Burger z buraka i kaszy jaglanej

0 0
Burger z buraka i kaszy jaglanej

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Kasza jaglana: 200g
Burak: 600g
Orzechy laskowe: 150g
Słonecznik: 50g
Czerwona cebula: 1 duża
Czosnek: 4 ząbki
Olej: 100 ml
Sos sojowy: 4 łyżki
Musztarda: 4 łyżeczki
Bułka tarta: 100g
Mąka pszenna: 70g
Płatki drożdżowe: 4 łyżki
Tymianek: 3 łyżeczki
Pieprz i sól: do smaku

Prosty, szybki i PYSZNY sposób na wegańskiego burgera!

  • Serves 10
  • Medium

Ingredients

Share

To za co cenię sobie kuchnię wegańska, to przymus bycia kreatywnym podczas gotowania. Dzięki temu dania są różnorodne, a na talerzu nie ma monotonii. Dzisiaj na tapet wleciał burger z buraka i kaszy jaglanej, który został przeze mnie wzbogacony o kilka ciekawych dodatków. Oczywiście w środku nadal jest to roślinny kotlecik, więc jeśli szukasz zamiennika mięsa, to w tym przepisie go nie znajdziesz. Znajdziesz natomiast wspaniały smak, który zapamiętasz na długo!

Burger z buraka

No dobrze, ale wracając do wnętrza… Co znajduje się w tym kotleciku poza tytułowymi składnikami? Przede wszystkim jestem wielkim fanem połączenia buraka z orzechami, tak więc nie mogło tutaj zabraknąć uprażonych orzechów laskowych oraz słonecznika, które cudownie się z nim komponują. Wyjątkowego smaku kotletom z buraka nadaje również dodatek musztardy, sosu sojowego, tymianku i… płatki drożdżowe. Te ostatnie nie są co prawda składnikiem obowiązkowym, ale jeśli masz w spiżarce nieaktywne płatki drogowe, to naprawdę warto ich użyć do przygotowania kotletów.

Z czym podawać burgera z buraka?

U mnie na spodzie wylądowało rozgniecione awokado z odrobiną soli. Na kotleciku położyłem świeży szpinak, spory plaster pomidora czekoladowego oraz krążki czerwonej cebuli. Górę bułki posmarowałem wegańskim majonezem… To połączenie jest dla mnie fenomenalne i burger z buraka i kaszy jaglanej w moim odczuciu najlepiej smakuje w takim towarzystwie. Jeśli chodzi o pieczywo, to oczywiście możesz sięgnąć po dowolne bułki. Chcesz je zrobić samodzielnie? Polecam ci przepis na bułki pszenne oraz bułki dyniowe.

Burger z buraka – KĄCIK PORAD

  • Orzechy laskowe mogę z powodzeniem zostać zastąpione przez np. orzechy włoskie.
  • Orzechy powinny zostać bardzo drobno posiekane lub częściowo mogą być nawet przemielone. Ja użyłem do tego malaksera.
  • Zamiast mąki pszennej możesz również użyć dowolnej mąki bezglutenowej lub orkiszowej.
  • Z podanej ilości składników wychodzi 10 dużych kotlecików.
  • Kotlety z buraka i kaszy jaglanej świetnie nadają się do mrożenia i późniejszego podgrzewania.

Szukasz więcej podobnych inspiracji? Sprawdź koniecznie mój sposób na kotlety z zielonej soczewicy, kotlety z batatów oraz kotlety z marchewki. Każda z tych propozycji jest wegańska, prosta w przygotowaniu i co najważniejsze… SMAKOWITA! Teraz bez zbędnego przedłużania, czas zakasać rękawy i wkroczyć do kuchni. W końcu burgery z buraka same się nie zrobią.

[Ocena: 5]

Składniki

Ilość porcji:
Kasza jaglana: 200g
Burak: 600g
Orzechy laskowe: 150g
Słonecznik: 50g
Czerwona cebula: 1 duża
Czosnek: 4 ząbki
Olej: 100 ml
Sos sojowy: 4 łyżki
Musztarda: 4 łyżeczki
Bułka tarta: 100g
Mąka pszenna: 70g
Płatki drożdżowe: 4 łyżki
Tymianek: 3 łyżeczki
Pieprz i sól: do smaku

Wykonanie

1
Gotowe

Kaszę jaglaną przepłucz bardzo dokładnie pod bieżącą wodą i gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

2
Gotowe

Do dużej miski zetrzyj na małych oczkach obrane buraki. Orzechy laskowe oraz słonecznik upraż na suchej patelni, bardzo drobno posiekaj i wsyp do miski. Cebulę i czosnek pokrój drobno, rozgrzej część oleju na patelni i smaż je przez 5 minut, a następnie dodaj do miski. Wlej pozostały olej oraz dodaj wszystkie pozostałe składniki. Bardzo dokładnie wymieszaj, spróbuj i dopraw do smaku.

3
Gotowe

Z powstałej masy uformuj kotleciki. U mnie każdy miał wagę około 180g, ale jeśli chcesz, możesz zrobić je mniejsze. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni i piecz kotlety około 45-50 minut. Po około połowie czasu pieczenia obróć kotlety na drugą stronę i piecz dalej.

4
Gotowe

Jak zrobić burgera z buraka?

Przekrój bułkę. Posmaruj ją z obu stron ulubionymi sosami, połóż wcześniej przygotowany kotlecik z buraka, dodaj pomidora, świeżą cebulę i szpinak. Zajadaj póki ciepłe. Smacznego!

Konrad Budzyk

Przepis na Gofry owsiane z płatków owsianych
previous
Gofry owsiane z płatków owsianych
Tarta cebulowa z tofu i pieczarkami
next
Tarta cebulowa z tofu i pieczarkami
Przepis na Gofry owsiane z płatków owsianych
previous
Gofry owsiane z płatków owsianych
Tarta cebulowa z tofu i pieczarkami
next
Tarta cebulowa z tofu i pieczarkami
Subscribe
Powiadom o
guest
7 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Magdalena

Hej 🙂 bardzo Ci dziękuję za ten przepis, miałam nadmiar buraków a te burgery wyszły na prawdę ekstra, a jak pachniały!

Konrad Budzyk

Super! Bardzo mi miło <3 🙂

Paulina

Ojejku! Jakie to dobre! To juz kolejny Twój przepis, który testuję i każdy wychodzi rewelacyjnie!
PS. Zrobiłam bez musztardy i bułkę tartą zamieniałam na kaszę manną.

Konrad Budzyk

Super! Bardzo mi miło 🙂

Paola

A czy płatki jaglane zamiast kaszy sprawdza się równie dobrze?
Myślisz, że taka sama gramatura będzie okk? 🙂

magda

Robiłam wczoraj i… genialny jest ten przepis! Burgery wyszły przepyszne.Piękny kolor i niepowtarzalny smak 🙂 w końcu znalazłam idealny przepis! Fajnie, że można je mrozić, bo nic się nie marnuje, a w każdej chwili będą pod ręką. Dzięki wielkie 🙂

7
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x
Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here