Bezglutenowe krakersy z ziaren

0 0
Bezglutenowe krakersy z ziaren

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Płatki owsiane: 100g
Pestki dyni: 50g
Nasiona chia: 50g
Suszona żurawina: 50g
Olej: 2 łyżki
Woda: 6 łyżek
Sól: duża szczypta

Te bezglutenowe krakersy są niesamowite. Zrobione z ziaren i płatków owsianych miażdżą system... idealne do chrupania lub maczania w pastach.

  • 40 min
  • Serves 1
  • Easy

Ingredients

Share

Bezglutenowe krakersy z ziaren

Na regalikach w kuchni, mam sporo nasion, orzechów i suszonych owoców. Zazwyczaj używałem ich jako garnish do sałatek lub dodatek do porannej owsianki. Niestety (albo stety) paczuszek zaczęło przybywać w zastraszającym tempie i trzeba było znaleźć smaczny i zdrowy sposób na ich zużycie. Wielu moich czytelników zaopatrzyło się już w książkę mojego autorstwa „Hummusy i pasty„. Pomyślałem, że przydatne mogą okazać się bezglutenowe krakersy, które można w gotowych pastach zatapiać i pałaszować ze smakiem. Tak właśnie powstały krakersy z ziaren, które idealnie nadają się do maczania w pysznych pastach, jak i samodzielnego chrupania!

Czy bezglutenowe krakersy to dobra przekąska na wieczór?

Jestem wielkim fanem chipsów, paluszków i krakersów, zwłaszcza gdy robi się późno, a w TV leci dobry film lub serial. Są one miłym dodatkiem, ale niestety niezdrowym. Ten przepis na bezglutenowe krakersy z ziaren, to zbawienie dla osób takich jaka ja. Można bezkarnie chrupać i delektować się ich smakiem 🥰

Przepis na Bezglutenowe krakersy z ziaren

Przepis na bezglutenowe krakersy… A co jeszcze można zrobić z płatków?

Jeśli szukasz innych sposobów na smakowite wykorzystanie płatków owsianych, to polecam Ci zdrowe gofry owsiane, które mogą być zdrowym deser lub dobrą alternatywą dla płatków na śniadanie. Jeśli już jesteśmy w temacie śniadaniowym, to rewelacyjna jest również granola z patelni oraz granola kokosowa! Na deser polecam również batoniki z płatków owsianych… Jak widać są one niesamowicie uniwersalne!

Bezglutenowe krakersy – KĄCIK PORAD

  • Aby Krakersy były w 100% bezglutenowe, należy użyć płatków owsianych z certyfikatem. Ja nie mam z glutenem problemu, więc krakersy z ziaren zrobiłem na zwykłych płatkach owsianych górskich.
  • Dla mnie żurawina była wspaniałym dodatkiem do krakersów. Świetnie komponuje się z wytrawnymi smakami. Jeśli jednak jej nie macie lub nie lubicie, to z powodzeniem można dodać rodzynek lubą po prostu ją pominąć! Krakersy z ziaren i tak wyjdą równie dobre.

Przepis na Bezglutenowe krakersy z ziaren

[Ocena: 5]

Składniki

Ilość porcji:
Płatki owsiane: 100g
Pestki dyni: 50g
Nasiona chia: 50g
Suszona żurawina: 50g
Olej: 2 łyżki
Woda: 6 łyżek
Sól: duża szczypta

Wykonanie

1
Gotowe

Wszystkie składniki umieść w malakserze i zmiksuj, ale nie na gładko. Odstaw na 15 minut.

2
Gotowe

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Utnij duży kawałek papieru do pieczenia. Przełóż ugniecioną masę z malaksera na jedną połowę papieru. Rozwałkuj ciasto między dwoma arkuszami na dość cienki płat. Pokrój na prostokąciki, kwadraciki, romby lub trójkąty... jak chcesz. Wychodzi około 20-30 krakersów. Przełóż krakersy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw blachę do piekarnika i piecz około 15 minut lub do momentu, gdy zaczną wyglądać jak na zdjęciu. Wyjmij, przestudź i zajadaj.

Konrad Budzyk

Granola kokosowa | Przepis na granolę
previous
Granola kokosowa
Gofry z mąki gryczanej
next
Gofry z mąki gryczanej
Granola kokosowa | Przepis na granolę
previous
Granola kokosowa
Gofry z mąki gryczanej
next
Gofry z mąki gryczanej
Subscribe
Powiadom o
guest
9 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Dot

Świetny pomysł! Czy zamiast chia mogę użyć siemienia lnianego?

Konrad Budzyk

Wydaje mi się, że tak, ale nie robiłem 🙂

Paulina

Witam. Co mozna zamiast platkow owsianych- niemoge. Moze platki jaglane? Pozdrawiam.

Konrad Budzyk

Szczerze, to nie robiłem na innych, więc nie chcę obiecywać, że na innych wyjdzie… Trzeba testować, ale wydaje mi się, że na jaglanych i ryżowych ciężko. Prędzej orkiszowej, jęczmienne lub żytnie 🙂

Magdalena

Zrobiłam z rodzynkami ale trochę się przypiekły, następnym razem użyję innego składnika, fajny i szybki przepis.

Joanna

Krakersy zrobione, pycha 😍 bardzo polecam

Konrad Budzyk

<3

Aleksandra

Jak długo takue krakerst mizna przechowywać? 3 dni wytrzymają smaczne jak po upieczeniu?

Konrad Budzyk

Ja przechowuję spokojnie kilka/kilkanaście dni w puszce 🙂

9
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x
Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here