Ingredients
-
Na pastę z awokado
-
3 sztuki Awokado
-
2 łyżki Sok z limonki
-
1 ząbek Czosnek
-
kilka plasterków Jalapeno
-
do smaku Świeża kolendra
-
do smaku Sól
-
Na salsę
-
200g Pomidorki koktajlowe
-
1/4 średniej Czerwona cebula
-
2 ząbki Czosnek
-
kilka plasterków Jalapeno
-
2 łyżki Sok z limonki
-
1 łyżka Oliwa
-
szczypta Kumin
-
do smaku Świeża kolendra
-
do smaku Sól
Dla jednych pasta, dla innych sos… Patrząc na pochodzenie słowa guacamole to jednoznacznie należy przyznać rację tym drugim, ponieważ nazwa wywodząca się z języka nahuatl, āhuacamolli, w tłumaczeniu oznacza āhuacatl – awokado, molli – sos. Najważniejszym elementem tej azteckiej pasty jest awokado. Istotne jest, żeby było miękkie. To, jaki gatunek wybierzemy zależy od zasobności portfela. Najsmaczniejsze jest HASS i takie też polecam.
Guacamole – pasta z awokado
Dawniej do guacamole od razu dodawałem masę dodatków takich jak czerwona cebula, czy pomidory. Obecnie wolę zrobić prostą pastę z awokado, ale podać ją z salsą pomidorową, dzięki czemu całość prezentuje się o wiele ładniej, a gotową pastę dłużej mogę przechowywać w lodówce.
Głównym źródłem kalorii, a zarazem tłuszczy w guacamole, jest awokado. Są to jednak zdrowe tłuszcze, których nie należy się obawiać! Ponadto awokado jest bogate w potas (zawiera go więcej niż banany) oraz luteinę i zeaksantynę, które pozytywnie wpływają na oczy.
Sprawdź moją książkę pt. „HUMMUSY I PASTY„. Znajdziesz w niej dziesiątki inspiracji na pyszne i zdrowe smarowidła!
Do czego używać guacamole?
Zastosowań dla pasty z awokado jest naprawdę dużo. Od smarowania kanapek, po dip dla nachosów aż skończywszy na meksykańskich tortillach. Ile ludzi, tyle zastosowań. Pasta z awokado jednak sprawdzi się niemalże u każdego. Ja najczęściej łączę guacamole na kanapce z salsą pomidorową. Jest to IDEALNE połączenie.
Do pałaszowania tej i innych past polecam upiec bułeczki czosnkowe, domowe bułki pszenne, bajgle lub podpłomyki. Własnej roboty pieczywo jest najlepsze!
Guacamole – KĄCIK PORAD
- Nie idź na łatwiznę i nie używaj blendera do zrobienia dzisiejszej pasty. Awokado musi być rozgniatane.
- Pasta wyjdzie tylko z miękkiego awokado. Jeśli Twoje jest jeszcze niedojrzałe, to lepiej poczekaj z jej robieniem.
- Papryczki jalapeno są dostępne marynowane w słoiczku. Ilość papryczek dodanych do pasty zależy od naszych indywidualnych preferencji.
- Zamiast pomidorków koktajlowych możesz użyć również zwykłych pomidorów. W takim przypadku pamiętaj pozbyć się środka, zostawiając sam miąższ.
- Limonka jest nieodłącznym składnikiem guacamole. Nie zastępuj jej cytryną.
Na blogu nie brakuje również innych klasycznych past. Sprawdź koniecznie przepis na hummus, który jest najpopularniejszy i uwielbiany przez większość ludzi. Nie mniej smakowita jest pasta z bakłażana, czyli baba ghanoush. Tyle pyszności… Trzeba zakasać rękawy i wkroczyć do kuchni. Pasty same się nie ukręcą!
Składniki
Na pastę z awokado |
|
Awokado: 3 sztuki | |
Sok z limonki: 2 łyżki | |
Czosnek: 1 ząbek | |
Jalapeno: kilka plasterków | |
Świeża kolendra: do smaku | |
Sól: do smaku | |
Na salsę |
|
Pomidorki koktajlowe: 200g | |
Czerwona cebula: 1/4 średniej | |
Czosnek: 2 ząbki | |
Jalapeno: kilka plasterków | |
Sok z limonki: 2 łyżki | |
Oliwa: 1 łyżka | |
Kumin: szczypta | |
Świeża kolendra: do smaku | |
Sól: do smaku |
Wykonanie
1
Gotowe
|
Jak zrobić pastę z awokado?Awokado przekrój na pół i wyjmij pestkę. Następnie przy pomocy łyżki wyjmij miąższ i umieść go w misce. |
2
Gotowe
|
Rozgnieć awokado widelcem na pastę, dodaj sok z limonki, posiekany czosnek, posiekaną papryczkę jalapeno oraz posiekaną kolendrą. Dopraw solą i smaku. |
3
Gotowe
|
Jak zrobić salsę pomidorową?Pomidorki koktajlowe pokrój w bardzo drobną kostkę i przełóż do miski. Cebulę, czosnek oraz jalapeno bardzo drobno posiekaj i dodaj do miski. |
4
Gotowe
|
Wlej sok z limonki, oliwę, wsyp przyprawy oraz posiekaną kolendrę i bardzo dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku. |