Ingredients
-
100g Aquafaba
-
1/4 łyżeczki Sól
-
Suche
-
200g Semolina
-
100g Mąka migdałowa
-
40g Cukier trzcinowy
-
1 łyżeczka Proszek do pieczenia
-
1 łyżeczka Soda
-
Mokre
-
120 ml Olej rzepakowy
-
80 ml Sok pomarańczowy
-
1 łyżeczka Ekstrakt waniliowy
-
1 łyżeczka Aromat pomarańczowy
-
4 łyżeczki Marmolada pomarańczowa
-
Syrop
-
100g Cukier trzcinowy
-
300 ml Sok pomarańczowy
Podczas mojego pobytu na Cyprze, musiałem zasmakować tamtejszej kuchni. Najbardziej w pamięci zapadło mi ciasto z semoliną, które jest również nazywane RAVANI. Jest to wypiek popularny nie tylko na Cyprze i w Grecji. Spotkasz je również w Egipcie pod nazwą BASBOUSA. Do samego ciasta nie daje się dużo cukru. Powód jest bardzo prosty… Po upieczeniu polewamy ciasto syropem, który sprawia, że ciasto z semoliną jest niewiarygodnie wilgotne i bardzo słodkie.
Ravani
Dzisiejsze ciasto można przygotować na wiele różnych sposobów. Smakuje wybornie nasączone syropem różanym lub klasycznym na bazie wody i cukru, ale… Moje serce skradła wersja pomarańczowa, którą się z Wami chcę podzielić. Do ciasta dodałem aromat pomarańczowy, marmoladę pomarańczową oraz sok pomarańczowy, a syrop, którym nasączyłem ciasto wykonałem z soku pomarańczowego i cukru… Pomarańczowo mi… Cudownie!
Z czym podawać ravani? Dla wielbicieli słodkości polecam lody waniliowe! Świetnie sprawdzi się również jogurt naturalny, który delikatnie złagodzi mocną słodycz płynącą z ciasta.
Ciasto z semoliną – KĄCIK PORAD
- Aquafaba to inaczej woda spod ciecierzycy. Nadaje ona puszystości ciastu. Ja zazwyczaj używam aquafaby z ciecierzycy w puszce. Dodanie soli sprawi, że łatwiej ją będzie ubić na sztywną pianę.
- Semolina to mąka pszenna z twardej odmiany pszenicy. Nie można jej zastąpić zwykłą mąką pszenną. Ewentualnym zamiennikiem może być kasza manna.
Jakiego tłuszczu użyć do przygotowania ciasta?
W sieci możesz natknąć się na wiele przepisów na to cudowne ciasto. Niektórzy dodają do ciasto masło, inni wlewają oliwę z oliwek, ale ja zdecydowanie jestem fanem użycia oleju rzepakowego. Dlaczego jest to u mnie tłuszcz pierwszego wyboru?
- Po pierwsze i najważniejsze – jest w 100% roślinny, wegański. Tłoczy się go z nasion rzepaku, który rośnie w naszej szerokości geograficznej, dzięki czemu wybieramy produkt lokalny. Dzięki rafinacji nadaje się on idealnie do smażenia i pieczenia.
- Wartościowy – olej rzepakowy jest bogaty w prowitaminy A, witaminy K oraz E. W diecie roślinnej bardzo ważne jest dostarczanie ODPOWIEDNICH tłuszczy. Czy wiesz, że olej rzepakowy rafinowany zawiera 10 razy więcej kwasów omega-3 od oleju z oliwek i aż 40 razy więcej od oleju z pestek winogron?!
- Uniwersalny – olej rzepakowy nadaje się do wszystkiego. Jest neutralny w smaku i zapachu, dlatego nie zmienia smaku dania, które przygotowuję. Jest to bardzo ważne zwłaszcza przy wypiekach. Ponadto wypieki z olejem rzepakowym, zamiast masła lub margaryny są pulchniejsze i lżejsze.
Oczywiście spożywanie oleju w nadmiernych ilościach nie jest korzystne dla naszego organizmu, ale warto wybierać go z głową, aby był dla nas wartościowy, a podczas gotowania prosty i przyjemny w użyciu.
Lubisz domowe wypieki? Zobacz koniecznie mój sposób na IDEALNĄ babkę cytrynową. Mogą Cię również zainteresować ostatnio dodane bułeczki kardamonowe, wegański piernik oraz… pozostałe WEGAŃSKIE DESERY.
Dzisiejszy przepis na ciasto z semoliną Sfinansowano z Funduszu Promocji Roślin Oleistych. Informacje zaczerpnięte ze strony Pokochaj Olej Rzepakowy.
Składniki
Aquafaba: 100g | |
Sól: 1/4 łyżeczki | |
Suche |
|
Semolina: 200g | |
Mąka migdałowa: 100g | |
Cukier trzcinowy: 40g | |
Proszek do pieczenia: 1 łyżeczka | |
Soda: 1 łyżeczka | |
Mokre |
|
Olej rzepakowy: 120 ml | |
Sok pomarańczowy: 80 ml | |
Ekstrakt waniliowy: 1 łyżeczka | |
Aromat pomarańczowy: 1 łyżeczka | |
Marmolada pomarańczowa: 4 łyżeczki | |
Syrop |
|
Cukier trzcinowy: 100g | |
Sok pomarańczowy: 300 ml |
Wykonanie
1
Gotowe
|
SyropDo rondelka wsyp cukier i wlej sok pomarańczowy. Gotuj na średnim ogniu przez około 15-20 minut. Po tym czasie odstaw do przestygnięcia. Syrop powinien zacząć robić się lepki, troszkę jak syrop klonowy. |
2
Gotowe
|
CiastoAquafabę wlej do miski, wsyp sól i miksuj przez kilka minut, do momentu uzyskania ubitej, sztywnej piany. |
3
Gotowe
|
Do nowej miski wsyp suche składniki i wymieszaj. W kolejnej misce wymieszaj ze sobą wszystkie mokre składniki. Teraz połącz ze sobą suche i mokre składniki. Dodaj ubitą aquafabę i delikatnie wmieszaj ją w ciasto. |
4
Gotowe
|
Do tortownicy przełóż ciasto i wyrównaj. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Wstaw foremkę do piekarnika i piecz przez około 25-30 minut. |
5
Gotowe
|
Na jeszcze gorące ciasto wylej 2/3 syropu i dokładnie go rozprowadź. Odstaw ciasto do całkowitego przestygnięcia. |
6
Gotowe
|
Ciasto z semoliną jest już gotowe. Podawaj je z lodami lub jogurtem naturalnym. Smacznego! |