Ingredients
-
200g Marchewki
-
2 średnie Banany
-
150g Mąka pszenna
-
30g Olej
-
6-7 łyżek Mleko roślinne
-
5 kostek Czekolada
-
garść Rodzynki
-
1 łyżka Masło orzechowe
-
1/2 łyżeczki Cynamon
-
1/2 łyżeczki Sól
-
1 łyżeczka Proszek do pieczenia
-
1/2 łyżeczki Soda
-
Opcjonalnie
-
1-2 łyżki Cukier trzcinowy
Babeczki marchewkowe z czekoladą
Ostatnio uskuteczniam samodzielne tworzenie słodkości, w których występują warzywa. Były już muffiny z cukinii oraz ciasto z cukinią, tak więc przyszedł czas, żeby w rękę chwycić marchewkę, zetrzeć ją i ukręcić babeczki marchewkowe! Dzięki takiemu mykowi, jestem w stanie zjeść dodatkową dawkę warzyw nawet w deserze 🥰
Jakie są babeczki z marchewki?
Przede wszystkim wilgotne, naturalnie słodkie dzięki użyciu bananów oraz rodzynek i cudownie pachnące cynamonem i czekoladą. Idealnie nadają się, żeby porwać je ze sobą w drogę i mieć na drugie śniadanie.
U mnie do ciasta wleciały dwie płaskie łyżki cukru trzcinowego, ale nie jest to dodatek konieczny. Babeczki marchewkowe bez cukru również będą pyszne!
Czym ozdobić babeczki marchewkowe?
Jeśli masz czas i ochotę, to możesz ozdobić je dodatkowo lukrem lub kremem a’la mascarpone. Będą z pewnością wyglądały cudownie i smakowały wyśmienicie.
Składniki
Marchewki: 200g | |
Banany: 2 średnie | |
Mąka pszenna: 150g | |
Olej: 30g | |
Mleko roślinne: 6-7 łyżek | |
Czekolada: 5 kostek | |
Rodzynki: garść | |
Masło orzechowe: 1 łyżka | |
Cynamon: 1/2 łyżeczki | |
Sól: 1/2 łyżeczki | |
Proszek do pieczenia: 1 łyżeczka | |
Soda: 1/2 łyżeczki | |
Opcjonalnie |
|
Cukier trzcinowy: 1-2 łyżki |
Wykonanie
1
Gotowe
|
|
2
Gotowe
|
|
3
Gotowe
|
Uwielbiam marchewkowe wypieki
Jaki cxas na termoobieg?
Niestety nie robiłem. Trzeba by było sprawdzać w trakcie pieczenia patyczkiem, czy już jest dopieczone do środka 🙂
Babeczki wodzą na pokuszenie 🙂