Ingredients
-
100g Płatki owsiane
-
50g Pestki dyni
-
50g Nasiona chia
-
50g Suszona żurawina
-
2 łyżki Olej
-
6 łyżek Woda
-
duża szczypta Sól
Bezglutenowe krakersy z ziaren
Na regalikach w kuchni, mam sporo nasion, orzechów i suszonych owoców. Zazwyczaj używałem ich jako garnish do sałatek lub dodatek do porannej owsianki. Niestety (albo stety) paczuszek zaczęło przybywać w zastraszającym tempie i trzeba było znaleźć smaczny i zdrowy sposób na ich zużycie. Wielu moich czytelników zaopatrzyło się już w książkę mojego autorstwa „Hummusy i pasty„. Pomyślałem, że przydatne mogą okazać się bezglutenowe krakersy, które można w gotowych pastach zatapiać i pałaszować ze smakiem. Tak właśnie powstały krakersy z ziaren, które idealnie nadają się do maczania w pysznych pastach, jak i samodzielnego chrupania!
Czy bezglutenowe krakersy to dobra przekąska na wieczór?
Jestem wielkim fanem chipsów, paluszków i krakersów, zwłaszcza gdy robi się późno, a w TV leci dobry film lub serial. Są one miłym dodatkiem, ale niestety niezdrowym. Ten przepis na bezglutenowe krakersy z ziaren, to zbawienie dla osób takich jaka ja. Można bezkarnie chrupać i delektować się ich smakiem 🥰
Przepis na bezglutenowe krakersy… A co jeszcze można zrobić z płatków?
Jeśli szukasz innych sposobów na smakowite wykorzystanie płatków owsianych, to polecam Ci zdrowe gofry owsiane, które mogą być zdrowym deser lub dobrą alternatywą dla płatków na śniadanie. Jeśli już jesteśmy w temacie śniadaniowym, to rewelacyjna jest również granola z patelni oraz granola kokosowa! Na deser polecam również batoniki z płatków owsianych… Jak widać są one niesamowicie uniwersalne!
Bezglutenowe krakersy – KĄCIK PORAD
- Aby Krakersy były w 100% bezglutenowe, należy użyć płatków owsianych z certyfikatem. Ja nie mam z glutenem problemu, więc krakersy z ziaren zrobiłem na zwykłych płatkach owsianych górskich.
- Dla mnie żurawina była wspaniałym dodatkiem do krakersów. Świetnie komponuje się z wytrawnymi smakami. Jeśli jednak jej nie macie lub nie lubicie, to z powodzeniem można dodać rodzynek lubą po prostu ją pominąć! Krakersy z ziaren i tak wyjdą równie dobre.
Składniki
Płatki owsiane: 100g | |
Pestki dyni: 50g | |
Nasiona chia: 50g | |
Suszona żurawina: 50g | |
Olej: 2 łyżki | |
Woda: 6 łyżek | |
Sól: duża szczypta |
Wykonanie
1
Gotowe
|
|
2
Gotowe
|
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Utnij duży kawałek papieru do pieczenia. Przełóż ugniecioną masę z malaksera na jedną połowę papieru. Rozwałkuj ciasto między dwoma arkuszami na dość cienki płat. Pokrój na prostokąciki, kwadraciki, romby lub trójkąty... jak chcesz. Wychodzi około 20-30 krakersów. Przełóż krakersy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw blachę do piekarnika i piecz około 15 minut lub do momentu, gdy zaczną wyglądać jak na zdjęciu. Wyjmij, przestudź i zajadaj. |
Świetny pomysł! Czy zamiast chia mogę użyć siemienia lnianego?
Wydaje mi się, że tak, ale nie robiłem 🙂
Witam. Co mozna zamiast platkow owsianych- niemoge. Moze platki jaglane? Pozdrawiam.
Szczerze, to nie robiłem na innych, więc nie chcę obiecywać, że na innych wyjdzie… Trzeba testować, ale wydaje mi się, że na jaglanych i ryżowych ciężko. Prędzej orkiszowej, jęczmienne lub żytnie 🙂
Zrobiłam z rodzynkami ale trochę się przypiekły, następnym razem użyję innego składnika, fajny i szybki przepis.
Krakersy zrobione, pycha 😍 bardzo polecam
<3
Jak długo takue krakerst mizna przechowywać? 3 dni wytrzymają smaczne jak po upieczeniu?
Ja przechowuję spokojnie kilka/kilkanaście dni w puszce 🙂