Dieta na obniżenie cholesterolu – 10 produktów, obok których nie warto przejść obojętnie
LDL to frakcja lipoprotein uczestnicząca w transporcie cholesterolu z wątroby do komórek ciała. Wysoki poziom cholesterolu związany jest z ryzykiem rozwoju chorób układu krążenia. W takiej sytuacji konieczna jest konsultacja ze specjalistą. Warto też zwrócić uwagę na swoją dietę. Oto produkty, które sprzyjają zachowaniu odpowiedniego poziomu cholesterolu.
Białko w diecie antycholesterolowej – rośliny strączkowe i chude mięso drobiowe
Ważnym źródłem kalorii w diecie jest białko. Dla zachowania odpowiedniego poziomu cholesterolu we krwi warto zmienić swoje przyzwyczajenia żywieniowe. Białko pochodzenia zwierzęcego dobrze jest wtedy zastąpić bogactwem roślin strączkowych. Według niektórych badań regularne spożywanie porcji nasion fasoli, grochu, soczewicy, soi lub bobu pomaga obniżyć poziom cholesterolu LDL. Rośliny strączkowe są doskonałym źródłem dobrze przyswajalnego białka. Ich spożycie uzupełnia dietę nie tylko w białko, ale też w węglowodany, błonnik i witaminy z grupy B. Zapewniają uczucie sytości na długi czas, co sprzyja utrzymaniu prawidłowej masy ciała.
W diecie pacjentów z zaburzeniami w gospodarce lipidowej należy unikać produktów odzwierzęcych. Wynika to z faktu, iż składniki te są bogate w tłuszcze nasycone, których spożycie warto ograniczać. Mimo tego mięso drobiowe to cenne źródło białka dozwolone na diecie osób z podwyższonym poziomem frakcji LDL. Zalecany sposób przyrządzania to gotowanie, parowanie i pieczenie w rękawie.
Ryby morskie korzystnie wpływające na poziom cholesterolu
W diecie sprzyjającej zachowaniu odpowiedniego poziomu LDL niezwykle ważne jest spożycie ryb. Najlepiej sprawdzają się tłuste ryby morskie, które są dobrym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3. Gotowane na parze, grillowane lub pieczone w piekarniku ryby takie jak łosoś, śledź, makrela, węgorz i sardynka to produkty, po które warto sięgać regularnie. Najlepiej spożywać je na obiad lub wczesną kolację 2 razy w tygodniu.
Zdrowe tłuszcze roślinne zmniejszające poziom LDL: oleje roślinne, oliwa i margaryna
Cennym dodatkiem do diety są tłuszcze pochodzenia roślinnego. Uzupełniają jadłospis w kwasy tłuszczowe, które są ważnym źródłem energii. Umiarkowane spożycie oleju słonecznikowego i rzepakowego sprzyja zachowaniu odpowiedniego poziomu frakcji LDL. Zalecane są też olej lniany i oliwę z oliwek. Tłuszcze te warto dodawać do sosów i dressingów oraz do zielonych koktajli warzywnych. Do smarowania pieczywa najlepiej używać margarynę roślinną. Pamiętaj jednak o tym, by mocno ograniczyć smażenie w przypadku problemów z utrzymaniem właściwego poziomu cholesterolu.
Surowe warzywa i owoce świeże lub suszone
Dostarczanie błonnika pokarmowego i witamin oraz minerałów wraz z dietą jest bardzo istotnym elementem zdrowego odżywiania. Osoby pragnące wyrównać poziom LDL we krwi powinny włączyć do jadłospisu świeże warzywa takie jak marchew, cebula, czosnek, kalafior i bakłażan. Z kolei umiarkowane spożycie owoców pomoże uzupełnić w diecie węglowodany i witaminy oraz minerały. Owoce jagodowe, jabłka, śliwki i gruszki (także suszone) są doskonałym źródłem błonnika.
W celu uzupełnienia składników pokarmowych można też posiłkować się preparatami z wyciągami roślinnymi. W internetowej ofercie allecco.pl znajdziemy suplementy diety wspierające utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi.
Produkty zbożowe: pełnoziarnisty chleb i kasze
Chleb pełnoziarnisty (zwłaszcza pieczywo razowe lub graham) i kasze zapewniają na długo uczucie sytości, jednocześnie pomagając regulować poziom cholesterolu. Z uwagi na dużą ilość błonnika do diety też warto włączyć płatki owsiane. Pieczywo należy spożywać w umiarkowanych ilościach. Należy pamiętać o tym, by używać zdrowych dodatków takich jak margaryna, drobiowe wędliny, chudy biały twaróg, rzodkiewki, sałata, pomidory lub ogórki.
Dieta antycholesterolowa to przede wszystkim produkty ubogie w tłuszcze nasycone. Zastąpienie białka i tłuszczu zwierzęcego roślinnymi odpowiednikami, spożywanie pieczywa pełnoziarnistego, składników bogatych w kwasy omega-3 i świeżych warzyw pomoże Ci utrzymać cholesterol w ryzach.