Ingredients
-
500g Mąka pszenna
-
7-8g Drożdże suszone
-
2-3 łyżki Cukier
-
1 łyżeczka Sól
-
300 ml Woda
-
2 łyżki Olej
-
Do gotowania
-
2 litry Woda
-
4 łyżki Cukier
-
Do obtoczenia
-
kilka łyżek Sezam
-
kilka łyżek Mak
Domowe bajgle
Świeże, domowe pieczywo z rana… Ten cudny zapach unoszący się po całym domu, który zwiastuje PYSZNE i UDANE śniadanie… Już wczoraj wieczorem chodziły za mną bajgle, tak więc dzisiaj rano wparowałem do kuchni i zabrałem się do roboty.
Tak na prawdę, przepis na bajgle jest bardzo prosty. Są one bardziej pracochłonne niż klasyczne domowe bułki pszenne, ale efekt końcowy wynagradza nam to z nawiązką! Chrupiące z zewnątrz, elastyczne i pięknie pachnące… Coś wspaniałego!
W czym obtaczać bajgle?
Najbardziej lubię bajgle z sezamem oraz z makiem. Bardzo dobrze też smakują z innymi nasionami oraz… z grubo mieloną solą. U mnie zawsze dodatków do obtoczenia jest dużo, ale jeśli nie lubisz, jak coś się pląta po wierzchu… Możesz nawet nic nie dawać! Bajgle i tak będą przepyszne.
Z czym jeść bajgle?
Tym razem na moim bajglu śniadaniowym wylądował serek z nerkowców, zielony ogórek, rzodkiewka i garść szpinaku. Świetnie sprawdzi się dowolny hummus, pasztet czerwonej soczewicy, a nawet wegańska łososiowa marchewka… Tak na prawdę możesz na nim położyć WSZYSTKO. Domowe bajgle możesz również podać jako dodatek do dania obiadowego, takiego jak gulasz z soczewicy, czy curry z kalafiora… Są niesamowicie uniwersalne i za to je UWIELBIAM!
Składniki
Mąka pszenna: 500g | |
Drożdże suszone: 7-8g | |
Cukier: 2-3 łyżki | |
Sól: 1 łyżeczka | |
Woda: 300 ml | |
Olej: 2 łyżki | |
Do gotowania |
|
Woda: 2 litry | |
Cukier: 4 łyżki | |
Do obtoczenia |
|
Sezam: kilka łyżek | |
Mak: kilka łyżek |
Wykonanie
1
Gotowe
|
W misce wymieszaj ze sobą dokładnie wszystkie suche składniki. Dolej letniej wody oraz oleju, wyrabiaj przez około 5 minut - ciasto musi być gładkie i elastyczne. Ilość mąki zależy m.in. od jej wilgotności, dlatego w razie potrzeby dosyp troszkę więcej mąki. Odstaw gotowe ciasto na bajgle do wyrośnięcia na 1,5 godziny w ciepłe miejsce. |
2
Gotowe
|
|
3
Gotowe
|
|
4
Gotowe
|
Moje wyszły chrupiące i bardzo płaskie, miejscami brązowe, a miejscami jakby niedopieczone. Co mogłam zrobić źle?
A czy ciasto rosło? Jeśli nie, to wina drożdży. Co do pieczenia, to obstawiałbym piekarnik, bo już wiele osób robiło bajgle i wychodziły ładnie 🙂
A czy można zrobić te bajgle na mące owsianej ?
Niestety nie 🙂
Czy można zamienić drożdże suszone na świeże?
Tak 🙂
Czy można te bajgle zrobić na mące orkiszowej?
Tak 🙂
Bajgle wyszły piękne, puszyste, dobrze wyrośniete z lekko chrupiacą skórką.
Ze swojej obserwacji na przestrzeni setek wypieków chlebopodobnych- Daria i osoby którym wychodzą bułki/bajgle płaskie, bardziej przypominające obwarzanki- moim zdaniem za bardzo zgniatacie ciasto przed gotowaniem 👌