Sojonez – Wegański Majonez

5 0
Sojonez – Wegański Majonez

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Mleko sojowe: 200ml
Olej: W razie potrzeby więcej 300ml
Płatki drożdżowe: 2 łyżki
Musztarda: U mnie delikatesowa 1 łyżka
Czarna sól: 1-2 łyżeczki
Sok z cytryny: 2 łyżki
Pieprz: 1/2 łyżeczki
Czosnek jest fajnym dodatkiem. Jeśli lubisz, to koniecznie dodaj

Prosty, szybki... po prostu najlepszy przepis na wegański majonez!

  • 10 min
  • Serves 6
  • Medium

Ingredients

  • Czosnek jest fajnym dodatkiem. Jeśli lubisz, to koniecznie dodaj

Share

Przepis na sojonez, czyli wegański majonez

Sojonez wykonany jest głównie na mleku sojowym (najlepiej niesłodzonym) z dużą ilością oleju. Ja używam najczęściej oleju rzepakowego tłoczonego na zimno, bo jest zdrowszy od rafinowanego. Zmienia on natomiast kolor majonezu na żółty, dlatego jeśli chcesz uzyskać biały wegański majonez, to użyj zwykłego oleju rzepakowego lub słonecznikowego.

Bardzo ważnym składnikiem jest też czarna sól, która daje jajecznego aromatu oraz płatki drożdżowe. Na pewno nie można powiedzieć, że jest on light, ale od czasu do czasu nikomu nie zaszkodzi zjedzenie łyżeczki, łyżki… czy słoika majonezu 😂 Świetnie sprawdzi się na kanapki, do sałatek jarzynowych, pasty bezjajecznej czy w towarzystwie wegańskich kiełbasek.

W dzieciństwie również często robiłem wraz z siostrą kanapki z majonezem posypane prażoną cebulką… tyle tłuszczu, tyle niezdrowego jedzenia, a tyle szczęścia to dawało. Dzisiaj też, dzięki temu przepisowi, mogę cofnąć się do tamtych czasów i zasmakować tego, co myślałem, że przechodząc na weganizm utraciłem bezpowrotnie. Jest to oczywiście jedna z wielu wersji na wegański majonez. Można zrobić go również z wody spod ciecierzycy, kalafiora, fasoli… postaram się w przyszłości przedstawić ich jak najwięcej. Sojonez to klasyka, która mam nadzieję przypadnie Ci do gustu.

Gdzie znajdziesz płatki drożdżowe? -> Kliknij!

Przepis na wegański majonez wykonałem w blenderze próżniowym Wartmann – polecam: https://sklep.ronic.pl/13-blendery 😍

[Ocena: 5]

Składniki

Ilość porcji:
Mleko sojowe: 200ml
Olej: W razie potrzeby więcej 300ml
Płatki drożdżowe: 2 łyżki
Musztarda: U mnie delikatesowa 1 łyżka
Czarna sól: 1-2 łyżeczki
Sok z cytryny: 2 łyżki
Pieprz: 1/2 łyżeczki
Czosnek jest fajnym dodatkiem. Jeśli lubisz, to koniecznie dodaj

Wykonanie

1
Gotowe

Jeśli używasz czosnku posiekaj go i dodaj z pozostałymi składnikami (poza olejem) do kielicha blendera (możesz również spróbować zrobić go ręcznym blenderem w wysokim pojemniku - zrób wtedy z 1/2 porcji)

2
Gotowe

Blenduj wszystko przez 1-2 minuty. Następnie zacznij powoli dolewać olej.

3
Gotowe

Skończ dolewanie gdy konsystencja będzie dla Ciebie satysfakcjonująca. Pamiętaj tylko, aby nie przerywać procesu wlewania oleju na dłużej niż kilka sekund, ponieważ majonez może nie wyjść.

Konrad Budzyk

Przepis na wegańskie pesto bazyliowe z bazylii i nerkowców
previous
Wegańskie pesto bazyliowe
Kotlety bezjajeczne z kaszy jaglanej
next
Kotlety bezjajeczne z kaszy jaglanej
Przepis na wegańskie pesto bazyliowe z bazylii i nerkowców
previous
Wegańskie pesto bazyliowe
Kotlety bezjajeczne z kaszy jaglanej
next
Kotlety bezjajeczne z kaszy jaglanej
Subscribe
Powiadom o
guest
12 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anna

czy platki drozdzowe sa konieczne? w proszku sie nie sprawdza?

Konrad Budzyk

Nie są konieczne. Bez nich również będzie pyszny 🙂

Oliwia

Tylko nie w proszku!! płatki są nieaktywne, a w proszku są zwykłe drożdże!
Dziękuję autorze za przepis! 🙂

Konrad Budzyk

Dokładnie! Zapomniałem o tym dodać. Dziękuję :*

agnieszka

kurcze a co jest w zwykłych drożdżach nie tak bo nie wiem :/

Anna

Jak długo można go przechowywać?

Konrad Budzyk

3-5 dni 🙂

Karolina

Witaj! Czy można dodać inne mleko? (poza migdałowym :P) wiem że te dwa najlepiej się nadają do tego typu spraw ale niestety alergia.
Dzięki i pozdrawiam

Konrad Budzyk

Niestety, tylko sojowe w tym przypadku się nada 🙁

Karolina

Tak myślałam, dzięki 🙂
Robisz dobrą robotę! 😉
Pozdrawiam.

Inga

Ja kupuje majonez na bazie groszku, wiec na groszkowym powinno wyjsc 😊

Bea

Kilka razy próbowałam zrobić wegański majonez według różnych przepisów. Nawet niezłe. Kupowałam też w jednej z wegańskich knajpek, bo najbardziej mi smakował. Dziś wypróbowałam powyższy przepis. Nieufnie (choć furorę w moim domu zrobił Pana ryż z orzechowym tofu), zmniejszając dwukrotnie proporcje. Poza tym wiernie trzymałam się przepisu. Efekt… szczękę będę zbierać z tydzień. Cudna konsystencja, feeria smaków i zapachów w jednym. Czarna sól czyni cuda, ręcznie tłoczony olej rzepakowy też. Dziękuję za przepis.

12
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x
Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here