Ingredients
-
Na ciasto
-
500g Mąka pszenna
-
14g Drożdże suszone
-
3-4 łyżki Cukier trzcinowy
-
1/2 łyżeczki Kardamon
-
1/2 łyżeczki Sól
-
200 ml Mleko roślinne
-
100 ml Sok pomarańczowy
-
50 ml Olej
-
2 łyżeczki Ekstrakt waniliowy
-
Do środka
-
100g Masło roślinne
-
100g Cukier trzcinowy
-
2 łyżeczki Kardamon
-
2 łyżeczki Cynamon
-
2 łyżki Skórka z pomarańczy
-
Glazura
-
100g Marmolada pomarańczowa
-
20 ml Sok pomarańczowy
-
garść Migdały płatki
Do wykonania dzisiejszego przepisu zainspirowała mnie siostra i jej wojaże do Szwecji, gdzie niezwykle popularne są klasyczne kardamonowe bułeczki. Postanowiłem troszkę je podkręcić i ukręcić bułeczki kardamonowe z pomarańczą i odrobiną cynamonu… Oj to połączenie jest fenomenalne! Idealne drożdżówki z kardamonem do porannej kawy, w drogę lub do poczęstowania znajomych i nieznajomych… Sprawdzą się zawsze i wszędzie.
Bułeczki kardamonowe z pomarańczą
Co jest wyjątkowego w tych bułeczkach? Z pewnością ich wygląd! Są zwijane dokładnie tak, jak moje ukochane bułeczki czosnkowe. Ponadto zamiast polewać je lukrem lub dekorować cukrem pudrem, wysmarowałem je glazurą na bazie marmolady pomarańczowej i soku pomarańczowego… To właśnie ona nadaje im nie tylko dodatkowego smaku, ale również wilgotności i lepkości. Całość została zwieńczona płatkami migdałów. Wygląd i smak są tutaj niebanalne, wyjątkowe, ciekawe… Wspaniałe!
Bułeczki kardamonowe – KĄCIK PORAD
- Drożdże suszone możesz zastąpić również świeżymi. W tym przypadku użyj 30g świeżych drożdży.
- Mleko roślinne jakiego zazwyczaj używam, to NIEMLEKO, ale sprawdzi się również sojowe, owsiane… Jakie tylko lubisz, masz i używasz.
- Sok pomarańczowy powinien być wyciskany/dobrej jakości.
- Skórkę pomarańczową zetrzyj ze świeżej i dobrze umytej pomarańczy.
- Marmolada pomarańczowa może być zastąpiona również przez dżem pomarańczowy lub brzoskwiniowy.
Dzisiejsze bułeczki kardamonowe, to de facto drożdżówki, a przepisów na rozmaite drożdżówki nie brakuje… Można powiedzieć, że jestem drożdżówkowym specem. Zobacz koniecznie:
- Cynamonki
- Cynamonki dyniowe
- Drożdżówki z makiem
- Wegańskie drożdżówki z serem
- Wegańskie jagodzianki
- Drożdżówki z budyniem
- Bułeczki z chałwą
Dużo tych smakowitych propozycji, a tak mało czasu… Czas wkroczyć do kuchni i zakasać rękawy. W końcu bułeczki kardamonowe z pomarańczą same się nie zwiną.
Składniki
Na ciasto |
|
Mąka pszenna: 500g | |
Drożdże suszone: 14g | |
Cukier trzcinowy: 3-4 łyżki | |
Kardamon: 1/2 łyżeczki | |
Sól: 1/2 łyżeczki | |
Mleko roślinne: 200 ml | |
Sok pomarańczowy: 100 ml | |
Olej: 50 ml | |
Ekstrakt waniliowy: 2 łyżeczki | |
Do środka |
|
Masło roślinne: 100g | |
Cukier trzcinowy: 100g | |
Kardamon: 2 łyżeczki | |
Cynamon: 2 łyżeczki | |
Skórka z pomarańczy: 2 łyżki | |
Glazura |
|
Marmolada pomarańczowa: 100g | |
Sok pomarańczowy: 20 ml | |
Migdały płatki: garść |
Wykonanie
1
Gotowe
|
|
2
Gotowe
|
|
3
Gotowe
|
|
4
Gotowe
|
|
5
Gotowe
|
Chwyć pasek po obu końcach i zwiń go kilkukrotnie, przy okazji go wydłużając. Z tak zwiniętego paska zrób supełek, a oba jego końce schowaj pod spód. gotowa bułeczka powinna wyglądać tak jak na zdjęciu poniżej. Nie przejmuj się jeśli nie wyjdą Ci idealnie równe. W tym przypadku rustykalny kształt jest pożądany! Ułóż na blaszce wyłożonej papierem od pieczenia. Odstaw do wyrośnięcia na 20 minut. |
6
Gotowe
|
Wysmaruj bułeczki odrobiną mleka roślinnego lub wody i włóż do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około 20 minut. Gdy zrobią się apetycznie rumiane możesz je wyjąć. Zagotuj marmoladę z sokiem pomarańczowym i tak powstałą glazurą posmaruj bułeczki. Posyp migdałami i odstaw do przestygnięcia. Smacznego! |
Bułeczki z serem były przepyszne, jak czytałam przepis, już przełykałam ślinę , zaraz będę robić te, dziękuję za świetne przepisy
Bardzo mi miło 🙂
Bułeczki wyszły przepyszne. Miękkie, wilgotne, o wyrazistym, pomarańczowym smaku. Genialne 🙂