Ingredients
-
Na ciasto
-
500g Mąka pszenna
-
14g Drożdże suszone
-
3-4 łyżki Cukier trzcinowy
-
1/2 łyżeczki Sól
-
300 ml Mleko roślinne
-
50 ml Olej
-
2 łyżeczki Ekstrakt waniliowy
-
Na nadzienie
-
80g Gorzka czekolada
-
80g Margaryna
-
3 łyżki Mleko roślinne
-
2 łyżki Kakao
-
6 łyżek Cukier trzcinowy
-
400g Wiśnie w syropie
-
garść Pistacje
-
Dodatkowo
-
100g Cukier trzcinowy
-
100 ml Woda
-
do dekoracji Pistacje
Oj ostatnio naszło mnie na domowe wypieki. Cały czas robię nowe drożdżówki, bułeczki, chleby… Bardzo dużą popularnością wśród Was cieszą się ostatnio dodane bułeczki kardamonowe oraz drożdżówka z czekoladą, tak więc inspirując się nimi, ukręciłem bułeczki z czekoladą. Zakręcone, małe, zgrabne, idealne do zabrania ze sobą w drogę lub do porannej kawki.
Bułeczki z czekoladą
W środku poza wspomnianą wcześniej masą czekoladową, znalazły się również wiśnie w syropie, które nadają charakteru drożdżówkom oraz chrupiące pistacje. Po upieczeniu wysmarowałem je delikatnie syropem cukrowym. Ten zabieg sprawia nie tylko, że bułeczki z czekoladą są troszkę słodsze, ale przede wszystkim wyglądają jeszcze ładniej… Bardziej okazale!
Bułeczki czekoladowe – KĄCIK PORAD
- Drożdże suszone możesz zastąpić również świeżymi. W tym przypadku użyj 30g świeżych drożdży.
- Mleko roślinne jakiego zazwyczaj używam, to NIEMLEKO, ale sprawdzi się również sojowe, owsiane… Jakie tylko lubisz, masz i używasz.
- Jeśli użyjesz innej czekolady niż gorzka, to pamiętaj zmniejszyć ilość cukru dodanego do masy czekoladowej.
Lubisz piec w domu? Sprawia Ci przyjemność wyrabianie ciasta? Zobacz koniecznie mój przepis na ciasto z semoliną, tartę z jabłkami, niezawodne cynamonki lub wytrawne bułeczki czosnkowe, które świetnie smakują w towarzystwie sałatek, hummusów i zup. Te pyszności, to gwarancja pojawienia się na twarzy uśmiechu od ucha do ucha!
Składniki
Na ciasto |
|
Mąka pszenna: 500g | |
Drożdże suszone: 14g | |
Cukier trzcinowy: 3-4 łyżki | |
Sól: 1/2 łyżeczki | |
Mleko roślinne: 300 ml | |
Olej: 50 ml | |
Ekstrakt waniliowy: 2 łyżeczki | |
Na nadzienie |
|
Gorzka czekolada: 80g | |
Margaryna: 80g | |
Mleko roślinne: 3 łyżki | |
Kakao: 2 łyżki | |
Cukier trzcinowy: 6 łyżek | |
Wiśnie w syropie: 400g | |
Pistacje: garść | |
Dodatkowo |
|
Cukier trzcinowy: 100g | |
Woda: 100 ml | |
Pistacje: do dekoracji |
Wykonanie
1
Gotowe
|
|
2
Gotowe
|
|
3
Gotowe
|
|
4
Gotowe
|
|
5
Gotowe
|
Chwyć pasek po obu końcach i zwiń go kilkukrotnie, przy okazji go wydłużając. Z tak zwiniętego paska zrób supełek, a oba jego końce schowaj pod spód. gotowa bułeczka powinna wyglądać tak jak na zdjęciu poniżej. Nie przejmuj się jeśli nie wyjdą Ci idealnie równe. W tym przypadku rustykalny kształt jest pożądany! Ułóż na blaszce wyłożonej papierem od pieczenia. Odstaw do wyrośnięcia na 20 minut. |
6
Gotowe
|
czy można pominąc wiśnie?