Baba ghanoush – Pasta z bakłażana

0 0
Baba ghanoush – Pasta z bakłażana

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Bakłażan: 2 sztuki
Czosnek: 1-2 ząbki
Tahini: 3 łyżki
Sok z cytryny: 3 łyżki
Oliwa: do polania
Pieprz i sól: do smaku

Bliskowschodnia pasta z pieczonego bakłażana, to istna rozkosz dla podniebienia!

  • Serves 1
  • Medium

Ingredients

Share

Baba ghanoush, czyli pasta z bakłażana

Bardzo lubię przygotowywać zarówno nowe, wyjątkowe w smaku smarowidła, jak i klasyki, które nigdy się nie nudzą. Zazwyczaj pod ostrzami mojego blendera ląduje ciecierzyca, która zamienia się w kremowy, klasyczny hummus lub pieczony bakłażan, z którego wychodzi niesamowita baba ghanoush, czyli po naszemu… PASTA Z BAKŁAŻANA!

Baba ghanoush, jest popularna na Bliskim Wschodzie i podaje się ją w formie pasty lub dipu. Skrywa ona w sobie cudownego, pieczonego bakłażana oraz pastę sezamową. To właśnie te dwa składniki stoją za jej wspaniałym i niepowtarzalnym smakiem.

Lubisz takie smarowidła? Sprawdź koniecznie moją książkę pt. „HUMMUSY I PASTY„, w której znajdziesz więcej inspiracji, na ciekawe, mniej klasyczne pasty!

Jak podawać baba ghanoush?

Polecam Ci skropienie gotowej pasty oliwą z oliwek oraz posypanie ziarenkami z owocu granatu i porwaną, zieloną pietruszką. Jeśli chcesz, możesz również do dekoracji użyć świeżych liści mięty, posypać ją kuminem lub papryką w proszku.

Baba ghanoush - Pasta z bakłażana

Z czym podawać baba ghanoush?

Pasta z bakłażana świetnie smakuje zarówno ze świeżym pieczywem, jak i warzywami pokrojonymi w słupki. Możesz do niej również upiec domowe bułki pszenne lub ukręcić podpłomyki z patelni. Chcesz zatopić w dzisiejszej paście coś bezglutenowego? Na blogu znajdziesz również bezglutenowe krakersy z ziaren oraz chleb gryczanyBaba ghanoush smakuje rewelacyjnie niemalże ze wszystkim!

Baba ghanoush - Pasta z bakłażana

[Ocena: 4.7]

Składniki

Ilość porcji:
Bakłażan: 2 sztuki
Czosnek: 1-2 ząbki
Tahini: 3 łyżki
Sok z cytryny: 3 łyżki
Oliwa: do polania
Pieprz i sól: do smaku

Wykonanie

1
Gotowe

Jak zrobić baba ghanoush?

Bakłażana dokładnie umyj, przekrój na pół, skrop delikatnie oliwą z oliwek, oprósz solą oraz pieprzem, obróć skórką do góry i piecz w pikarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 40-45 minut.

2
Gotowe

Upieczonego bakłażana wyjmij z piekarnika i przestudź przez chwilę. Przy pomocy łyżki oddziel miąższ, umieść go na sitku i delikatnie odciśnij z nadmiaru wody. Przełóż go do kielicha blendera lub wysokiego naczynia, dodaj obrany czosnek, tahini oraz sok z cytryny i zblenduj na gładką pastę. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Konrad Budzyk

Przepis na Zupa krem z gruszki i pietruszki
previous
Zupa krem z gruszki i pietruszki
Przepis na Zupa krem z cukinii i awokado
next
Zupa krem z cukinii i awokado
Przepis na Zupa krem z gruszki i pietruszki
previous
Zupa krem z gruszki i pietruszki
Przepis na Zupa krem z cukinii i awokado
next
Zupa krem z cukinii i awokado
Subscribe
Powiadom o
guest
17 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Hania

Chętnie spróbuję. Nie jadłam nigdy takiej pasty, zapowiada się smacznie,

Wiki

Robiłam niejednokrotnie z przepisu z Twojej książki. Mój mąż się zachwyca za każdym razem💪🙈🥰

Delektujemy

Ooo, również spróbuję, bo takiej pasty nie miałam przyjemności jeszcze zasmakować, a bakłażany uwielbiam, więc dużo sobie po niej obiecuję:D

Beata

Ja razem z bakłażanem pieke 2 pietruszki pokrojone na 4 i dodaje do pozostalych składników.

Konrad Budzyk

Super pomysł! 🙂

Beata

Jak dla mnie zdecydowanie za dużo czosnku w tych proporcjach. Dominuje smakiem. Zredukowalabym go do 1/2 zabka na 2 bakłażany.

Konrad Budzyk

Wszystko zależy na pewno od ostrości czosnku. Czasami trafi się delikatny, a nie raz bardzo mocny niestety 🙁

Sylwia

A czy zamiast świeżego czosnku można dodać pieczony

Konrad Budzyk

Można 🙂

Anna

Czy można dorzucić pieczoną cukinię?
Mam nadmiar – wszystkim znajomym obrodziło i chętnie się dzielą 😉

Marzynia

Jadę w piątek na lokalny targ – mam nadzieję, że będą bakłażany 🙂

Ala

Przepraszam, ale to wyszło ohydne 😢 kwaśne, gorzkie i o konsystencji zwarzonego kremu. 😢

Aga

Mój też wyszedł niejadalny. Za dużo czosnku i cytryny, i sam bakłażan musiał mieć dużo solaniny.

Anna

Wspaniały smak, przepis rewelacja 🤗

17
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x
Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here