Kostka sojowa w sosie słodko-kwaśnym

0 0
Kostka sojowa w sosie słodko-kwaśnym

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Kostka sojowa: 150g
Bulion warzywny: 1 litr
Skrobia ziemniaczana: 8 łyżek
Olej: 2 łyżki
Sos sojowy: 2 łyżki
Czosnek granulowany: 2 łyżeczki
Na sos
Sok ananasowy: 200 ml
Woda: 100 ml
Ocet ryżowy: 50 ml
Ketchup: 4 łyżki
Sos sojowy: 2 łyżki
Cukier trzcinowy: 4 łyżki
Skrobia ziemniaczana: 1 łyżka
Ostra papryka: do smaku
Dodatkowo
Czerwona cebula: 1 sztuka
Imbir: 3 cm
Czosnek: 3-4 ząbki
Olej: 2 łyżki
Czerwona papryka: 1 sztuka
Zielona papryka: 1 sztuka
Żółta papryka: 1 sztuka
Ananas z puszki: 200g
Opcjonalnie
Biały ryż: 200g
Brokuł: 1 sztuka
Zielona cebulka: 1 pęczek
Sezam: 2 łyżki

Co można zrobić z kostki sojowej? Wspaniały obiad, inspirowany kuchnią azjatycką!

  • Serves 4
  • Medium

Ingredients

  • Na sos

  • Dodatkowo

  • Opcjonalnie

Share

Dzisiejsze danie, to prawdziwa feeria smaków. Kostka sojowa zanurzona w cudownym słodko-kwaśnym sosie, podana z ryżem i brokułami. Z jednej strony atakuje nas delikatna słodycz płynąca z sosu oraz z kawałków ananasa. Z drugiej strony jednak smak jest zbalansowany przez ocet ryżowy, który nadaje kwaśności daniu. Do tego odrobina ostrych i rozgrzewających przypraw, warzywa, kilka chwil spędzonych w kuchni i… można rozkoszować się REWELACYJNYM daniem!

Kostka sojowa w sosie słodko-kwaśnym

Ostatnio zaopatrzyłem się w dużą ilość kostki sojowej, więc nadszedł czas na jej wykorzystanie. Czym w ogóle jest kostka sojowa? Jest to nic innego, jak sucha tekstura sojowa (tak jak popularne kotlety sojowe). Przypomina swoim wyglądem mięso pokrojone na gulasz. Jej przygotowanie jest banalnie proste… zalewamy gorącym bulionem, odstawiamy na około 20 minut, odcedzamy i można działać dalej…

Gdzie można kupić kostkę sojową?

W większości hipermarketów znajdziesz ją bez problemu obok kotletów sojowych. Jeśli jednak chcesz, możesz ją również zamówić online. Zobacz gdzie ją dostaniesz klikając -> TUTAJ. Masz kotlety sojowe i chcesz ich użyć? Nie ma problemu! Wystarczy, że po ich ugotowaniu/namoczeniu pokroisz je na mniejsze kawałki.

Z czym podawać dzisiejsze danie?

Kostka sojowa w sosie słodko-kwaśnym jest bardzo wyrazista, dlatego najlepiej będą tutaj pasowały delikatne dodatki. Ja postawiłem na gotowane brokuły oraz biały ryż. Do dekoracji użyłem zielonej cebulki oraz uprażonego sezamu.

Kostka sojowa w sosie słodko-kwaśnym

Kostka sojowa w sosie słodko-kwaśnym – KĄCIK PORAD

  • Sok ananasowy do sosu, to ten pozostały z puszki po ananasie.
  • Jeśli nie masz octu ryżowego, to możesz go zastąpić octem jabłkowym.
  • W spiżarce masz sos Sriracha? Możesz go śmiało dodać zamiast ostrej papryki.

Jakiś czas temu na łamach bloga pojawił się podobny przepis, który skradł Wasze serca. Mowa tutaj oczywiście o tofu w sosie pomarańczowym, które tak samo jak kostka sojowa w sosie słodko-kwaśnym, swoje korzenie ma w kuchni azjatyckiej, którą UWIELBIAM.

Jeśli jesteś fanek tekstury sojowej, to mam dla Ciebie dobrą wiadomość. Na blogu znajdziesz kilka przepisów, w których użyłem kotletów sojowych. Z pewnością może Cię zainteresować wspaniały wegański butter chicken, wegański kebab oraz wegański schabowy… Oj wszystko takie pyszne… Czas zakasać rękawy i wkroczyć do kuchni. W końcu kostka sojowa w sosie słodko-kwaśnym sama się nie zrobi!

[Ocena: 5]

Składniki

Ilość porcji:
Kostka sojowa: 150g
Bulion warzywny: 1 litr
Skrobia ziemniaczana: 8 łyżek
Olej: 2 łyżki
Sos sojowy: 2 łyżki
Czosnek granulowany: 2 łyżeczki
Na sos
Sok ananasowy: 200 ml
Woda: 100 ml
Ocet ryżowy: 50 ml
Ketchup: 4 łyżki
Sos sojowy: 2 łyżki
Cukier trzcinowy: 4 łyżki
Skrobia ziemniaczana: 1 łyżka
Ostra papryka: do smaku
Dodatkowo
Czerwona cebula: 1 sztuka
Imbir: 3 cm
Czosnek: 3-4 ząbki
Olej: 2 łyżki
Czerwona papryka: 1 sztuka
Zielona papryka: 1 sztuka
Żółta papryka: 1 sztuka
Ananas z puszki: 200g
Opcjonalnie
Biały ryż: 200g
Brokuł: 1 sztuka
Zielona cebulka: 1 pęczek
Sezam: 2 łyżki

Wykonanie

1
Gotowe

Jak zrobić kostkę sojową?

Kostkę sojową zalej wrzącym bulionem warzywnym i odstaw na około 20 minut. Po tym czasie odcedź bardzo dokładnie z pozostałego bulionu.

2
Gotowe

Do kostki sojowej dodaj olej, sos sojowy oraz czosnek granulowany i bardzo dokładnie wymieszaj. Wsyp 4 łyżki skrobii i obtocz w niej kostkę. Następnie wsyp kolejne 4 łyżki i ponownie obtocz.

3
Gotowe

Tak przygotowaną kostkę sojową wyłóż na blaszkę (najlepiej na papier do pieczenia) i piecz w 200 stopniach przez około 20 minut.

4
Gotowe

Jak zrobić sos słodko-kwaśny?

Wszystkie składniki na sos umieść w misce i bardzo dokładnie wymieszaj.

5
Gotowe

Co dalej?

Pokrój cebulkę w drobną kostkę, imbir i czosnek obierz i posiekaj. Rozgrzej w dużym garnku olej i smaż je przez 3-5 minut.

6
Gotowe

W międzyczasie pokrój paprykę w kostkę i dodaj do garnka. Dodaj również ananasa i smaż na średnim ogniu przez 10-15 minut.

7
Gotowe

Wlej wcześniej zrobiony sos i cały czas mieszaj. Dodaj upieczoną kostkę sojową i ponownie bardzo dokładnie wymieszaj. Gotuj jeszcze przez kilka minut i... To wszystko! Kostka sojowa w sosie słodko-kwaśnym jest już gotowa. Podawaj ją z ulubionymi dodatkami. Smacznego!

Konrad Budzyk

Bułeczki z czekoladą i wiśniami
previous
Bułeczki z czekoladą i wiśniami
Zupa caldo verde z jarmużem - Przepis na caldo verde
next
Zupa caldo verde z jarmużem
Bułeczki z czekoladą i wiśniami
previous
Bułeczki z czekoladą i wiśniami
Zupa caldo verde z jarmużem - Przepis na caldo verde
next
Zupa caldo verde z jarmużem
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x
Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here