Ingredients
-
NA CIASTO
-
25g Świeże drożdże
-
2 łyżki Cukier trzcinowy
-
250 ml Mleko roślinne
-
4 łyżki Oliwa z oliwek
-
500g Mąka pszenna
-
1 łyżeczka Sól
-
MASEŁKO CZOSNKOWE
-
250g Masło roślinne
-
8 ząbków Czosnek
-
1 pęczek Zielona pietruszka
-
szczypta Sól
Masz już dość klasycznego pieczywa podawanego do ulubionej sałatki? A może spodziewasz się gości i zastanawiasz się co przygotować smakowitego na spotkanie? IDEALNYM rozwiązaniem jest rwany chlebek czosnkowy, który każdemu zasmakuje, wygląda fenomenalnie, a wykonanie jest dziecinnie proste!
Odrywany chlebek czosnkowy
Znany na całym świecie, zachwyca swoją prostotą i smakiem. Osobiście nie poznałem osoby, która mogła by mu się oprzeć. Smakuje znakomicie sam w sobie, a podany z domowym hummusem lub guacamole robi furorę przy każdej możliwej okazji. Dzisiaj zrobiłem go w taki sposób, aby wyglądał po upieczeniu, jakby został pokrojony. Dzięki temu zabiegowi, możemy odrywać całe kromki chlebka czosnkowego.
Domowe wypieki uwielbiam z kilku powodów. Już sam początek, czyli wyrabianie ciasta w rękach sprawia mi dużo przyjemności. Ponadto ten cudowny zapach rozpościerający się po całej kuchni w momencie pieczenia i tuż po wyjęciu foremki z piekarnika. I oczywiście ta niesamowita satysfakcja, gdy można skubnąć odrobinę chrupiącej i rumianej skórki… Musisz tego spróbować!
Lubisz samodzielnie robić pieczywo? Sprawdź koniecznie przepis na bułeczki czosnkowe, domowe bajgle, podpłomyki oraz wspaniałe, puszyste bułki pszenne. Jeśli szukasz smakowitości, które możesz jeść z dzisiejszym chlebkiem, to sprawdź pozostałe wegańskie przepisy, których baza systematycznie się rozrasta. Tymczasem bez zbędnego przedłużania… Czas zakasać rękawy i wkroczyć do kuchni. Rwany chlebek czosnkowy sam się nie upiecze.
Chlebek czosnkowy – KĄCIK PORAD
- Świeże drożdże można zastąpić suszonymi. Wystarczy użyć 14g suszonych drożdży.
- Do przygotowania masełka czosnkowego użyłem masła roślinnego. Nada się również margaryna.
- Moja keksówki ma standardowy wymiar 30×11 cm. Możesz również użyć foremki o troszkę innych wymiarach, jeśli dokładnie takiej nie posiadasz.
Składniki
NA CIASTO |
|
Świeże drożdże: 25g | |
Cukier trzcinowy: 2 łyżki | |
Mleko roślinne: 250 ml | |
Oliwa z oliwek: 4 łyżki | |
Mąka pszenna: 500g | |
Sól: 1 łyżeczka | |
MASEŁKO CZOSNKOWE |
|
Masło roślinne: 250g | |
Czosnek: 8 ząbków | |
Zielona pietruszka: 1 pęczek | |
Sól: szczypta |
Wykonanie
1
Gotowe
|
|
2
Gotowe
|
|
3
Gotowe
|
|
4
Gotowe
|
Zdecydowanie za dużo drożdży, podobnie jak w cynamonkach. Ciasto wyrasta, ale nieprzyjemnie smakuje drożdżami. Na pół kilograma mąki wystarcza maksymalnie 20 g.
Masz rację, zmniejszyłem ilość drożdży. Rzeczywiście spokojnie wystarczy mniejsza ilość 🙂
Jakie masło polecasz?