Ingredients
-
200g Czerwona soczewica
-
400ml Mleko roślinne
-
3 łyżki Olej
-
250g Mąka pszenna
-
2 łyżeczki Proszek do pieczenia
-
1/2 łyżeczki Sól
-
Dodatkowo
-
15 sztuk Suszone pomidory
-
3-4 ząbki Czosnek
-
1/2 łyżeczki Oregano
-
5 łyżek Płatki drożdżowe
Gofry można przygotować zarówno na słodko, jak i na wytrawnie. W dzisiejszym przepisie na gofry z czerwonej soczewicy, chcę Ci pokazać mój sposób na wytrawne i niecodzienne śniadanie. Ponieważ bardzo często jadam gofry, to staram się eksperymentować i robić je w troszkę innym, ciekawszym wydaniu.
Gofry z czerwonej soczewicy
Do ciasta na gofry dodałem również dodatki, które są opcjonalne, ale nadające wyjątkowego smaku i charakteru. Słodkie pomidory suszone, wyrazisty i aromatyczny czosnek oraz delikatnie serowe nieaktywne płatki drożdżowe, to dla mnie obowiązkowe składniki, które zawsze lądują w gofrach z czerwonej soczewicy.
W dzisiejszych gofrach poza tytułowym strączkiem znalazła się również mąka pszenna. Nie jesz glutenu? Nic straconego, ponieważ z powodzeniem możesz zastąpić klasyczną mąkę, mąką bezglutenową. Miałem okazję robić je przy użyciu mąki gryczanej i były również BARDZO DOBRE! Jeśli zrobisz z inną mąką, to koniecznie daj znać w komentarzu jak Ci smakowały. Z pewnością wielu osobom taka informacja pomoże.
Z czym podawać gofry z soczewicy? U mnie na wierzchu znalazł się pomidor czekoladowy, kremowe awokado oraz sałatka z ciecierzycą i oliwkami. Całość udekorowałem, świeżym tymiankiem… PYSZNOŚCI!
Zobacz koniecznie moje pozostałe przepisy na gofry. Na łamach bloga pojawiło się ich kilkanaście, a moje ulubione to klasyczne wegańskie gofry, gofry owsiane oraz gofry z fasoli. Tyle pyszności, a tak mało czasu… Tak więc czas zakasać rękawy i wkroczyć do kuchni, w końcu gofry same się nie upieką.
Składniki
Czerwona soczewica: 200g | |
Mleko roślinne: 400ml | |
Olej: 3 łyżki | |
Mąka pszenna: 250g | |
Proszek do pieczenia: 2 łyżeczki | |
Sól: 1/2 łyżeczki | |
Dodatkowo |
|
Suszone pomidory: 15 sztuk | |
Czosnek: 3-4 ząbki | |
Oregano: 1/2 łyżeczki | |
Płatki drożdżowe: 5 łyżek |
Wykonanie
1
Gotowe
|
Zalej soczewicę zimną wodą i odstaw na 8-12 godzin. |
2
Gotowe
|
Po tym czasie przepłucz soczewicę pod bieżącą wodą i umieść w kielichu blendera. Dodaj mleko oraz olej. Zmiksuj na gładką masę (około 2 minuty). |
3
Gotowe
|
Przelej zawartość blendera do dużej miski. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia, sól i bardzo dokładnie wymieszaj. Dorzuć posiekane suszone pomidory, czosnek, oregano oraz płatki drożdżowe. Ponownie wymieszaj. |
4
Gotowe
|
Powinno powstać ciasto o konsystencji troszkę gęstszej od tego na naleśniki. W razie potrzeby możesz dosypać odrobinę więcej mąki. |
5
Gotowe
|
Rozgrzej gofrownicę i piecz gofry przez kilka minut, do momentu gdy staną się złote i chrupiące - czas pieczenia zależy od gofrownicy, u mnie były to 4 minuty. |
6
Gotowe
|
Gotowe gofry z czerwonej soczewicy udekoruj ulubionymi dodatkami i zajadaj. Smacznego! |
Super przepis. Nie wierzyłam, że wyjdą 🙈 ale były pycha. Zrobiłam bez soli, bo dla malucha, ale dodałam więcej ziół, czosnku i przypraw. Bardzo nam się sprawdziły te gofry. Dzięki!