Babeczki kakaowe z rumem i wiśniami

0 0
Babeczki kakaowe z rumem i wiśniami

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Mokre
Mleko: 250 ml
Sok z limonki: 2 łyżki
Ciemny rum: 50 ml
Olej: 50 ml
Ekstrakt waniliowy: 2 łyżeczki
Suche
Mąka pszenna: 300g
Cukier: 150g
Kakao: 40g
Proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
Soda: 1 łyżeczka
Sól: 1/2 łyżeczki
Dodatkowo
Dżem wiśniowy: 1/2 słoiczka

Delikatny aromat rumu, słodko-kwaśny dżem wiśniowy i kakao... COŚ WSPANIAŁEGO!

  • Serves 15
  • Medium

Ingredients

  • Mokre

  • Suche

  • Dodatkowo

Share

Babeczki kakaowe z rumem i wiśniami

Przeglądając i sprzątając moją alkoholową szafkę, natknąłem się na resztkę dobrego, ciemnego rumu. Bez sensu trzymać takie resztki, lepiej opróżnić i kupić nową, pełną butelkę… 😅 Obecnie staram się nie tykać alkoholu i stronię również od słodkości, ale… Od święta można sobie pozwolić na odstępstwa, prawda? 😊

Oczywiście dzisiejszy przepis na babeczki kakaowe z rumem, to świetna opcja nie tylko dla dorosłych! Rumu do ciasta dodajemy dosłownie odrobinę dla smaku, a podczas pieczenia większość alkoholu się ulatnia.

Jak smakują babeczki kakaowe z rumem?

Po prostu… CUDOWNIE! Babeczki kakaowe są aromatyczne dzięki użyciu dobrej jakości rumu, cudownie wilgotne i przyjemnie słodko-kwaśne od dżemu wiśniowego. To połączenie, to istna feeria smaków!

Przepis na Babeczki kakaowe z rumem i wiśniami

Babeczki kakaowe – KĄCIK PORAD

  • Ilość babeczek, które wyjdą z podanych proporcji, zależy od wielkości foremek. U mnie wyszło 15 niedużych babeczek.
  • Dżem wiśniowy powinien być gęsty, żeby łatwiej było go wcisnąć do ciasta.
  • Babeczki kakaowe możesz udekorować cukrem pudrem, polewą z gorzkiej czekolady, lukrem lub zajadać bez dodatków.

Jeśli szukasz podobnych pyszności, to polecam ci również muffiny pomarańczowe, muffiny z cukiniibabeczki marchewkowe oraz babeczki z borówkami.

[Ocena: 5]

Składniki

Ilość porcji:
Mokre
Mleko: 250 ml
Sok z limonki: 2 łyżki
Ciemny rum: 50 ml
Olej: 50 ml
Ekstrakt waniliowy: 2 łyżeczki
Suche
Mąka pszenna: 300g
Cukier: 150g
Kakao: 40g
Proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
Soda: 1 łyżeczka
Sól: 1/2 łyżeczki
Dodatkowo
Dżem wiśniowy: 1/2 słoiczka

Wykonanie

1
Gotowe

Do mleka roślinnego (najlepiej sojowego naturalnego lub waniliowego) wlej sok z limonki i odstaw na 5 minut.

2
Gotowe

W dużej misce wymieszaj ze sobą suche składniki. Do miski dodaj wcześniej odstawione mleko, rum, ekstrakt waniliowy i olej. Wymieszaj dokładnie.

3
Gotowe

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni (góra-dół). Do foremek włóż papiloty lub delikatnie wysmaruj je olejem i obsyp bułką tartą lub zmielonymi orzechami. Przełóż ciasto do foremek i nałóż dżem, delikatnie go wciskając do środka ciasta. Możesz nałożyć jeszcze trochę ciasta, żeby przykryć dżem, lub tak zostawić. Wstaw babeczki kakaowe do piekarnika i piecz około 20 minut. Odstaw do przestygnięcie i... ZAJADAJ!

pRZEPIS NA PROSTE CIASTO POMARAŃCZOWE
previous
Wegańskie ciasto pomarańczowe
Przepis na Babeczki z odżywką białkową
next
Babeczki z odżywką białkową
pRZEPIS NA PROSTE CIASTO POMARAŃCZOWE
previous
Wegańskie ciasto pomarańczowe
Przepis na Babeczki z odżywką białkową
next
Babeczki z odżywką białkową
Subscribe
Powiadom o
guest
3 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Miłosz

A co myślisz zamiast rumu dodać aromat rumowy? Bedzie tak samo smakowało? Bo chciałbym wersję bezalkoholową

Konrad Budzyk

Myślę, że bez problemu można dodać aromat 🙂

Konrad Budzyk

Ale oczywiście nie 50 ml! Do smaku trzeba 🙂

3
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x
Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here