Rwany chlebek czosnkowy

0 0
Rwany chlebek czosnkowy

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
NA CIASTO
Świeże drożdże: 25g
Cukier trzcinowy: 2 łyżki
Mleko roślinne: 250 ml
Oliwa z oliwek: 4 łyżki
Mąka pszenna: 500g
Sól: 1 łyżeczka
MASEŁKO CZOSNKOWE
Masło roślinne: 250g
Czosnek: 8 ząbków
Zielona pietruszka: 1 pęczek
Sól: szczypta

Niesamowity smak, który skrywa się w tak prostym przepisie!

  • Serves 1
  • Medium

Ingredients

  • NA CIASTO

  • MASEŁKO CZOSNKOWE

Share

Masz już dość klasycznego pieczywa podawanego do ulubionej sałatki? A może spodziewasz się gości i zastanawiasz się co przygotować smakowitego na spotkanie? IDEALNYM rozwiązaniem jest rwany chlebek czosnkowy, który każdemu zasmakuje, wygląda fenomenalnie, a wykonanie jest dziecinnie proste!

Odrywany chlebek czosnkowy

Znany na całym świecie, zachwyca swoją prostotą i smakiem. Osobiście nie poznałem osoby, która mogła by mu się oprzeć. Smakuje znakomicie sam w sobie, a podany z domowym hummusem lub guacamole robi furorę przy każdej możliwej okazji. Dzisiaj zrobiłem go w taki sposób, aby wyglądał po upieczeniu, jakby został pokrojony. Dzięki temu zabiegowi, możemy odrywać całe kromki chlebka czosnkowego.

Domowe wypieki uwielbiam z kilku powodów. Już sam początek, czyli wyrabianie ciasta w rękach sprawia mi dużo przyjemności. Ponadto ten cudowny zapach rozpościerający się po całej kuchni w momencie pieczenia i tuż po wyjęciu foremki z piekarnika. I oczywiście ta niesamowita satysfakcja, gdy można skubnąć odrobinę chrupiącej i rumianej skórki… Musisz tego spróbować!

Lubisz samodzielnie robić pieczywo? Sprawdź koniecznie przepis na bułeczki czosnkowedomowe bajgle, podpłomyki oraz wspaniałe, puszyste bułki pszenne. Jeśli szukasz smakowitości, które możesz jeść z dzisiejszym chlebkiem, to sprawdź pozostałe wegańskie przepisy, których baza systematycznie się rozrasta. Tymczasem bez zbędnego przedłużania… Czas zakasać rękawy i wkroczyć do kuchni. Rwany chlebek czosnkowy sam się nie upiecze.

Rwany chlebek czosnkowy

Chlebek czosnkowy – KĄCIK PORAD

  • Świeże drożdże można zastąpić suszonymi. Wystarczy użyć 14g suszonych drożdży.
  • Do przygotowania masełka czosnkowego użyłem masła roślinnego. Nada się również margaryna.
  • Moja keksówki ma standardowy wymiar 30×11 cm. Możesz również użyć foremki o troszkę innych wymiarach, jeśli dokładnie takiej nie posiadasz.

 

[Ocena: 5]

Składniki

Ilość porcji:
NA CIASTO
Świeże drożdże: 25g
Cukier trzcinowy: 2 łyżki
Mleko roślinne: 250 ml
Oliwa z oliwek: 4 łyżki
Mąka pszenna: 500g
Sól: 1 łyżeczka
MASEŁKO CZOSNKOWE
Masło roślinne: 250g
Czosnek: 8 ząbków
Zielona pietruszka: 1 pęczek
Sól: szczypta

Wykonanie

1
Gotowe

Drożdże, cukier, mleko oraz 1 łyżkę mąki wymieszaj ze sobą dokładnie, a następnie dostaw na 15 minut. Po tym czasie dodaj oliwę, większość mąki (zostaw około 50g do dodania w razie potrzeby) oraz sól i wyrabiaj gładkie, elastyczne ciasto. Odstaw do wyrośnięcia na 30 minut.

2
Gotowe

W misce umieść masło w temperaturze pokojowej (miękkie), przeciśnij przez praskę czosnek, dodaj posiekaną zieloną pietruszkę oraz szczyptę soli. Bardzo dokładnie ze sobą wymieszaj składniki.

3
Gotowe

Podrośnięte ciasto podziel na minimum 14 kuleczek. Każdą kulkę rozwałkuj na placuszek w kształcie kwadratu lub jeszcze lepiej kółka i posmaruj zrobionym wcześniej masełkiem czosnkowym. Złóż na pół.

4
Gotowe

Foremkę wysmaruj olejem lub wyłóż papierem do pieczenia i układaj złożone fragmenty jeden przy drugim. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni i piecz chlebek przez około 40 minut. Upieczony chlebek czosnkowy odstaw do przestygnięcia i...RWIJ!

Tajska zupa Tom Kha z boczniakami - Przepis - tajska zupa kokosowa
previous
Tajska zupa Tom Kha z boczniakami
Przepis na makaron spaghetti z piekarnika
next
Spaghetti z piekarnika
Tajska zupa Tom Kha z boczniakami - Przepis - tajska zupa kokosowa
previous
Tajska zupa Tom Kha z boczniakami
Przepis na makaron spaghetti z piekarnika
next
Spaghetti z piekarnika
Subscribe
Powiadom o
guest
3 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Juana

Zdecydowanie za dużo drożdży, podobnie jak w cynamonkach. Ciasto wyrasta, ale nieprzyjemnie smakuje drożdżami. Na pół kilograma mąki wystarcza maksymalnie 20 g.

Konrad Budzyk

Masz rację, zmniejszyłem ilość drożdży. Rzeczywiście spokojnie wystarczy mniejsza ilość 🙂

Am

Jakie masło polecasz?

3
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x
Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here