Wegańska tarta z cukinią i papryką

0 0
Wegańska tarta z cukinią i papryką

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Ciasto francuskie: 300g
Papryka czerwona: 1 sztuka
Cebula: 2 sztuki
Czosnek: 3 ząbki
Sól: szczypta
Masło roślinne: 2 łyżki
Cukinia: 1 sztuka
Masło roślinne: 2 łyżki
Sól: szczypta
Tofu naturalne: 180-200g
Mleczko kokosowe: 100 ml
Mleko roślinne: 100 ml
Płatki drożdżowe: 2 łyżki
Mąka kukurydziana: 2 łyżki
Musztarda: 1 łyżeczka
Sól i pieprz: do smaku
Opcjonalnie
Wegańska feta: 100g

Prosta, szybka i przede wszystkim pyszna... Tarta na spodzie z ciasta francuskiego!

  • Serves 1
  • Medium

Ingredients

  • Opcjonalnie

Share

Przez ostatnie tygodnie zakochałem się w wytrawnych tartach. Robię je na różne sposoby, z różnymi dodatkami i na różnych spodach. Tyle możliwości, żeby pokombinować ze smakami… REWELACJA! Dzisiaj na tapet wleciała wegańska tarta z cukinią i papryką, którą przygotowałem na spodzie z ciasta francuskiego. Dzięki temu zabiegowi przygotowanie jej jest jeszcze prostsze i szybsze niż tarty cebulowej, która zawitała na blogu całkiem niedawno.

Wegańska tarta z cukinią i papryką

Jak już sama nazwa dzisiejszego dania wskazuje, w dzisiejszej tarcie znajduje się podsmażona na roślinnym masełku cukinia oraz papryka. Poza nimi znalazła się w niej również cebula, czosnek oraz… WEGAŃSKA FETA. Jest to składnik opcjonalny, ale naprawdę warto ją dodać! Możesz użyć tej sklepowej lub zrobić ja samodzielnie z tofu -> Wegańska feta z tofu. Sklepowa się rozpłynie, a domowa pozostanie zwarta. Całość została dopełniona zblendowanym tofu naturalnym z kremowym mleczkiem kokosowym, wyrazistą musztardą i płatkami drożdżowymi o serowym aromacie.

Wegańska tarta z cukinią nadaje się do jedzenia na zimno lub po podgrzaniu na ciepło. Zaraz po upieczeniu musi zostać przestudzoną, aby masa stężała i nie rozlała się podczas krojenia. Tarta świetnie smakuje w towarzystwie prostej sałatki z pomidorkami koktajlowymi i oliwkami.

Szukasz więcej obiadowych inspiracji? Zobacz koniecznie pozostałe WEGAŃSKIE PRZEPISY, które dla Was przygotowałem. Ostatnio poza tartami zajadam się bardzo chętnie spaghetti z piekarnika, które jest szybkim i pysznym sposobem na obiad. Gdy mam troszkę więcej czasu lubię ukręcić wegańska lasagne z soczewicą lub lasagne ze szpinakiem… Mniam! Teraz jednak pora zabrać się za tartę. W końcu sama się nie zrobi!

[Ocena: 5]

Składniki

Ilość porcji:
Ciasto francuskie: 300g
Papryka czerwona: 1 sztuka
Cebula: 2 sztuki
Czosnek: 3 ząbki
Sól: szczypta
Masło roślinne: 2 łyżki
Cukinia: 1 sztuka
Masło roślinne: 2 łyżki
Sól: szczypta
Tofu naturalne: 180-200g
Mleczko kokosowe: 100 ml
Mleko roślinne: 100 ml
Płatki drożdżowe: 2 łyżki
Mąka kukurydziana: 2 łyżki
Musztarda: 1 łyżeczka
Sól i pieprz: do smaku
Opcjonalnie
Wegańska feta: 100g

Wykonanie

1
Gotowe

Paprykę pokrój w kostkę, cebulę w piórka, a czosnek w plasterki. Rozgrzej na patelni masło roślinne i smaż przygotowane warzywa przez 10 minut na średnim ogniu. Dopraw szczyptą soli.

2
Gotowe

Cukinię umyj i pokrój w plasterki. Na patelni rozgrzej masło i smaż cukinię z obu stron na złoty kolor.

3
Gotowe

Tofu, mleczko kokosowe, mleko roślinne, płatki drożdżowe, mąkę kukurydzianą, musztardę, sól oraz pieprz umieść w kielichu blendera. Zblenduj do uzyskania jednolitej i gładkiej konsystencji. Powinna powstać masa o konsystencji ciasta na naleśniki.

4
Gotowe

Foremkę na tartę natłuść delikatnie olejem lub masłem i wyłóż dokładnie ciastem francuskim.

5
Gotowe

Na cieście francuskim umieść pierwsze usmażoną paprykę z cebulą, następnie rozłóż pokrojoną w kostkę wegańska fetę (jeśli używasz), wylej zblendowaną masę, a na niej ułóż usmażoną na złoto cukinię. Wstaw foremkę do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piecz tartę przez około 45 minut.

6
Gotowe

Wyjmij tartę z piekarnika i odstaw do przestygnięcia. Wegańska tarta z cukinią i papryką jest już gotowa. Krój, nakładaj i zajadaj. Smacznego!

Konrad Budzyk

Tarta cebulowa z tofu i pieczarkami
previous
Tarta cebulowa z tofu i pieczarkami
Przepis na Bułeczki czosnkowe
next
Bułeczki czosnkowe
Tarta cebulowa z tofu i pieczarkami
previous
Tarta cebulowa z tofu i pieczarkami
Przepis na Bułeczki czosnkowe
next
Bułeczki czosnkowe
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x
Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here