Jak zrobić nalewkę pigwową? Sprawdzony przepis na domową nalewkę

Nalewki zaliczają się do chętnie spożywanych trunków o przyjemnym owocowym smaku. Powstają z różnych owoców, a jednym z tych, jakie sprawdzą się do tego doskonale, jest pigwa. Taka nalewka nie jest trudna w wykonaniu i można ją samodzielnie przygotować w domu.
Pigwa była dość długo zapomnianym i mało popularnym owocem, ale w ostatnich latach się to zmieniło i chętnie wykorzystuje się ją do różnych przetworów jak syropy, konfitury i soki. Oprócz tego można wykorzystać ją do zrobienia nalewki, to trunek w sam raz na chłodne wieczory i nie tylko.
Pigwa i pigwowiec – czy to jest to samo?
Przymierzając się do przygotowania nalewki, możemy spotkać się z dwoma określeniami – pigwą i pigwowcem. Czasem terminów tych używa się zamiennie, ale oznaczają inne rośliny. Pigwa jest drzewem, ma większe owoce wizualnie przypominające gruszkę, z kolei pigwowiec jest krzewem dającym owoce twardsze i mniejsze.
Czy nalewka pigwowa wspiera zdrowie?
Alkohol w nadmiarze zawsze szkodzi zdrowiu, ale w umiarkowanej ilości niektóre trunki mogą zawierać pewne składniki, które będą zdrowie wspierać. Nalewka pigwowa jest tego przykładem. Jest w niej witamina C niezbędna dla prawidłowej pracy układu odpornościowego i przeciwutleniacze jak polifenole i flawonoidy zwalczające wolne rodniki. Oprócz tego pigwa wykazuje właściwości przeciwzapalne, wspiera układ pokarmowy i pomaga utrzymać ciśnienie krwi na prawidłowym poziomie. Jest pomocna także w walce z dolegliwościami skórnymi jak trądzik.
Składniki na nalewkę pigwową
Nalewkę możemy przygotować zarówno z owoców pigwy, jak i pigwowca. Sposób przygotowania będzie taki sam, ale w przypadku pigwowca potrzeba więcej cukru. Składniki, jakich potrzebujemy:
– 1 kg owoców pigwy bądź pigwowca
– 500 g cukru przy owocach pigwy i 700 g przy owocach pigwowca, cukier można zastąpić cukrem trzcinowym albo jasnym miodem
– 500 ml wódki 40%
– 500 ml spirytusu 95%
Z podanych proporcji uzyskamy mniej więcej 2 litry nalewki. Przygotujemy ją bardzo szybko, ale na to, by się nią delektować, będziemy musieli poczekać dłużej.
Przygotowanie nalewki pigwowej
Owoce dokładnie myjemy, kroimy na pół i usuwamy gniazdo nasienne, a następnie kroimy na małe kawałki. Do dużego słoja dajemy warstwy owoców zasypywane cukrem. Teoretycznie można od razu włożyć całe owoce i zasypać całym cukrem, ale dzięki warstwom pigwa łatwiej będzie puszczać sok. Słój szczelnie zamykamy i odstawiamy na 5 dni. W tym czasie codziennie nim wstrząśnijmy kilka razy, żeby cukier w całości się rozpuścił.
Po upływie 5 dni ponownie mieszamy zawartość słoja i zalewamy 500 ml wódki. Potem odstawiamy nalewkę na miesiąc w ciemnym i chłodnym miejscu na leżakowanie. Po upływie 30 dni odsączamy płyn i odlewamy go do osobnego słoika. Owoców nie wyrzucamy. Płyn ponownie odstawiamy, a do owoców wlewamy 500 ml spirytusu, mieszamy, zamykamy i odstawiamy w chłodne i ciemne miejsce na dwa tygodnie.
Jeśli nie jest to nasza pierwsza pigwowa nalewka i chcielibyśmy trochę urozmaicić smak, to do słoika z owocami poza spirytusem możemy dorzucić takie składniki jak skóra z cytryny lub pomarańczy, laska cynamonu bądź wanilii, goździki lub imbir.
Po upływie dwóch tygodni odsączamy i wyrzucamy owoce, po czym oba płyny ze sobą łączymy. Na koniec wystarczy nalewkę przefiltrować i przelać do butelek. Do filtrowania możemy użyć bibułek filtracyjnych albo filtrów przelewowych do kawy. Warto wiedzieć, że im dłużej będą leżakować nasze butelki, tym głębszy będzie smak ich zawartości. Aby nalewka dojrzała, warto ją zostawić na co najmniej 2 miesiące.