Ingredients
-
300g Ciasto francuskie
-
1 sztuka Papryka czerwona
-
2 sztuki Cebula
-
3 ząbki Czosnek
-
szczypta Sól
-
2 łyżki Masło roślinne
-
1 sztuka Cukinia
-
2 łyżki Masło roślinne
-
szczypta Sól
-
180-200g Tofu naturalne
-
100 ml Mleczko kokosowe
-
100 ml Mleko roślinne
-
2 łyżki Płatki drożdżowe
-
2 łyżki Mąka kukurydziana
-
1 łyżeczka Musztarda
-
do smaku Sól i pieprz
-
Opcjonalnie
-
100g Wegańska feta
Przez ostatnie tygodnie zakochałem się w wytrawnych tartach. Robię je na różne sposoby, z różnymi dodatkami i na różnych spodach. Tyle możliwości, żeby pokombinować ze smakami… REWELACJA! Dzisiaj na tapet wleciała wegańska tarta z cukinią i papryką, którą przygotowałem na spodzie z ciasta francuskiego. Dzięki temu zabiegowi przygotowanie jej jest jeszcze prostsze i szybsze niż tarty cebulowej, która zawitała na blogu całkiem niedawno.
Wegańska tarta z cukinią i papryką
Jak już sama nazwa dzisiejszego dania wskazuje, w dzisiejszej tarcie znajduje się podsmażona na roślinnym masełku cukinia oraz papryka. Poza nimi znalazła się w niej również cebula, czosnek oraz… WEGAŃSKA FETA. Jest to składnik opcjonalny, ale naprawdę warto ją dodać! Możesz użyć tej sklepowej lub zrobić ja samodzielnie z tofu -> Wegańska feta z tofu. Sklepowa się rozpłynie, a domowa pozostanie zwarta. Całość została dopełniona zblendowanym tofu naturalnym z kremowym mleczkiem kokosowym, wyrazistą musztardą i płatkami drożdżowymi o serowym aromacie.
Wegańska tarta z cukinią nadaje się do jedzenia na zimno lub po podgrzaniu na ciepło. Zaraz po upieczeniu musi zostać przestudzoną, aby masa stężała i nie rozlała się podczas krojenia. Tarta świetnie smakuje w towarzystwie prostej sałatki z pomidorkami koktajlowymi i oliwkami.
Szukasz więcej obiadowych inspiracji? Zobacz koniecznie pozostałe WEGAŃSKIE PRZEPISY, które dla Was przygotowałem. Ostatnio poza tartami zajadam się bardzo chętnie spaghetti z piekarnika, które jest szybkim i pysznym sposobem na obiad. Gdy mam troszkę więcej czasu lubię ukręcić wegańska lasagne z soczewicą lub lasagne ze szpinakiem… Mniam! Teraz jednak pora zabrać się za tartę. W końcu sama się nie zrobi!
Składniki
Ciasto francuskie: 300g | |
Papryka czerwona: 1 sztuka | |
Cebula: 2 sztuki | |
Czosnek: 3 ząbki | |
Sól: szczypta | |
Masło roślinne: 2 łyżki | |
Cukinia: 1 sztuka | |
Masło roślinne: 2 łyżki | |
Sól: szczypta | |
Tofu naturalne: 180-200g | |
Mleczko kokosowe: 100 ml | |
Mleko roślinne: 100 ml | |
Płatki drożdżowe: 2 łyżki | |
Mąka kukurydziana: 2 łyżki | |
Musztarda: 1 łyżeczka | |
Sól i pieprz: do smaku | |
Opcjonalnie |
|
Wegańska feta: 100g |
Wykonanie
1
Gotowe
|
Paprykę pokrój w kostkę, cebulę w piórka, a czosnek w plasterki. Rozgrzej na patelni masło roślinne i smaż przygotowane warzywa przez 10 minut na średnim ogniu. Dopraw szczyptą soli. |
2
Gotowe
|
Cukinię umyj i pokrój w plasterki. Na patelni rozgrzej masło i smaż cukinię z obu stron na złoty kolor. |
3
Gotowe
|
Tofu, mleczko kokosowe, mleko roślinne, płatki drożdżowe, mąkę kukurydzianą, musztardę, sól oraz pieprz umieść w kielichu blendera. Zblenduj do uzyskania jednolitej i gładkiej konsystencji. Powinna powstać masa o konsystencji ciasta na naleśniki. |
4
Gotowe
|
Foremkę na tartę natłuść delikatnie olejem lub masłem i wyłóż dokładnie ciastem francuskim. |
5
Gotowe
|
Na cieście francuskim umieść pierwsze usmażoną paprykę z cebulą, następnie rozłóż pokrojoną w kostkę wegańska fetę (jeśli używasz), wylej zblendowaną masę, a na niej ułóż usmażoną na złoto cukinię. Wstaw foremkę do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piecz tartę przez około 45 minut. |
6
Gotowe
|
Wyjmij tartę z piekarnika i odstaw do przestygnięcia. Wegańska tarta z cukinią i papryką jest już gotowa. Krój, nakładaj i zajadaj. Smacznego! |