Ravani – Ciasto z semoliną

0 0
Ravani – Ciasto z semoliną

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Aquafaba: 100g
Sól: 1/4 łyżeczki
Suche
Semolina: 200g
Mąka migdałowa: 100g
Cukier trzcinowy: 40g
Proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
Soda: 1 łyżeczka
Mokre
Olej rzepakowy: 120 ml
Sok pomarańczowy: 80 ml
Ekstrakt waniliowy: 1 łyżeczka
Aromat pomarańczowy: 1 łyżeczka
Marmolada pomarańczowa: 4 łyżeczki
Syrop
Cukier trzcinowy: 100g
Sok pomarańczowy: 300 ml

Cudownie wilgotne, słodkie i co najważniejsze... PRZEPYSZNE!

  • Serves 1
  • Medium

Ingredients

  • Suche

  • Mokre

  • Syrop

Share

Podczas mojego pobytu na Cyprze, musiałem zasmakować tamtejszej kuchni. Najbardziej w pamięci zapadło mi ciasto z semoliną, które jest również nazywane RAVANI. Jest to wypiek popularny nie tylko na Cyprze i w Grecji. Spotkasz je również w Egipcie pod nazwą BASBOUSA. Do samego ciasta nie daje się dużo cukru. Powód jest bardzo prosty… Po upieczeniu polewamy ciasto syropem, który sprawia, że ciasto z semoliną jest niewiarygodnie wilgotne i bardzo słodkie.

Ravani

Dzisiejsze ciasto można przygotować na wiele różnych sposobów. Smakuje wybornie nasączone syropem różanym lub klasycznym na bazie wody i cukru, ale… Moje serce skradła wersja pomarańczowa, którą się z Wami chcę podzielić. Do ciasta dodałem aromat pomarańczowy, marmoladę pomarańczową oraz sok pomarańczowy, a syrop, którym nasączyłem ciasto wykonałem z soku pomarańczowego i cukru… Pomarańczowo mi… Cudownie!

Z czym podawać ravani? Dla wielbicieli słodkości polecam lody waniliowe! Świetnie sprawdzi się również jogurt naturalny, który delikatnie złagodzi mocną słodycz płynącą z ciasta.

Ravani - Ciasto z semoliną

Ciasto z semoliną – KĄCIK PORAD

  • Aquafaba to inaczej woda spod ciecierzycy. Nadaje ona puszystości ciastu. Ja zazwyczaj używam aquafaby z ciecierzycy w puszce. Dodanie soli sprawi, że łatwiej ją będzie ubić na sztywną pianę.
  • Semolina to mąka pszenna z twardej odmiany pszenicy. Nie można jej zastąpić zwykłą mąką pszenną. Ewentualnym zamiennikiem może być kasza manna.

Jakiego tłuszczu użyć do przygotowania ciasta?

W sieci możesz natknąć się na wiele przepisów na to cudowne ciasto. Niektórzy dodają do ciasto masło, inni wlewają oliwę z oliwek, ale ja zdecydowanie jestem fanem użycia oleju rzepakowego. Dlaczego jest to u mnie tłuszcz pierwszego wyboru?

  • Po pierwsze i najważniejsze – jest w 100% roślinny, wegański. Tłoczy się go z nasion rzepaku, który rośnie w naszej szerokości geograficznej, dzięki czemu wybieramy produkt lokalny. Dzięki rafinacji nadaje się on idealnie do smażenia i pieczenia.
  • Wartościowy – olej rzepakowy jest bogaty w prowitaminy A, witaminy K oraz E. W diecie roślinnej bardzo ważne jest dostarczanie ODPOWIEDNICH tłuszczy. Czy wiesz, że olej rzepakowy rafinowany zawiera 10 razy więcej kwasów omega-3 od oleju z oliwek i aż 40 razy więcej od oleju z pestek winogron?!
  • Uniwersalny – olej rzepakowy nadaje się do wszystkiego. Jest neutralny w smaku i zapachu, dlatego nie zmienia smaku dania, które przygotowuję. Jest to bardzo ważne zwłaszcza przy wypiekach. Ponadto wypieki z olejem rzepakowym, zamiast masła lub margaryny są pulchniejsze i lżejsze.

Oczywiście spożywanie oleju w nadmiernych ilościach nie jest korzystne dla naszego organizmu, ale warto wybierać go z głową, aby był dla nas wartościowy, a podczas gotowania prosty i przyjemny w użyciu.

Lubisz domowe wypieki? Zobacz koniecznie mój sposób na IDEALNĄ babkę cytrynową. Mogą Cię również zainteresować ostatnio dodane bułeczki kardamonowe, wegański piernik oraz… pozostałe WEGAŃSKIE DESERY.

Olej rzepakowy rafinowany

Dzisiejszy przepis na ciasto z semoliną Sfinansowano z Funduszu Promocji Roślin Oleistych. Informacje zaczerpnięte ze strony Pokochaj Olej Rzepakowy.

[Ocena: 5]

Składniki

Ilość porcji:
Aquafaba: 100g
Sól: 1/4 łyżeczki
Suche
Semolina: 200g
Mąka migdałowa: 100g
Cukier trzcinowy: 40g
Proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
Soda: 1 łyżeczka
Mokre
Olej rzepakowy: 120 ml
Sok pomarańczowy: 80 ml
Ekstrakt waniliowy: 1 łyżeczka
Aromat pomarańczowy: 1 łyżeczka
Marmolada pomarańczowa: 4 łyżeczki
Syrop
Cukier trzcinowy: 100g
Sok pomarańczowy: 300 ml

Wykonanie

1
Gotowe

Syrop

Do rondelka wsyp cukier i wlej sok pomarańczowy. Gotuj na średnim ogniu przez około 15-20 minut. Po tym czasie odstaw do przestygnięcia. Syrop powinien zacząć robić się lepki, troszkę jak syrop klonowy.

2
Gotowe

Ciasto

Aquafabę wlej do miski, wsyp sól i miksuj przez kilka minut, do momentu uzyskania ubitej, sztywnej piany.

3
Gotowe

Do nowej miski wsyp suche składniki i wymieszaj. W kolejnej misce wymieszaj ze sobą wszystkie mokre składniki. Teraz połącz ze sobą suche i mokre składniki. Dodaj ubitą aquafabę i delikatnie wmieszaj ją w ciasto.

4
Gotowe

Do tortownicy przełóż ciasto i wyrównaj. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Wstaw foremkę do piekarnika i piecz przez około 25-30 minut.

5
Gotowe

Na jeszcze gorące ciasto wylej 2/3 syropu i dokładnie go rozprowadź. Odstaw ciasto do całkowitego przestygnięcia.

6
Gotowe

Ciasto z semoliną jest już gotowe. Podawaj je z lodami lub jogurtem naturalnym. Smacznego!

Konrad Budzyk

Muszle nadziewane szpinakiem i serkiem z nerkowców
previous
Muszle nadziewane szpinakiem i serkiem z nerkowców
Szybki i prosty chleb pszenny
next
Szybki i prosty chleb pszenny
Muszle nadziewane szpinakiem i serkiem z nerkowców
previous
Muszle nadziewane szpinakiem i serkiem z nerkowców
Szybki i prosty chleb pszenny
next
Szybki i prosty chleb pszenny
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x
Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here