Ingredients
-
80g Płatki jaglane
-
90g Masło orzechowe
-
70g Miód / Syrop klonowy
-
25g Gorzka czekolada
-
2 łyżki Mleko roślinne
Batoniki z płatków jaglanych
Jakiś czas temu dostałem od Sonko paczkę m.in. z płatkami jaglanymi. Długo nie musiałem się zastanawiać co z nimi zrobić… Już od dawna chodziły za mną batoniki z płatków jaglanych i wreszcie nadarzyła się okazja, żeby je zrobić. Oczywiście zamiast płatków jaglanych (koniecznie opiekanych), możecie użyć płatków kukurydzianych lub orkiszowych. Nie ma to większego znaczenia. Batoniki i tak wyjdą pyszne… W końcu to połączenie masła orzechowego z syropem. Jak mogłoby być inaczej?! Jeśli lubicie takie połączenie smaków, to koniecznie obadajcie batoniki z amarantusem ekspandowanym.
Bardzo fajnymi dodatkami, które można wmieszać w masę, są posiekane orzechy, rodzynki i wiórki kokosowe. Wpłyną pozytywnie nie tylko na smak, ale również na strukturę.
Składniki
Płatki jaglane:: 80g | |
Masło orzechowe:: 90g | |
Miód / Syrop klonowy:: 70g | |
Gorzka czekolada:: 25g | |
Mleko roślinne:: 2 łyżki |
Wykonanie
1
Gotowe
|
|
2
Gotowe
|
|
3
Gotowe
|
Wyłóż foremkę (u mnie 20x15cm) papierem do pieczenia i przełóż masę. Rozprowadź równomiernie i dociskaj. Wstaw do lodówki. Do rondelka lub miseczki dodaj czekoladę oraz mleko. Rozpuść - ma powstać gładka czekoladowa polewa. Wyjmij foremkę z lodówki. Rozprowadź polewę po całości i wstaw z powrotem do lodówki na co najmniej kilka godzin lub najlepiej całą noc. Po tym czasie możesz już pokroić i cieszyć się ich smakiem. |
Mam w domu zwykłe płatki jaglane, co z nimi zrobić, aby były opiekane?
Szczerze, to nie mam pojęcia… 🙁 może wystarczy w piekarniku upiec, ale nie robiłem, więc nie polecę takiego „zabiegu”.
Ale czy jesteś pewien, że będą gorsze, jeśli użyje takich zwyczajnych? Jest znacząca różnica w smaku samych płatków?
Ależ spokojnie. Sama tak robię, bo sie bardziej opłaca niż kupować gotowe.
Opiekane są po prostu chrupkie 😉
Przypiekłam na suchej patelni. Całość wyszła rewelacyjna!!