Ingredients
-
1 duża Cebula
-
4 ząbki Czosnek
-
2 łyżki Masło roślinne
-
2 kostki Tofu naturalne
-
1 łyżeczka Czarna sól
-
3-4 łyżki Płatki drożdżowe
-
1/2 łyżeczki Przyprawa curry
-
1/2 łyżeczki Wędzona papryka
-
100 ml Mleko roślinne
-
do smaku Pieprz i sól
-
do podania Ulubione warzywa
Perfekcyjne rozpoczęcie dnia, nie może się obyć bez pysznego i pełnowartościowego śniadania. Jednym z moich ulubionych sposobów na dostarczenie sobie dużej ilości białka i warzyw z rana, jest tofucznica. Bardzo prosta i szyba do przygotowania, smakowita i można z nią kombinować na wiele różnych sposobów. Dzisiaj pokażę Wam podstawową wersję, którą robię najczęściej.
Tofucznica, czyli tofu na śniadanie!
Podstawą udanej tofucznicy – poza tytułowym tofu – jest czarna sól, która nadaje delikatnie jajecznego smaku oraz nieaktywne płatki drożdżowe, ze względu nie tylko na ich wyjątkowy, lekko serowy smak, ale również zdolność zagęszczania. Cudownie żółty kolor uzyskujemy poprzez wsypanie przyprawy curry. Jeśli nie przepadasz za jej smakiem, to możesz ją pominąć. Całość podlewam delikatnie mlekiem roślinnym, aby tofucznica była bardziej kremowa.
W okresie wiosennym najczęściej podaję ją w towarzystwie smażonych szparagów. Jeśli ich nie mam, to zastępuje je brokułem, cukinią lub innymi sezonowymi warzywami. Dodatkowo na talerzu nie mogłoby zabraknąć smażonych pieczarek oraz pomidorków koktajlowych. Gotową tofucznicę podaję ze świeżym pieczywem. Oj takie śniadanie mógłbym jeść codziennie…!
Jeżeli szukacie innych wysokobiałkowych potraw na śniadanie to znajdziecie je tutaj – https://fitrepublic.pl/wysokobialkowe-przepisy-na-lunch-obiad-i-kolacje/.
Tofucznica – KĄCIK PORAD
- Ile ważą 2 kostki tofu? Około 360-400g
- Czy tofucznica wyjdzie bez czarnej soli? Oczywiście, że wyjdzie, ale będzie mniej „smakowa”.
- Jakiego tofu najlepiej użyć? Najlepiej sprawdzi się klasyczne tofu naturalne, które jest dostępne w każdym markecie.
- Co zamiast masła roślinnego? Oczywiście olej lub oliwa.
- Czy mleko można czymś zastąpić? Tak, możesz również użyć wody, ale tofucznica nie będzie taka delikatna i kremowa.
Szukasz więcej przepisów z użyciem tofu? Sprawdź koniecznie mój przepis na makaron z tofu w sosie orzechowym, klopsiki z tofu oraz wegańska fetę z tofu. Potrzebujesz więcej przepisów na śniadania? Zapraszam Cię do zakładki POMYSŁY NA ŚNIADANIA, gdzie znajdziesz wszystkie moje propozycje śniadaniowe.
Składniki
Cebula: 1 duża | |
Czosnek: 4 ząbki | |
Masło roślinne: 2 łyżki | |
Tofu naturalne: 2 kostki | |
Czarna sól: 1 łyżeczka | |
Płatki drożdżowe: 3-4 łyżki | |
Przyprawa curry: 1/2 łyżeczki | |
Wędzona papryka: 1/2 łyżeczki | |
Mleko roślinne: 100 ml | |
Pieprz i sól: do smaku | |
Ulubione warzywa: do podania |
Wykonanie
1
Gotowe
|
Cebulę pokrój w drobną kostkę, a czosnek posiekaj. Na dużej patelni rozgrzej masło roślinne i smaż je przez 3-4 minuty, co jakiś czas mieszając. |
2
Gotowe
|
Na patelnie dodaj pokruszone w palcach tofu i smaż kolejne 3-4 minuty. |
3
Gotowe
|
Wsyp czarną sól, płatki drożdżowe, przyprawę curry, wędzoną paprykę i wymieszaj. |
4
Gotowe
|
Wlej mleko i smaż do momentu zgęstnienia tofucznicy - w razie potrzeby możesz wlać odrobinę więcej mleka lub wody. Dopraw do smaku pieprzem oraz solą. Smacznego! |