Ingredients
-
75g Płatki owsiane
-
250 ml Mleko roślinne
-
1 łyżka Masło orzechowe
-
garść Orzechy
-
1/2 łyżeczki Ekstrakt waniliowy
-
szczypta Cynamon
-
szczypta Sól
-
Opcjonalnie
-
do smaku Syrop klonowy
-
do podania Sezonowe owoce
-
do dekoracji Chipsy kokosowe
-
1 łyżeczka Konfitura truskawkowa
Zawsze gdy mam mało czasu, na przygotowanie sobie zdrowego śniadania, robię płatki owsiane z masłem orzechowym, czyli tak zwaną owsiankę. Jest to ekspresowy posiłek, który w towarzystwie świeżych, sezonowych owoców i prażonych orzechów sprawdza się IDEALNIE!
Owsianka z masłem orzechowym
Do przygotowania dzisiejszego śniadania wybrałem klasyczne masło orzechowe z orzeszków ziemnych. Świetnie sprawdzi się również masło migdałowe. Jeśli chodzi o orzechy, to użyj takich, które akurat masz pod ręką. U mnie były to uprażone na suchej patelni orzeszki ziemne, ale bardzo często sięgam również po orzechy laskowe, migdały i nerkowce.
Owsianka z masłem orzechowym nie mogłaby się obyć bez świeżych owoców. Tym razem dodałem truskawki i jeżyny, a czasami są to borówki i maliny. W okresie jesienno-zimowym wlatują banany i podsmażone jabłka. Możliwych kombinacji jest naprawdę wiele.
Opcjonalnym dodatkiem jest konfitura truskawkowa. Zawsze mam w spiżarce kilka słoików domowej roboty konfitur i sporadycznie dodaję ją również do porannej owsianki z masłem orzechowym.
Lubisz pałaszować płatki owsiane na śniadanie? Może Cię zainteresować również złota owsianka z kurkumą, domowa granola, ciasto z płatków owsianych oraz gofry owsiane. Wszystkie przepisy są dziecinnie PROSTE, PYSZNE I ZDROWE!
Dzisiejsza komosanka nie mógłby powstać bez masła z orzeszków ziemnych, które otrzymałem od sklepu EKOGRAM. Szukasz masła orzechowego najwyższej jakości? Sprawdź ofertę sklepu internetowego EKOGRAM.
Składniki
Płatki owsiane: 75g | |
Mleko roślinne: 250 ml | |
Masło orzechowe: 1 łyżka | |
Orzechy: garść | |
Ekstrakt waniliowy: 1/2 łyżeczki | |
Cynamon: szczypta | |
Sól: szczypta | |
Opcjonalnie |
|
Syrop klonowy: do smaku | |
Sezonowe owoce: do podania | |
Chipsy kokosowe: do dekoracji | |
Konfitura truskawkowa: 1 łyżeczka |
Wykonanie
1
Gotowe
|
Do garnka wsyp płatki owsiane oraz wlej mleko i gotuj na średnim ogniu przez około 7-10 minut. |
2
Gotowe
|
Gdy płatki spiją większość mleka i zrobią się miękkie, ściągnij garnek z ognia, dodaj masło orzechowe, uprażone na suchej patelni orzechy (zostawiając kilka do dekoracji), ekstrakt waniliowy, cynamon oraz sól. Bardzo dokładnie wymieszaj. |
3
Gotowe
|
Owsianka z masłem orzechowym jest już gotowa. Podawaj ją z syropem klonowym, świeżymi, sezonowymi owocami i uprażonymi orzechami lub chipsami kokosowymi. Smacznego! |
Wygląda cudownie, smakuje pewnie podobnie 😉 Ja kiedyś chciałam sobie sama zrobić masło orzechowe (z miodem) i niestety blender mi się spalił po 15 minutach. Długie wiercenie w gęstych orzechach to dla niego bardzo duży wysiłek.