Ingredients
-
200ml Mleko sojowe
-
300ml OlejW razie potrzeby więcej
-
2 łyżki Płatki drożdżowe
-
1 łyżka MusztardaU mnie delikatesowa
-
1-2 łyżeczki Czarna sól
-
2 łyżki Sok z cytryny
-
1/2 łyżeczki Pieprz
-
Czosnek jest fajnym dodatkiem. Jeśli lubisz, to koniecznie dodaj
Przepis na sojonez, czyli wegański majonez
Sojonez wykonany jest głównie na mleku sojowym (najlepiej niesłodzonym) z dużą ilością oleju. Ja używam najczęściej oleju rzepakowego tłoczonego na zimno, bo jest zdrowszy od rafinowanego. Zmienia on natomiast kolor majonezu na żółty, dlatego jeśli chcesz uzyskać biały wegański majonez, to użyj zwykłego oleju rzepakowego lub słonecznikowego.
Bardzo ważnym składnikiem jest też czarna sól, która daje jajecznego aromatu oraz płatki drożdżowe. Na pewno nie można powiedzieć, że jest on light, ale od czasu do czasu nikomu nie zaszkodzi zjedzenie łyżeczki, łyżki… czy słoika majonezu 😂 Świetnie sprawdzi się na kanapki, do sałatek jarzynowych, pasty bezjajecznej czy w towarzystwie wegańskich kiełbasek.
W dzieciństwie również często robiłem wraz z siostrą kanapki z majonezem posypane prażoną cebulką… tyle tłuszczu, tyle niezdrowego jedzenia, a tyle szczęścia to dawało. Dzisiaj też, dzięki temu przepisowi, mogę cofnąć się do tamtych czasów i zasmakować tego, co myślałem, że przechodząc na weganizm utraciłem bezpowrotnie. Jest to oczywiście jedna z wielu wersji na wegański majonez. Można zrobić go również z wody spod ciecierzycy, kalafiora, fasoli… postaram się w przyszłości przedstawić ich jak najwięcej. Sojonez to klasyka, która mam nadzieję przypadnie Ci do gustu.
Gdzie znajdziesz płatki drożdżowe? -> Kliknij!
Przepis na wegański majonez wykonałem w blenderze próżniowym Wartmann – polecam: https://sklep.ronic.pl/13-blendery 😍
Składniki
Mleko sojowe: 200ml | |
Olej: 300ml | |
Płatki drożdżowe: 2 łyżki | |
Musztarda: 1 łyżka | |
Czarna sól: 1-2 łyżeczki | |
Sok z cytryny: 2 łyżki | |
Pieprz: 1/2 łyżeczki | |
Czosnek jest fajnym dodatkiem. Jeśli lubisz, to koniecznie dodaj |
Wykonanie
1
Gotowe
|
Jeśli używasz czosnku posiekaj go i dodaj z pozostałymi składnikami (poza olejem) do kielicha blendera (możesz również spróbować zrobić go ręcznym blenderem w wysokim pojemniku - zrób wtedy z 1/2 porcji) |
2
Gotowe
|
Blenduj wszystko przez 1-2 minuty. Następnie zacznij powoli dolewać olej. |
3
Gotowe
|
Skończ dolewanie gdy konsystencja będzie dla Ciebie satysfakcjonująca. Pamiętaj tylko, aby nie przerywać procesu wlewania oleju na dłużej niż kilka sekund, ponieważ majonez może nie wyjść. |
czy platki drozdzowe sa konieczne? w proszku sie nie sprawdza?
Nie są konieczne. Bez nich również będzie pyszny 🙂
Tylko nie w proszku!! płatki są nieaktywne, a w proszku są zwykłe drożdże!
Dziękuję autorze za przepis! 🙂
Dokładnie! Zapomniałem o tym dodać. Dziękuję :*
kurcze a co jest w zwykłych drożdżach nie tak bo nie wiem :/
Jak długo można go przechowywać?
3-5 dni 🙂
Witaj! Czy można dodać inne mleko? (poza migdałowym :P) wiem że te dwa najlepiej się nadają do tego typu spraw ale niestety alergia.
Dzięki i pozdrawiam
Niestety, tylko sojowe w tym przypadku się nada 🙁
Tak myślałam, dzięki 🙂
Robisz dobrą robotę! 😉
Pozdrawiam.
Ja kupuje majonez na bazie groszku, wiec na groszkowym powinno wyjsc 😊
Kilka razy próbowałam zrobić wegański majonez według różnych przepisów. Nawet niezłe. Kupowałam też w jednej z wegańskich knajpek, bo najbardziej mi smakował. Dziś wypróbowałam powyższy przepis. Nieufnie (choć furorę w moim domu zrobił Pana ryż z orzechowym tofu), zmniejszając dwukrotnie proporcje. Poza tym wiernie trzymałam się przepisu. Efekt… szczękę będę zbierać z tydzień. Cudna konsystencja, feeria smaków i zapachów w jednym. Czarna sól czyni cuda, ręcznie tłoczony olej rzepakowy też. Dziękuję za przepis.