Prawidłowa dieta dla seniora: jak komponować posiłki dla osób starszych?
Odpowiednia dieta seniora to podstawa profilaktyki zdrowotnej, zachowania dobrego samopoczucia i sprawności fizycznej. Jakie są najważniejsze założenia komponowania odpowiedniego jadłospisu dla osób starszych?
Zapotrzebowanie energetyczne spada z wiekiem
W miarę upływu lat, nasze zapotrzebowanie na energię spada, a wraz z nim powinna spadać ilość dostarczanych wraz z jedzeniem kalorii. Zmniejsza się masa mięśniowa, spowalnia metabolizm, zazwyczaj również zmniejsza się aktywność fizyczna. To ostatnie jednak nie zawsze jest regułą, ponieważ wielu seniorów jest o wiele aktywniejszych od swoich dzieci czy nawet wnuków – wynika to z faktu, że mają więcej czasu na podejmowanie różnorodnych zajęć, takich jak uprawa ogródka, ćwiczenia, jazda na rowerze czy spacery.
Nie zmienia to jednak faktu, że zazwyczaj w przypadku kobiet zapotrzebowanie kaloryczne plasuje się w przedziale 1300-1800 kcal, a mężczyzn – 1500-2000 kcal. Są to orientacyjne wartości i aby poznać dokładny przedział odpowiedni dla danej osoby, konieczne jest przeliczenie zapotrzebowania kalorycznego na podstawie wieku, wzrostu, wagi, indywidualnej aktywności fizycznej i stanu zdrowia.
Różnorodność i lekkostrawność – dwie żelazne zasady
Dieta dla seniora powinna być możliwie różnorodna, to znaczy złożona z produktów należących do różnych grup żywieniowych. W ten sposób gwarantuje się dostarczenie wszystkich niezbędnych dla zachowania zdrowia składników odżywczych.
Kolejną kwestią jest lekkostrawność. W narządach tworzących układ pokarmowy również zachodzą procesy starzeniowe, a to z kolei sprawia, że nie można ich nadmiernie obciążać trudnymi do strawienia potrawami. Z tego względu z diety seniora powinny zostać wyeliminowane wysokoprzetworzone produkty oraz tłuszcze zwierzęce.
Na talerzu osoby starszej powinny pojawiać się sezonowe warzywa oraz w umiarkowanych ilościach owoce – konieczne jest regularne kontrolowanie poziomu cukru, ponieważ wiele osób ma skłonność do rozwijania cukrzycy wraz z wiekiem. Dobrym zastępnikiem dla cukru jest słodzik w tabletkach.
Oprócz cukru w diecie seniora należy również pilnować poziomu sodu, czyli soli. Jej nadmiar może prowadzić do nadciśnienia tętniczego.
Komponując posiłki należy również pamiętać o tym, aby przynajmniej raz dziennie pojawiał się w diecie produkt bogaty w wapń: produkty mleczne, warzywa liściaste i nasiona roślin strączkowych.
Warzywa liściaste są również ważne ze względu na dużą zawartość błonnika, który pomaga układowi trawiennemu w prawidłowym działaniu i pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu.
Przykładowe posiłki dla seniora: śniadania, obiady i kolacje
Poniższe propozycje należy traktować jedynie jako inspirację. Pewne schorzenia mogą wymagać indywidualnego ustalenia diety, zmniejszenia lub zwiększenia jej kaloryczności.
Śniadanie:
- Owsianka na odtłuszczonym mleku z owocami i orzechami
- Jajecznica z chrupiącym pieczywem pełnoziarnistym
- Jogurt naturalny z muesli i owocami
Drugie śniadanie:
- Kanapka z chleba pełnoziarnistego z chudą wędliną, serem i ulubionymi warzywami sezonowymi
- Owoce sezonowe
- Kisiel z surowymi owocami
Obiad:
- Zupa jarzynowa z drobnym makaronem jajecznym
- Pieczona pierś z kurczaka z tłuczonymi ziemniakami i surówką z warzyw
- Ryba gotowana na parze z ryżem i brokułami
Kolacja:
- Kanapka z chleba pełnoziarnistego z serem białym, rzodkiewką i szczypiorkiem
- Jogurt naturalny z owocami
- Sałatka warzywna z oliwą z oliwek i grzankami z pieczywa pszennego