Ingredients
-
Na ciasto
-
300g Mąka pszenna
-
150 ml Gorąca woda
-
1/2 łyżeczki Sól
-
1 łyżka Olej
-
Farsz
-
2 kostki Tofu naturalne
-
150g Groszek
-
1 średnia Marchew
-
1-2 ząbki Czosnek
-
1 pęczek Zielona cebulka
-
2 łyżeczki Ocet ryżowy
-
1 łyżka Sos sojowy
-
1 łyżeczka Cukier
-
do smaku Sólzwykła lub czarna
-
Opcjoanlnie
-
3-4 łyżki Płatki drożdżowe
-
do smaku Sos sriracha
-
do obtoczenia Sezam
-
3-4 łyżki Olej
-
5-6 łyżek Woda
Azjatyckie bułeczki z patelni
Komu w drogę, temu tampki… albo AZJATYCKIE BUŁECZKI 😅 Dzięki temu, że są sycące, pyszne i wygodne do jedzenia, to świetna opcja NA WYNOS. Oczywiście jeśli siedzicie w domu, bo pochłania Was praca zdalna lub e-lekcje, to nic straconego. Też możecie się nimi rozkoszować! Bez obaw, będą równie smakowite w domu, jak i poza nim.
Jeśli chcesz ukręcić do bułeczek jakiś warzywny dodatek, to sałatka z ogórka po azjatycku sprawdzi się idealnie!
Przeglądając zagranicznego pinteresta, zauważyłem bułeczki od Red House Spice nadziewane m.in. jajecznicą i warzywne od Bianca Zapatka. Postanowiłem zweganizować to cudo i przerobić na bardziej azjatycką modłę. Z oryginału praktycznie nic nie zostało, ale stworzyłem za to coś innego i wyjątkowego. Kilka chwil w kuchni i parę prób później, miałem już swoje idealne azjatyckie bułeczki z patelni. Część z nich zajadałem z sosem na bazie sosu sojowego, a pozostałe… pałaszowałem bez niczego. Jedna i druga opcja jest dobra 🥰
Azjatyckie bułeczki z patelni – KĄCIK PORAD
- Płatki drożdżowe są co prawda opcjonalne w farszu, ale warto je dodać, ponieważ zagęszczą masę oraz dodadzą fajnego smaku.
- Ja użyłem groszku mrożonego, zblanszowanego/podgotowanego w wodzie. Możesz również użyć groszku ze słoika lub z puszki, ale radziłbym jednak sięgnąć po mrożony.
- Lubisz pikantne jedzenie? Możesz do farszu dodać sosu sriracha, świetnie pasuje!
- Jeśli masz czarną sól, to spokojnie możesz jej użyć. Farsz zyska jajecznego smaku.
- W miejsce octu ryżowego możesz użyć octu jabłkowego lub soku z cytryny.
Lubisz tofu? Zrób koniecznie tofu w sosie hoisin oraz pieczone tofu, we wspaniałej marynacie. Wspaniała jest również pasta bezrybna, czy feta z tofu… Tyle wspaniałości, że nie ma co przedłużać, trzeba brać się za gotowanie 😅
Składniki
Na ciasto |
|
Mąka pszenna: 300g | |
Gorąca woda: 150 ml | |
Sól: 1/2 łyżeczki | |
Olej: 1 łyżka | |
Farsz |
|
Tofu naturalne: 2 kostki | |
Groszek: 150g | |
Marchew: 1 średnia | |
Czosnek: 1-2 ząbki | |
Zielona cebulka: 1 pęczek | |
Ocet ryżowy: 2 łyżeczki | |
Sos sojowy: 1 łyżka | |
Cukier: 1 łyżeczka | |
Sól: do smaku | |
Opcjoanlnie |
|
Płatki drożdżowe: 3-4 łyżki | |
Sos sriracha: do smaku | |
Sezam: do obtoczenia | |
Olej: 3-4 łyżki | |
Woda: 5-6 łyżek |
Wykonanie
1
Gotowe
|
|
2
Gotowe
|
|
3
Gotowe
|
Podsyp blat mąką, wyjmij ciasto i ugniataj przez chwilę. Ponownie podsyp blat i rozwałkuj ciasto - możesz to zrobić nawet bardzo cienko. Uważaj, żeby nie przywarło do blatu! Wycinaj kółeczka za pomocą np. miseczki lub nawet noża. Kształt nie musi być idealnie okrągły. Możesz również podzielić ciasto na 8 części (lub więcej, jeśli chcesz mniejsze sakiewki) i rozwałkować każdą osobno. |
4
Gotowe
|
|
5
Gotowe
|
|
6
Gotowe
|
Posmaruj jedną ze stron sakiewki delikatnie wodą i obtocz w sezamie. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i smaż na średnim ogniu pierwsze od strony sezamu, następnie przewróć na drugą stronę, gdy sezam ładnie się zarumieni. Wlej kilka łyżek wody (zacznie szybko parować), a po jej odparowania smaż jeszcze przez chwilę, do momentu zarumienienia. |
Czy można upiec w piekarniku?
Myślę, że bez problemu, ale pasowałoby posmarować je delikatnie np. olejem 🙂
Nadadzą się do gotowania na parze jak dim sumy?
Myślę, że tak 🙂
Genialne! 🙂 zrobilam z farszem pieczarkowym i wyszlo extra!
Super, dziękuję 🙂
Nie wyszły mi te bułeczki :< miałam jedynie mąkę pełnoziarnistą, jak rozwałkowałam cienko to mi farsz wychodził z każdej strony, a znów jak rozwałkowałam tak, żeby trzymały formę to były jednym wielkim niedogotowanym preclem.
Świetny pomysł na obiad! Farsz trochę zmodyfikowałam pod siebie, dodałam por, paprykę i ser żółty. Ciasto super elastyczne, świetnie się wałkowało. Jako dodatek u mnie domowy sos chilli 😍
Ile czasu smażyć z każdej strony?:)
Tak po około 5 minut 🙂
Zrobiłam i faktycznie radzę dodać płatki drożdżowe bo ja ich akurat nie miałam i czegoś mi w tym farszu brakowało