Ingredients
-
1 sztuka Brokuł
-
250g Pieczarki
-
2 łyżki Olej
-
1 duża Cebula
-
4 ząbki Czosnek
-
Sos
-
200 ml Mleko roślinne
-
200 ml Bulion warzywny
-
75g Masło z nerkowców
-
1 łyżka Tahini
-
2 łyżeczki Musztarda
-
2 łyżeczki Sok z cytryny
-
4 łyżki Płatki drożdżowe
-
1 łyżeczka Tymianek
-
do smaku Pieprz i sól
-
500g Gnocchi
Szukasz obiadowej inspiracji, która będzie banalnie prosta w przygotowaniu, ale niebanalna w smaku? Dzisiejsze gnocchi z brokułami, to pozycja IDEALNA dla Ciebie. Przyrządzenie tych pyszności zajmie Ci maksymalnie 20 minut!
Gnocchi z brokułami i pieczarkami
Dobrze ugotowane, jeszcze delikatnie chrupiące brokuły, aromatyczne brunatne pieczarki, klasyczne gnocchi, świeży tymianek, a to wszystką skąpane w zdrowym, aksamitnie kremowym i co najważniejsze PRZEPYSZNYM sosie… Kluseczki z brokułami polecają się na obiad!
Bardzo często sos w tego typu przepisach jest zawiesisty, na bazie mąki lub/i śmietany. Nie tym razem! Postanowiłem ukręcić zdrowszą wersję ukochanego przeze mnie dania. Użyłem delikatnego i kremowego masła z nerkowców, tahini, mleka roślinnego, bulionu warzywnego, nieaktywnych płatków drożdżowych i musztardy. Do tego przyprawy oraz sok z cytryny do zbalansowania smaków. Oj jakie to jest cudowne połączenie…
Gnocchi z brokułami – KĄCIK PORAD
- Masz problem, aby dostać gnocchi? Możesz je zastąpić również kopytkami. Jeśli chcesz je zrobić samodzielnie, to polecam Ci przepis na kopytka dyniowe oraz kopytka brokułowe, które REWELACYJNIE będą się komponowały z dzisiejszym sosem.
- Do sosu użyłem mleka roślinnego owsianego, ale nada się również każde inne.
- Bardzo ważne, aby brokuły nie były rozgotowane. Jeśli nie wiesz jak się z nimi obchodzić, to sprawdź mój poradnik jak ugotować brokuły.
Dzisiejsze kluseczki z brokułami nie mógłby powstać bez masła z nerkowców, które otrzymałem od sklepu EKOGRAM. Jeśli szukasz masła orzechowego najwyższej jakości, to ta firma jest z pewnością godna polecenia!
Składniki
Brokuł: 1 sztuka | |
Pieczarki: 250g | |
Olej: 2 łyżki | |
Cebula: 1 duża | |
Czosnek: 4 ząbki | |
Sos |
|
Mleko roślinne: 200 ml | |
Bulion warzywny: 200 ml | |
Masło z nerkowców: 75g | |
Tahini: 1 łyżka | |
Musztarda: 2 łyżeczki | |
Sok z cytryny: 2 łyżeczki | |
Płatki drożdżowe: 4 łyżki | |
Tymianek: 1 łyżeczka | |
Pieprz i sól: do smaku | |
Gnocchi: 500g |
Wykonanie
1
Gotowe
|
Brokuła ugotuj, ale uważaj, żeby go nie rozgotować. |
2
Gotowe
|
Pieczarki pokrój w plasterki. Rozgrzej 1 łyżkę oleju i smaż je przez 5-10 minut, do momentu zarumienienia. Odstaw je na bok. |
3
Gotowe
|
Na nowej patelni rozgrzej pozostałą 1 łyżkę oleju. Cebulę pokrój w kostkę, a czosnek w plasterki i smaż na średnim ogniu przez 5 minut. |
4
Gotowe
|
W międzyczasie wymieszaj ze sobą bardzo dokładnie wszystkie składniki na sos - ja używam do tego blendera, w tedy mam pewność, że składniki są idealnie połączone. |
5
Gotowe
|
Do podsmażonej cebuli dodaj powstały sos i bardzo dokładnie wymieszaj. |
6
Gotowe
|
Gnocchi ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. |
7
Gotowe
|
Na patelnię dodaj ugotowane brokuły, usmażone pieczarki oraz gnocchi i ponownie bardzo dokładnie wymieszaj. |
8
Gotowe
|
Gnocchi z brokułami i pieczarkami są już gotowe. Podawaj je w towarzystwie świeżego tymianku. |
Ten przepis na gnocchi z brokułami i pieczarkami wydaje się być prawdziwą kulinarzą ucztą! Połączenie delikatnych gnocchi z chrupiącym brokułem i aromatycznymi pieczarkami brzmi nie tylko smacznie, ale i zdrowo. Zapisuję na listę „do spróbowania”!
Zrobione dzisiaj i przepyszne,gorąco polecam.