Gnocchi z brokułami i pieczarkami

0 0
Gnocchi z brokułami i pieczarkami

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Brokuł: 1 sztuka
Pieczarki: 250g
Olej: 2 łyżki
Cebula: 1 duża
Czosnek: 4 ząbki
Sos
Mleko roślinne: 200 ml
Bulion warzywny: 200 ml
Masło z nerkowców: 75g
Tahini: 1 łyżka
Musztarda: 2 łyżeczki
Sok z cytryny: 2 łyżeczki
Płatki drożdżowe: 4 łyżki
Tymianek: 1 łyżeczka
Pieprz i sól: do smaku
Gnocchi: 500g

ZDROWY, kremowy, wyjątkowy i co najważniejsze PYSZNY sos, który otacza kluseczki z brokułami!

  • Serves 2
  • Medium

Ingredients

  • Sos

Share

Szukasz obiadowej inspiracji, która będzie banalnie prosta w przygotowaniu, ale niebanalna w smaku? Dzisiejsze gnocchi z brokułami, to pozycja IDEALNA dla Ciebie. Przyrządzenie tych pyszności zajmie Ci maksymalnie 20 minut!

Gnocchi z brokułami i pieczarkami

Dobrze ugotowane, jeszcze delikatnie chrupiące brokuły, aromatyczne brunatne pieczarki, klasyczne gnocchi, świeży tymianek, a to wszystką skąpane w zdrowym, aksamitnie kremowym i co najważniejsze PRZEPYSZNYM sosie… Kluseczki z brokułami polecają się na obiad!

Bardzo często sos w tego typu przepisach jest zawiesisty, na bazie mąki lub/i śmietany. Nie tym razem! Postanowiłem ukręcić zdrowszą wersję ukochanego przeze mnie dania. Użyłem delikatnego i kremowego masła z nerkowców, tahini, mleka roślinnego, bulionu warzywnego, nieaktywnych płatków drożdżowych i musztardy. Do tego przyprawy oraz sok z cytryny do zbalansowania smaków. Oj jakie to jest cudowne połączenie…

Gnocchi z brokułami i pieczarkami

Gnocchi z brokułami – KĄCIK PORAD

  • Masz problem, aby dostać gnocchi? Możesz je zastąpić również kopytkami. Jeśli chcesz je zrobić samodzielnie, to polecam Ci przepis na kopytka dyniowe oraz kopytka brokułowe, które REWELACYJNIE będą się komponowały z dzisiejszym sosem.
  • Do sosu użyłem mleka roślinnego owsianego, ale nada się również każde inne.
  • Bardzo ważne, aby brokuły nie były rozgotowane. Jeśli nie wiesz jak się z nimi obchodzić, to sprawdź mój poradnik jak ugotować brokuły.

Dzisiejsze kluseczki z brokułami nie mógłby powstać bez masła z nerkowców, które otrzymałem od sklepu EKOGRAM. Jeśli szukasz masła orzechowego najwyższej jakości, to ta firma jest z pewnością godna polecenia!

[Ocena: 5]

Składniki

Ilość porcji:
Brokuł: 1 sztuka
Pieczarki: 250g
Olej: 2 łyżki
Cebula: 1 duża
Czosnek: 4 ząbki
Sos
Mleko roślinne: 200 ml
Bulion warzywny: 200 ml
Masło z nerkowców: 75g
Tahini: 1 łyżka
Musztarda: 2 łyżeczki
Sok z cytryny: 2 łyżeczki
Płatki drożdżowe: 4 łyżki
Tymianek: 1 łyżeczka
Pieprz i sól: do smaku
Gnocchi: 500g

Wykonanie

1
Gotowe

Brokuła ugotuj, ale uważaj, żeby go nie rozgotować.

2
Gotowe

Pieczarki pokrój w plasterki. Rozgrzej 1 łyżkę oleju i smaż je przez 5-10 minut, do momentu zarumienienia. Odstaw je na bok.

3
Gotowe

Na nowej patelni rozgrzej pozostałą 1 łyżkę oleju. Cebulę pokrój w kostkę, a czosnek w plasterki i smaż na średnim ogniu przez 5 minut.

4
Gotowe

W międzyczasie wymieszaj ze sobą bardzo dokładnie wszystkie składniki na sos - ja używam do tego blendera, w tedy mam pewność, że składniki są idealnie połączone.

5
Gotowe

Do podsmażonej cebuli dodaj powstały sos i bardzo dokładnie wymieszaj.

6
Gotowe

Gnocchi ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

7
Gotowe

Na patelnię dodaj ugotowane brokuły, usmażone pieczarki oraz gnocchi i ponownie bardzo dokładnie wymieszaj.

8
Gotowe

Gnocchi z brokułami i pieczarkami są już gotowe. Podawaj je w towarzystwie świeżego tymianku.

Konrad Budzyk

Pulpety z kaszy jaglanej - przepis na klopsy z kaszy jaglanej - wegańskie klopsiki z kaszy jaglanej
previous
Pulpety z kaszy jaglanej
Przepis na Makaron z hummusem i pomidorkami koktajlowymi
next
Makaron z hummusem i pomidorkami koktajlowymi
Pulpety z kaszy jaglanej - przepis na klopsy z kaszy jaglanej - wegańskie klopsiki z kaszy jaglanej
previous
Pulpety z kaszy jaglanej
Przepis na Makaron z hummusem i pomidorkami koktajlowymi
next
Makaron z hummusem i pomidorkami koktajlowymi
Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
GUIMODS

Ten przepis na gnocchi z brokułami i pieczarkami wydaje się być prawdziwą kulinarzą ucztą! Połączenie delikatnych gnocchi z chrupiącym brokułem i aromatycznymi pieczarkami brzmi nie tylko smacznie, ale i zdrowo. Zapisuję na listę „do spróbowania”!

Joanna

Zrobione dzisiaj i przepyszne,gorąco polecam.

2
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x
Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here