Hummus z bobu

0 0
Hummus z bobu

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Bób: 500g
Czosnek: 2 ząbki
Tahini: 4 łyżki
Sok z cytryny: 5 łyżek
Woda: 6-7 łyżek
Kumin: 1/2 łyżeczki
Sól: do smaku

Letnia alternatywa dla klasycznego hummusu z ciecierzycy!

  • Serves 1
  • Medium

Ingredients

Share

Tradycyjnie hummus, to pasta pochodząca z Bliskiego Wschodu, ukręcona z ciecierzycy. Tak na prawdę z każdego strączka można stworzyć pastę na wzór hummusu. W związku z tym, że mamy w Polsce lato, czyli sezon na świeży bób, postanowiłem stworzyć przepis na hummus z bobu… Oj jakie to jest pyszne…

Hummus z bobu

Dzisiaj zrobiłem dla Was alternatywną wersję, czyli hummus z bobu. Bardzo delikatne, kremowe i przyjemnie zielone smarowidło, które wyśmienicie smakuje w towarzystwie świeżych warzyw i pieczywa. Może być to rustykalna bagietka z pobliskiej piekarni, domowe bułeczki czosnkowe lub podpłomyki z patelni… Sam mam odwieczny dylemat, czym dzisiaj będę nabierał hummus prosto z miseczki…

Jak podawać hummus?

Gotowy hummus z bobu przełożyłem do miseczki i udekorowałem kilkoma połówkami bobu, uprażonym sezamem, listkami mięty oraz skropiłem oliwą z dodatkiem papryki wędzonej oraz chili. Ta smakową oliwa dodatkowo podkręca smak i nadaje wyrazistości, ale nie jest dodatkiem obowiązkowym. Możesz hummus skropić zwykłą oliwą z oliwek.

Lubisz domowe pasty? Sprawdź koniecznie moje przepisy na tradycyjne, znane i lubiane pasty, czyli hummus, guacamole oraz baba ghanoush. Może Cię również zainteresować moja książka pt. „HUMMUSY I PASTY„, w której znajdziesz dziesiątki inspiracji na domowe smarowidła!

Hummus z bobu – KĄCIK PORAD

  • Ilość bobu jest podana przed gotowaniem i obraniem.
  • Woda dodawana do hummusu powinna być lodowata i wlewana stopniowo, do momentu uzyskania porządanej konsystencji.
  • Gotowy hummus z bobu najlepiej zjeść w ciągu kilku dni. Przechowuj go w szczelnie zamkniętym opakowaniu w lodówce.

Hummus z bobu

[Ocena: 5]

Składniki

Ilość porcji:
Bób: 500g
Czosnek: 2 ząbki
Tahini: 4 łyżki
Sok z cytryny: 5 łyżek
Woda: 6-7 łyżek
Kumin: 1/2 łyżeczki
Sól: do smaku

Wykonanie

1
Gotowe

Ugotuj bób i obierz go. Nie wiesz jak ugotować bób? Sprawdź mój wpis poradnikowy - jak gotować bób. Z niego wszystkiego się dowiesz.

2
Gotowe

Wszystkie składniki umieść w kielichu blendera i zblenduj na gładką pastę. Dopraw do smaku i udekoruj wedle uznania. Smacznego!

Konrad Budzyk

Bób smażony z cebulą i jabłkiem
previous
Bób smażony z cebulą i jabłkiem
Dlaczego warto jeść masło orzechowe?
next
Dlaczego warto jeść masło orzechowe?
Bób smażony z cebulą i jabłkiem
previous
Bób smażony z cebulą i jabłkiem
Dlaczego warto jeść masło orzechowe?
next
Dlaczego warto jeść masło orzechowe?
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x
Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here