Ingredients
-
Mokre
-
250 ml Mleko
-
2 łyżki Sok z limonki
-
50 ml Ciemny rum
-
50 ml Olej
-
2 łyżeczki Ekstrakt waniliowy
-
Suche
-
300g Mąka pszenna
-
150g Cukier
-
40g Kakao
-
1 łyżeczka Proszek do pieczenia
-
1 łyżeczka Soda
-
1/2 łyżeczki Sól
-
Dodatkowo
-
1/2 słoiczka Dżem wiśniowy
Babeczki kakaowe z rumem i wiśniami
Przeglądając i sprzątając moją alkoholową szafkę, natknąłem się na resztkę dobrego, ciemnego rumu. Bez sensu trzymać takie resztki, lepiej opróżnić i kupić nową, pełną butelkę… 😅 Obecnie staram się nie tykać alkoholu i stronię również od słodkości, ale… Od święta można sobie pozwolić na odstępstwa, prawda? 😊
Oczywiście dzisiejszy przepis na babeczki kakaowe z rumem, to świetna opcja nie tylko dla dorosłych! Rumu do ciasta dodajemy dosłownie odrobinę dla smaku, a podczas pieczenia większość alkoholu się ulatnia.
Jak smakują babeczki kakaowe z rumem?
Po prostu… CUDOWNIE! Babeczki kakaowe są aromatyczne dzięki użyciu dobrej jakości rumu, cudownie wilgotne i przyjemnie słodko-kwaśne od dżemu wiśniowego. To połączenie, to istna feeria smaków!
Babeczki kakaowe – KĄCIK PORAD
- Ilość babeczek, które wyjdą z podanych proporcji, zależy od wielkości foremek. U mnie wyszło 15 niedużych babeczek.
- Dżem wiśniowy powinien być gęsty, żeby łatwiej było go wcisnąć do ciasta.
- Babeczki kakaowe możesz udekorować cukrem pudrem, polewą z gorzkiej czekolady, lukrem lub zajadać bez dodatków.
Jeśli szukasz podobnych pyszności, to polecam ci również muffiny pomarańczowe, muffiny z cukinii, babeczki marchewkowe oraz babeczki z borówkami.
Składniki
Mokre |
|
Mleko: 250 ml | |
Sok z limonki: 2 łyżki | |
Ciemny rum: 50 ml | |
Olej: 50 ml | |
Ekstrakt waniliowy: 2 łyżeczki | |
Suche |
|
Mąka pszenna: 300g | |
Cukier: 150g | |
Kakao: 40g | |
Proszek do pieczenia: 1 łyżeczka | |
Soda: 1 łyżeczka | |
Sól: 1/2 łyżeczki | |
Dodatkowo |
|
Dżem wiśniowy: 1/2 słoiczka |
Wykonanie
1
Gotowe
|
|
2
Gotowe
|
|
3
Gotowe
|
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni (góra-dół). Do foremek włóż papiloty lub delikatnie wysmaruj je olejem i obsyp bułką tartą lub zmielonymi orzechami. Przełóż ciasto do foremek i nałóż dżem, delikatnie go wciskając do środka ciasta. Możesz nałożyć jeszcze trochę ciasta, żeby przykryć dżem, lub tak zostawić. Wstaw babeczki kakaowe do piekarnika i piecz około 20 minut. Odstaw do przestygnięcie i... ZAJADAJ! |
A co myślisz zamiast rumu dodać aromat rumowy? Bedzie tak samo smakowało? Bo chciałbym wersję bezalkoholową
Myślę, że bez problemu można dodać aromat 🙂
Ale oczywiście nie 50 ml! Do smaku trzeba 🙂