Ingredients
-
400g ugotowanej Ciecierzyca
-
1 puszka Kukurydza
-
3 łyżki Bułka tarta
-
1 łyżka Papryka wędzona
-
1 łyżka Papryka słodka
-
1 łyżka Kolendrasuszone liście
-
1 łyżka Kumin
-
1 sztuka Sok z limonki
-
do smaku Sól
-
do smaku Pieprz czarny
-
4 łyżki Olej kokosowy
-
bułka i ulubione dodatki
Przed Państwem, jedyny w swoim rodzaju, uwielbiany, a wręcz ubóstwiany… burger z ciecierzycy. Niesamowicie prosty w wykonaniu i pyszny. Zrobienie masy to tylko kilka chwil, a składniki na niego znajdą się pewnie w większości mieszkań. Jeśli nie, to są na tyle łatwo dostępne, że w tej chwili pójdziesz ubrać buty i szybko pogalopujesz na zakupy do sklepu obok. Nie ma wymówek.
Jakie sosy polecam?
U mnie burger z ciecierzycy był dopieszczony przez sos orzechowy, keczup i majonez z płatków ryżowych oraz kilka podstawowych warzyw, jakimi są pomidor, ogórek i czerwona cebula. Rewelacyjne połączenie, wszystko ze sobą świetnie grało.
Przy okazji wizyty w Kauflandzie natrafiłem na bułkę tartą chrupiącą i bezglutenową w jednym. W składzie mąka z kukurydzy i ciecierzycy, więc nie mogłem nie skorzystać… porwałem paczkę z zamiarem użycia do burgerów. Ty oczywiście możesz użyć zwykłej bułki tartej lub nawet mąki, ale jeśli masz akurat ten sklep niedaleko siebie, to warto przetestować temat.
EDIT: Zobacz koniecznie -> Burger z ciecierzycy, wersja na wypasie.
Składniki
Ciecierzyca:: 400g ugotowanej | |
Kukurydza:: 1 puszka | |
Bułka tarta:: 3 łyżki | |
Papryka wędzona:: 1 łyżka | |
Papryka słodka:: 1 łyżka | |
Kolendra:: 1 łyżka | |
Kumin:: 1 łyżka | |
Sok z limonki:: 1 sztuka | |
Sól:: do smaku | |
Pieprz czarny:: do smaku | |
Olej kokosowy:: 4 łyżki | |
bułka i ulubione dodatki |
Wykonanie
1
Gotowe
|
Wszystkie składniki umieść w malakserze i zmiksuj, ale nie na gładko! |
2
Gotowe
|
Uformuj kotleciki i ewentualnie obtocz je w bułce tartej. Ułóż na talerzyku i wstaw na 30 minut do lodówki, żeby były "twardsze". |
3
Gotowe
|
Po tym czasie rozgrzej patelnię i smaż burgery z obu stron na złoty kolor. |
Hej
Co prawda nie z Twojego przepisu ale tez smaczne.Moja wersja z soczewicą burakiem i kaszą gryczaną niepokoją.
Pozdrawiam