Ingredients
-
150ml Mleko roślinneu mnie sojowe
-
2 łyżeczki Cukier
-
30g Świeże drożdże
-
450g Mąka pszenna
-
150ml Mleczko kokosowe
-
1 łyżeczka Sól
-
1 łyżeczka Soda oczyszczona
Chlebki naan, czyli indyjskie chlebki z patelni
Chlebki naan to nic innego jak spłaszczone bułeczki przygotowane na patelni. Są naprawdę bardzo proste do zrobienia, ale niestety zajmują troszeczkę czasu… jest to jednak czas bardzo dobrze zainwestowany, bo w coś pysznego. Chlebki naan są neutralne w smaku, dlatego poza oczywistym zastosowaniem, czyli serwowaniem z dahl czy curry, możemy potraktować je jak zwykłe pieczywo i pałaszować, np. z masłem orzechowym i dżemem 😉
Dlaczego chlebki z patelni?
Życie bez piekarnika we własnym mieszkaniu to czasami nie lada wyzwanie kulinarne, ponieważ jeśli czegoś nie posiadamy (tak jak wcześniej wspomnianego piekarnika), to chodzą za nami dania przygotowane z jego pomocą. Tak jest między innymi z pieczywem. Ja je uwielbiam, zwłaszcza to robione samodzielnie. Choć staram się maksymalnie go unikać ze względu na mąkę pszenną zawartą w tym sklepowym, to czasami słabość wygrywa… może to już uzależnienie? Chlebki naan z patelni na szczęście ratują sytuacje w przypadku braku piekarnika, więc możemy nawet bez niego zajadać domowe pieczywo. W Indiach to jednak wiedzą, jak sobie radzić w życiu!
Składniki
Mleko roślinne:: 150ml | |
Cukier:: 2 łyżeczki | |
Świeże drożdże:: 30g | |
Mąka pszenna:: 450g | |
Mleczko kokosowe:: 150ml | |
Sól:: 1 łyżeczka | |
Soda oczyszczona:: 1 łyżeczka |
Wykonanie
1
Gotowe
|
Delikatnie podgrzej mleko (do około 40 stopni), dodaj cukier, pokruszone drożdże i łyżkę mąki. Dobrze wymieszaj i odstaw na 10 minut. |
2
Gotowe
|
Do innej miski dodaj pozostałe składniki, wlej wyrośnięte drożdże i zarób ciasto. Wyrabiaj do momentu aż będzie gładkie i przestanie przyklejać się do palców. Ciasto przykryj w misce ściereczką i odstaw do wyrośnięcia. |
3
Gotowe
|
Po około 40 minutach wyrób ciasto raz jeszcze, podziel na 8 równych porcji i na podsypanym mąką blacie rozwałkuj. Strzep nadmiar mąki i odstaw na bok, przykryj ściereczką i poczekaj jeszcze 15 minut. |
4
Gotowe
|
Teraz czas wreszcie na smażenie. Rozgrzej patelnie i umieść na niej chlebki. Smaż z obu stron (na suchej patelni) przez dosłownie 1-2 minuty. Uważaj, żeby nie przypalić. Czas jest zależny od stopnia rozgrzania patelni. Po usmażeniu przykryj ściereczką lub ewentualnie delikatnie posmaruj olejem, żeby chlebki nie wyschły. |
Wczoraj zrobiłam afrykańska sałatkę z kapusty a dzisiaj będzie serwowany do niej Twój naan 😉 już go kilka razy robiłam bo jest świetny, raz to nawet make pelnoziarnista orkiszowy uczyłam i wyszedł też pyszny. Pozdrawiam
Ooo bardzo się cieszę, bo to znaczy, że smakuje 🙂 Smacznego!
W smaku rewelacja. Na początku robiły się fajne bąble. Podczas smażenia kolejnych zauważyłam, że przestały. Co może być przyczyną?
Hmm… mogły być troszkę za grube lub np proszek do pieczenia nie rozszedł się równomiernie po całym cieście. Ważne, że smakowały 🙂
Hmmm ale w przepisie nie na proszku do pieczenia, miałaś na myśli sodę?
Czy mleko roślinne można zastąpić mlekiem 2% bez laktozy?
Jasne, nie ma problemu 🙂
czesc, czy ja mogę użyć innej mąki? jak tak to jakiej ? 🙂
Pszenna może być? 🙂
Cześć, czy zamiast mąki orkiszowej, pszennej mogę dać mąkę jaglaną, z ciecierzycy, mąkę żytnią lub ryżową?
Czy chlebki nadal są smaczne następnego dnia?
Tak, ale lepsze na świeżo 🙂
Dwa razy robiłam z tego przepisu, ale ze zmianą mleka kokosowego na 100 ml jogurtu naturalnego – polecam też taką opcję nie-wege osobom. Wyszły bardzo dobre; cała rodzina jest zachwycona <3
Ooo super! Też 2 dni temu robiłem na jogurcie, dla mnie również petarda 🙂
Pytanie o mleko kokosowe, ja w zasadzie ma do czynienia z prawie stałym mlekiem kokosowym czy szukać płynnego czy rozbełtać to postaci śmietany ???