestygnie, a następnie wyciągnij go z foremki i połóż na kratce do całkowitego wystygnięcia.

Konrad Budzyk

previous
Chleb z kaszy gryczanej
next
Bliskowschodnia kasza jaglana
previous
Chleb z kaszy gryczanej
next
Bliskowschodnia kasza jaglana
Subscribe
Powiadom o
guest
15 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Joanna

Czy nasiona chia sa konieczne ? wyjdzie bez nich?

Konrad Budzyk

Nie mam pojęcia… one robią za jajko i gluten… może siemie lniqne zamiast chia? Można spróbować bez nich, aletroche więcej bym dał mąki jak już, bo one pochłaniają część wody /wilgoci

Magda

Przepyszny! Cudownie wilgotny, aromatyczny, intensywny w smaku. Robiłam już dwa razy :-). Zmniejszam tylko trochę ilość gałki i soli i dodaję jeszcze cynamon.
Jest opcja na podawanie kaloryczności przy przepisach?

Konrad Budzyk

Będzie taka opcja. Chcę wprowadzić nowy szablon. W nim będzie już pole z kaloriami jak i np dodawanie do ulubionych po rejestracji 🙂

Magda

Blog po zmianach wygląda mega!

Konrad Budzyk

Bardzo się cieszę, że nowy wygląd się podoba <3 🙂

Agnieszka

A czy można zastąpić jaglaną mąkę np kukurydzianą?

Konrad Budzyk

Osobiście nie robiłem, ale myślę, że warto spróbować 🙂

Ewa

Czy chlebek pieczemy góra -dół czy z termoobiegiem?

Konrad Budzyk

Góra-dół 🙂

Ania Ł.

Ten chlebek to już stały punkt mojego jadłospisu. Dzisiaj przez pomyłkę zamiast mąki jaglanej wrzuciłam gryczaną – też pysznie wyszło:-) Do środka dorzucam jeszcze zawsze rodzynki

Konrad Budzyk

<3

Klaudia

ale pyszny : O jedzony z masłem orzechowym to już w ogole lepszy niż jakiekolwiek ciasto

annawannie

Cześć 🙂 czy możesz zatem polecić jakąś „delikatną”, mniej gorzką mąkę jaglaną? gdzieś słyszałam, że to zależy od świeżości i jakości kaszy, że ta gorzkawa może być po prostu zjełczała, zresztą podobnie jak sama kasza. ale, że potem żal mi się pozbyć tej rzekomo kiepskiej, gorzkiej, wolałabym kupić od razu smaczną. pewnie najlepiej by było mielić samodzielnie… ale to inna sprawa 😉

Konrad Budzyk

Ile razy kupowałem, to miałem ruletkę… 🙁 Z BioLife polecam – była super.

15
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x
Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here