Ingredients
-
350g Soczewica czerwona
-
2 sztuki Cebula biała
-
1 puszka Pomidor
-
1 puszka Mleczko kokosowe
-
2 łyżki Czerwona pasta curry
-
650ml Woda
-
1 łyżka Olej kokosowy
-
Sóldo smaku
-
Pieprz czarnydo smaku
Dahl z czerwonej soczewicy
Wczoraj pojawił się przepis na chlebki naan, więc dzisiaj nie mogło zabraknąć przepisu na dahl z czerwonej soczewicy! Jest to danie rodem z Indii, którego głównymi składnikami są oczywiście czerwona soczewica oraz mleczko kokosowe i mieszanka przypraw, którą można stworzyć samemu lub użyć gotowej, na przykład w formie pasty, tak jak ja to zrobiłem tym razem. Sama nazwa dahl oznacza strączki, więc de facto dahl mógłby być również z fasoli czy innych odmian soczewicy, natomiast najlepiej do tego się nadaje ta czerwona.
Czy trudno jest zrobić dahl z czerwonej soczewicy?
Przepis na dahl z soczewicy jest banalnie prosty i każdy sobie z nim poradzi. Składniki również są łatwo dostępne. Dahl możemy podawać według uznania, z ryżem (wtedy będzie to wersja bezglutenowa), jak i z chlebkami naan. Danie jest o tyle fajne, że po podgrzaniu smakuje nawet lepiej niż świeżo przygotowane (niczym nasz polski bigos). Dlatego właśnie wczoraj nabierałem sobie dahl za pomocą chlebków zamiast użyć łyżki, bo w końcu im mniej do mycia tym bardziej ekologicznie… no dobra… użyłem chlebków do jedzenia, bo zmywać mi się nie chciało… nie zawsze musi się przecież chcieć, a każda wymówka jest dobra 😉 Dzisiaj natomiast do odgrzanego dahl-u ugotowałem ryż. Obie opcje są pyszne i godne polecenia!
Składniki
Soczewica czerwona:: 350g | |
Cebula biała:: 2 sztuki | |
Pomidor:: 1 puszka | |
Mleczko kokosowe:: 1 puszka | |
Czerwona pasta curry:: 2 łyżki | |
Woda:: 650ml | |
Olej kokosowy:: 1 łyżka | |
Sól:: | |
Pieprz czarny:: |
Wykonanie
1
Gotowe
|
W garnku rozgrzej olej i podsmaż na średnim ogniu cebulę pokrojoną w kostkę. |
2
Gotowe
|
Gdy cebula się zeszkli, dodaj pastę curry i smaż kolejne kilka minut. |
3
Gotowe
|
Wlej puszkę pomidorów, wodę oraz wsyp przepłukaną soczewice. Gotuj przez około 20-25 minut. Gdyby soczewica wypiła całą wodę, zanim danie będzie gotowe, dolej po prostu kolejne 100ml. |
4
Gotowe
|
Gdy soczewica będzie już rozgotowana, wlej mleczko kokosowe i dobrze wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem do smaku. |
5
Gotowe
|
Gotuj 5-10 minut po czym zdejmij z ognia i zajadaj. |
Uwielbiam tego bloga. Śledzę go niemal od początku istnienia i tak sobie myślę, że chciałabym mieć takiego Blendmana w kuchni. Konrad, wyjdź za mnie:) to tak pół żartem, pół serio:) Nie jestem królową kuchni, ale wiem co dobre i wiecie co? To jest zaje…ste! Jak mi się uda to wrzucę super nieprofesjonalne foty mojej obiadokolacji:))
Bardzo się cieszę <3 Czekam z niecierpliwością na zdjęcia 🙂
Pomidory z puszki w kawałkach czy może zbledowac puszkę? tzn. Pomidory?
Ja bym dodał bez blendowania. Jeśli są to pomidory nie krojone, to w tedy można się pokusić o to, ale przy krojonych nie ma takiej potrzeby 🙂
bardzo dziękuję za ten przepis! Zagościł u nas na stałe 🙂
Bardzo się cieszę <3
Wszystko mam oprócz pasty😟można czyms ją zastąpić?
Dodałam troche wiecej warzyw i pastę z tamaryndowca. Wyszło przepysznie! To danie bedzie jednym z moich ulubionych 🙂
<3 Bardzo się cieszę. Oby więcej trafionych smaków/przepisów z mojego bloga! :)
Zrobiłam cały gar. I napiszę krótko: Przepyszne. Po przeszukaniu chyba całego Internetu, trafiłam na Twojego bloga. I to jest to czego szukałam. Świetna robota. A jutro: Ciecierzyca z jarmużem i kisiel z siemienia lnianego.
Właśnie robię (wcześniej wyprodukowawszy mleko kokosowe). Pasty curry nie posiadam, doprawiłam ziołami, zapowiada się dobrze. Nie przewidziałam, że będzie tego tak dużo!
Dużo, ale smacznie 🙂
Chyba nieco sknociłam, soczewica się rozpadła całkowicie i wyszła mi z tego gęsta papka . Połowę zjedliśmy na obiad – na życzenie męża z makaronem. Pozostała część zgęstniała na amen. Więc albo będzie robiła za rodzaj humusu, albo rozcieńczę jakimś rodzajem bulionu i zamienię na zupę :)))
Nie zniechęciłam się, będę eksperymentować dalej ::)))
Pozdrawiam serdecznie’
Dzisiaj po raz kolejny wpadnie na obiad! Uwielbiam <3
<3
Super połączenie z czarnuszką i czosnkiem niedźwiedzim! 😋
Uwielbiam to danie. Proste i pyszne. Może to nie bardzo po Indyjsku, ale ja czasami jem też z kaszą gryczaną. Pasuje mi to połączenie smaków. Dziękuję za przepis.