Ingredients
-
50g Amarantus ekspandowany
-
100g Masło orzechowe
-
100g Syrop ryżowy
-
szczypta Sól
Powoli mam już dość słodkiego. Strasznie dużo przez całe moje życie przewijało się smaków słodkich i z upływem lat coraz większa nachodzi mnie ochota na sięgnięcie po wytrawne pasty, przekąski i śniadania, ale te batoniki z amarantusa musiałem/bardzo chciałem zrobić. Niesamowicie proste i pyszne. Poza tym amarantus z paczki od Dobrej Kalorii zmarnować się nie może. Amarantusa samego w sobie nie trawię – ma specyficzny smak i nie do końca, np. w płatkach, mi odpowiada. W postaci batoników czy amarantusków jednak nabiera zupełnie innego charakteru. Nawet ja, przeciwnik tego poppingu, muszę przyznać, że spełnia swoją rolę naprawdę dobrze.
Jeśli nie jesteś w posiadaniu ekspandowanego amarantusa, ale masz pszenicę, orkisz, ryż czy płatki to spokojnie możesz ich użyć. Ja zrobiłem wersję średnio słodką i taką też polecam. Jeśli jesteś łasuchem to po prostu dodaj więcej syropu. Syrop ryżowy ma specyficzny, lekko orzechowy smak. Świetnie pasuje do amarantusa i masła orzechowego, a w dodatku nie jest taki drogi.
Za co uwielbiam batoniki z amarantusa?
Ogromnym plusem tych batoników jest prostota wykonania. W dzisiejszych czasach każdy jest zabiegany i nie ma czasu nawet zrobić zakupów (na dobra, ja mam czas, bo to lubię i zawsze go znajdę, nawet kosztem uczelni), jednak te batoniki z amarantusa składają się z 3 prostych składników, wykonanie zajmuje maksymalnie 5 minut i gotowe. Czego chcieć więcej? I jak tu teraz o wymówkę?
- Sprawdź koniecznie, gdzie dostaniesz najtańszy amarantus ekspandowany -> Kliknij
Składniki
Amarantus ekspandowany:: 50g | |
Masło orzechowe:: 100g | |
Syrop ryżowy:: 100g | |
Sól:: szczypta |
Wykonanie
1
Gotowe
|
Połącz masło orzechowe z syropem ryżowym. Można na chwilę dać do mikrofalówki/piekarnika lub do kąpieli wodnej - masło musi być troszkę "lejące". Polecam samemu zrobić masło. Jest to bardzo proste, a wychodzi o wiele lepsze niż sklepowe. |
2
Gotowe
|
Do jednolitej masy wsyp amarantus i dokładnie wymieszaj. |
3
Gotowe
|
Przełóż powstałą masę do plastikowego pojemniczka, dobrze ugnieć i wstaw do lodówki na minimum 1-2 godziny. |
4
Gotowe
|
Wyjmij z pudełka (powinno bez problemu wyjść) i pokrój ostrym nożem na batoniki. |
Można przygotować te batony ze zwykłego amarantusa?
Tak, ale trzeba go pierwsze uprażyć tak jak popcorn 😉
Uprażyć jak popcorn czyli na oleju?
Z tego co się doczytałem w internecie, to na suchej. Sam nie robiłem jednak, więc nie mogę powiedzieć na 100%
Nie ma wymówek, trzeba koniecznie zrobić 🙂 Doskonale się będą nadawać do zabrania na wycieczkę 🙂
Pozdrawiam serdecznie
Ja mam amarantusa w ziarnach jak mam go użyć?
Trzeba uprażyć jak popcorn 🙂
Dziekuje bardzo:)
cześć, jakiego syropu ryżowego używasz? 🙂 chodzi mi o firmę
Dr Pelc 🙂
Wyszło pyszne, ale się rozsypuje 🙁 Co zrobiłam źle?
1. Możliwe, że trzeba troszkę dłużej potrzymać w lodówce.
2. Dużo też może zależeć od tego jakie mamy masło orzechowe, bo jedne są bardziej suche a drugie mniej.
Cieszę się, że smakowało <3 🙂
Też nie wiedziałam, co zrobić z amarantusem. Jest totalnie bez smaku. Znalazłam na blogu kwestia smaku przepis na kotlety mielone z dodatkiem amarantusa i przypraw. Wyszły super. 🙂 Twoje batony też wyglądają kusząco. 😀
Robiłam wczoraj, są rewelacyjne i robi się je błyskawicznie! Nawet narzeczonemu smakowały ( aż za bardzo bo zjadał prawie wszystkie;p).
<3
Czy można czymś zastąpić syrop ryżowy?
Syropem z agawy lub miodem. Ewentualnie syropem kukurydzianym 🙂
batoniki zrobione teraz leżakują w lodówce, ale już wiem że będą pyszne : ) wylizałam cała miskę po masie, dzięki za przepis kolejny z Twojego bloga wypróbowany 🙂
P.S Zazdroszczę Twojej dziewczynie , myślę że wie jaki ma skarb w domu 🙂
Pozdrawiam oboje 🙂
;0
0
Dzisiaj zrobiłam – wyszło super!!!