Ingredients
-
150g Kasza jaglana
-
2 puszki Ciecierzyca
-
1 puszka Kukurydza
-
15 sztuk Pomidorki koktajlowe
-
1 sztuka Papryka czerwona
-
1 mała Czerwona cebula
-
1 sztuka Marchewka
-
1 pęczek Pietruszka
-
Dressing
-
100g Masło orzechowe
-
100g Syrop lub miód
-
5 łyżek Sok z limonki
-
5 łyżek Sos sojowy
-
5 łyżek Woda
-
4 ząbki Czosnek
-
2 łyżeczki Papryka wędzona
-
1 łyżeczka Kumin
-
do smaku Pieprz i sól
Afrykańska sałatka z kaszą jaglaną
Czy sałatka to tylko dodatek do dania głównego? Niekoniecznie! Wystarczy, że poza bogactwem warzyw znajdą się w niej np. strączki i jakieś zboża, a zdrowo się nią najemy. Dzisiejsza sałatka z kaszą jaglaną i ciecierzycą, to gotowy pomysł na pełnowartościowy i sycący obiad 🥰
Jak smakuje sałatka z kaszą jaglaną?
Znajdziecie w niej niesamowity miks smaków. Z jednej strony atakuje orzechowa rozkosz i nieśmiało przebija się słodycz, a z drugiej strony podchodzi delikatna ostrość płynąca z czosnku i cebuli oraz świeżość z limonki… Istna feeria smaków i rozkosz dla podniebienia!
Sałatka z kaszą jaglaną – KĄCIK PORAD
Czy ciecierzycę można czymś zastąpić?
- Pewnie, że tak! Bez problemu możesz użyć soczewicy lub fasoli. Ja dodałem ciecierzycę, bo miałem na nią ochotę.
Jaki syrop do dressingu?
- Może być to zwykły syrop cukrowy, jak i syrop klonowy lub miód. Wszystko zależy od tego co masz i co lubisz.
Co jeszcze można zrobić z ciecierzycy?
Jeśli masz nadmiar ciecierzycy, to polecam Ci klasyczny przepis na hummus. Jest to pasta, do której możesz pokroić warzywa w słupki, upiec domowe bułki pszenne, podpłomyki lub bezglutenowe krakersy. Chcesz coś bardziej obiadowego? Pyszna jest zupa pomidorowa z ciecierzycą, curry z kalafiora oraz curry z cukinią. A może deser? Polecam Ci ciastka z ciecierzycy!
Pssst. Lubisz sałatki? Sprawdź również moje inne przepisy na sałatki, które opublikowałem na blogu.
Składniki
Kasza jaglana: 150g | |
Ciecierzyca: 2 puszki | |
Kukurydza: 1 puszka | |
Pomidorki koktajlowe: 15 sztuk | |
Papryka czerwona: 1 sztuka | |
Czerwona cebula: 1 mała | |
Marchewka: 1 sztuka | |
Pietruszka: 1 pęczek | |
Dressing |
|
Masło orzechowe: 100g | |
Syrop lub miód: 100g | |
Sok z limonki: 5 łyżek | |
Sos sojowy: 5 łyżek | |
Woda: 5 łyżek | |
Czosnek: 4 ząbki | |
Papryka wędzona: 2 łyżeczki | |
Kumin: 1 łyżeczka | |
Pieprz i sól: do smaku |
Wykonanie
1
Gotowe
|
|
2
Gotowe
|
|
3
Gotowe
|
W dużej misce umieść ugotowaną kaszę jaglaną, ciecierzycę, odsączoną kukurydzę, przekrojone w pół pomidorki koktajlowe, posiekaną czerwoną cebulę i pietruszkę, pokrojoną w paski paprykę oraz cienkie paski marchewki. Wlej dressing i wymieszaj dokładnie. Możesz zajadać od razu lub włożyć sałatkę do lodówki. Do podania polecam uprażone orzeszki ziemne i zieloną pietruszkę. |