Ingredients
-
30g Grzyby shiitake
-
360g Tofu naturalne
-
Marynata
-
2 łyżki Olej sezamowy
-
2 łyżki Syrop klonowy
-
1 łyżka Sos sojowy
-
1 łyżeczka Ocet ryżowy
-
1 łyżeczka Czosnek granulowany
-
1 łyżeczka Papryka wędzona
-
Bulion
-
1 sztuka Cebula
-
4 ząbki Czosnek
-
4cm Imbir
-
2 łyżki Olej sezamowy
-
1 litr Bulion warzywny
-
500 ml Mleko roślinne
-
2 łyżki Sos sojowy
-
1 łyżka Syrop klonowy
-
3-4 łyżki Tahini
-
do smaku Chili
-
Dodatki
-
250g Makaron
-
4 garści Szpinak
-
4 arkusze Nori
-
1 pęczek Zielona cebulka
-
do dekoracji Sezam
Ramen to zupa wywodząca się z kuchni japońskiej. Składa się z esencjonalnego bulionu, makaronu oraz pozostałych składników, dodawanych według własnych preferencji. Nie ma jednej, jedynej, prawilnej wersji. Dzisiaj przygotowałem dla Was wegański ramen, z kremowym i bardzo aromatycznym bulionem. Jest to moja wariacja na temat tej popularnej zupy.
WEGAŃSKI RAMEN
Co sprawia, że mój bulion jest taki aksamitny, kremowy i jednocześnie pełen smaku? Bardzo ważnymi składnikami są tahini oraz mleko roślinne. To właśnie te dwa składniki odpowiadają za jasną barwę bulionu oraz za jego delikatny smak. Nie mniej ważny jest imbir, cebula oraz czosnek, które po podsmażeniu i podgotowaniu, zostają kompletnie zblendowane, aby powstał idealnie gładki i kremowy bulion… Jest to niecodzienne rozwiązanie, ale moim zdaniem gwarantuje to ukręcenie najbardziej smakowitego i zarazem najprostszego ramenu, jaki tylko da się zrobić!
Z czym podawać wegański ramen?
W mojej miseczce zazwyczaj ląduje marynowane i pieczone tofu oraz grzyby shiitake, zblanszowane liście szpinaku, glony nori oraz duża ilość posiekanej zielonej cebulki. Takie połączenie smaków najbardziej mi odpowiada, ale Ty możesz eksperymentować z dodatkami dowoli. Masz ochotę na kukurydzę? Śmiało możesz ja tutaj dodać. Nie przepadasz za szpinakiem? Zastąp go kapustą pak choi! Nie możesz znaleść w sklepie grzybów shiitake? Użyj brunatnych pieczarek, które również świetnie będą tutaj pasowały.
Jaki makaron do ramenu?
Najprościej byłoby powiedzieć, że tylko ten, który ma na opakowaniu napis „MAKARON RAMEN”, ale… Świetnie sprawdzi się również makaron SOBA lub klasyczny makaron instant, który jest znany z zupek chińskich – on jest moim faworytem i to właśnie po niego sięgam najchętniej. Zwracaj uwagę na skład, ponieważ nie każdy makaron jest wegański.
Jakiego mleka użyć?
U mnie było to NIEMLEKO, ale świetnie sprawdzi się również dowolne mleko sojowe, owsiane lub kokosowe barista, które są bardzo kremowe i delikatne.
Trafiłem w Twoje smaki? W takim razie może Cię zainteresować również kostka sojowa w sosie słodko-kwaśnym, tofu w sosie pomarańczowym oraz placki z kukurydzą. Masz może ochotę na kanapkę w japońskim stylu? Sprawdź w takim razie przepis na onigirazu!
Dzisiejszy ramen nie mógłby powstać bez pasty tahini, którą otrzymałem od sklepu EKOGRAM. Jeśli szukasz pasty sezamowej najwyższej jakości, to ta jest z pewnością godna polecenia!
Składniki
Grzyby shiitake: 30g | |
Tofu naturalne: 360g | |
Marynata |
|
Olej sezamowy: 2 łyżki | |
Syrop klonowy: 2 łyżki | |
Sos sojowy: 1 łyżka | |
Ocet ryżowy: 1 łyżeczka | |
Czosnek granulowany: 1 łyżeczka | |
Papryka wędzona: 1 łyżeczka | |
Bulion |
|
Cebula: 1 sztuka | |
Czosnek: 4 ząbki | |
Imbir: 4cm | |
Olej sezamowy: 2 łyżki | |
Bulion warzywny: 1 litr | |
Mleko roślinne: 500 ml | |
Sos sojowy: 2 łyżki | |
Syrop klonowy: 1 łyżka | |
Tahini: 3-4 łyżki | |
Chili: do smaku | |
Dodatki |
|
Makaron: 250g | |
Szpinak: 4 garści | |
Nori: 4 arkusze | |
Zielona cebulka: 1 pęczek | |
Sezam: do dekoracji |
Wykonanie
1
Gotowe
|
Marynowane tofu i grzybyGrzyby shiitake zalej gorącą wodą, odstaw do zmięknięcia, a następnie odkrój twarde nóżki, zostawiając same kapelusze. |
2
Gotowe
|
Tofu pokrój w kostkę. Wszystkie składniki na marynatę wymieszaj ze sobą. Do marynaty dodaj tofu oraz grzyby shiitake i bardzo dokładnie wymieszaj. Odstaw na 5 minut. |
3
Gotowe
|
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Tofu oraz grzyby ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wstaw blachę do piekarnika i piecz przez około 15-20 minut. |
4
Gotowe
|
BulionW dużym garnku rozgrzej olej sezamowy. Cebulę pokrój w kostkę, a czosnek i imbir w plasterki. Smaż je na średnim ogniu przez 3-4 minuty. Po tym czasie wlej bulion warzywny, mleko roślinne, sos sojowy oraz syrop klonowy i gotuj przez 5 minut na średnim ogniu. |
5
Gotowe
|
Zdejmij garnek z gazu, dodaj tahini i wymieszaj. Przełóż zawartość garnka do kielicha blendera i zblenduj na gładki i kremowy bulion. |
6
Gotowe
|
PodanieSzpinak blanszuj, nori podziel na kilka części, makaron przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, zieloną cebulkę posiekaj, a sezam upraż na suchej patelni. |
7
Gotowe
|
W miseczce umieść makaron oraz pozostałe dodatki i zalej gorącym bulionem. Zajadaj póki ciepłe! |
Panie Blendman, ten ramenik to jest mistrzostwo. Szybki, pyszniutki, dziękuję za przepis, będę powtarzać <3
Cieszę się, smacznego!
Świetny przepis! Na stałe wejdzie to danie do jadłospisu mojej rodzinki. Dzięki.